• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[JS/CSS]Zamiania tekstu innym tekstem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w JavaScript przez pigmej4ever Nowicjusz (190 p.)

Witam! Mam problem ostatnio zastanawiałem się jak wykorzystać funkcje CSS3 albo stworzyć skrypt JavaScript, który po kliknięciu w tekst zmieni go na inny, np.

Na stronie mam paragraf

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas a justo imperdiet, pulvinar justo non, suscipit ante. Duis laoreet sit amet ante vitae vestibulum. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nullam eu turpis ac nulla sollicitudin congue. Nulla vitae ligula vel ex vehicula bibendum. In a mollis quam, at sagittis nibh. Maecenas venenatis dolor elit, eget sodales sapien ullamcorper eget. Vivamus semper porta feugiat.

Teraz użytkownik klika w tekst, a ten znika a w jego miejsce pojawia się nowy np. taki:

Phasellus sapien enim, facilisis ac nulla nec, vehicula rhoncus eros. Proin venenatis nibh a volutpat finibus. Donec non consectetur libero. Nulla vel libero nisl. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nulla egestas lorem vel erat semper interdum. Vivamus cursus ligula vel nisi dictum, nec dapibus urna eleifend. Maecenas semper nibh eu dolor tincidunt blandit. Aliquam non tellus cursus, dignissim dui nec, elementum est.

Jakieś pomysły? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam,

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2016 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)
wybrane 6 listopada 2016 przez pigmej4ever
 
Najlepsza

możesz to zrobić prostym ajaxem w jquery ( metoda .load wystarczy)
oczywiście musi być załadowane jquery

przykład działania do wklejenia i uruchomienia:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.1.1/jquery.min.js"></script>
<script>
$(document).ready(function(){
    $("#button_ajax").click(function(){
        $("#id_diva_w_ktorym_chesz_wyswietlic_cos_z_innego_diva").load("index.html #id_diva_z_ktorego_chcesz_pobrac_zawartosc");
    });
});
</script>
<style>
#container {
margin-left: auto;
margin-right: auto;
text-align: center;
width: 600px;
}

#button_ajax {
cursor: pointer;
border: 1px solid;
background-color: green;
text-align: center;
}
</style>
</head>
<body>
<div id=container>
  <div id="button_ajax">kliknij tu!!</div>
  <div id="id_diva_w_ktorym_chesz_wyswietlic_cos_z_innego_diva"><h2>jestem lorem ipsum, który ma być zastąpiony</h2></div>
  <div style="visibility: hidden">
    <div id="id_diva_z_ktorego_chcesz_pobrac_zawartosc">
	  <h2>jestem treścią diva pobranym z diva o id: id_diva_z_ktorego_chcesz_pobrac_zawartosc</h2>
    </div>
  </div>
</div>	
</body>
</html>

 

 

komentarz 6 listopada 2016 przez pigmej4ever Nowicjusz (190 p.)
Boje się, że przykład nie działa
komentarz 6 listopada 2016 przez Krzysztof Pawliczuk Obywatel (1,500 p.)
to nie rozumiem czemu kliknąłeś, że odpowiedź jest najlepsza ^^ kliknij w czarny button w mojej odpowiedzi "CODEPEN" tam, będziesz mógł sprawdzić. utwórz na pulpicie plik o tej samej nazwie, do której odwołuje sie metoda .load (czyli index.html) wklej całą zawartość i odpal w przeglądarce. lokalnie testowane na firefox. na innych przeglądarkach może nie działać lokalnie. chyba, ze masz środowisko do testowania. używam tej metody na stronach i napewno działa na firefox, chrome, ie, edge.
0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Do pierwszego tekstu dajesz ID np. "tekst".

W Javascript dodajesz event dla tego ID, czyli łapiesz element po ID i dodajesz event za pomoca addEventListener.

No i pozniej tworzysz funkcje ktora zmieni tekst na inny czyli ".innerHTML="tekstnowy";". Nie wiem czy sa lepsze rozwiazania bo sam sie dopiero ucze :P
komentarz 6 listopada 2016 przez pigmej4ever Nowicjusz (190 p.)
przeniesione 6 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk
@up

Teoretycznie zadziała, ale przejście między jednym tekstem a drugim będzie "twarde". Czy jest jakiś sposób, żeby najpierw tekst stopniowo zniknął, a potem się pojawił?
komentarz 6 listopada 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Ukryć pierwszy tekst i dopiero wtedy pokazać drugi.
komentarz 15 października 2017 przez xKaktus Początkujący (340 p.)
Jeśli używasz JQuery płynne przejście możesz uzyskać używająć fadeIn() i fadeOut()

https://www.w3schools.com/jquery/tryit.asp?filename=tryjquery_fadein

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 806 wizyt
pytanie zadane 16 października 2016 w HTML i CSS przez Avenue Użytkownik (940 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 368 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Apper97 Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 100 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2020 w HTML i CSS przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...