• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konkurs dla gimnazjalisty

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
277 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez niezalogowany
Cześć mam na imię Roland i chodzę do 2 klasy gimnazjum interesuje się Programowaniem, Elektroniką itp

Interesuje się tym tak bardzo że moja ogólna wiedza o elektronice jest gdzieś na poziomie 2 roku studiów na politechnice Tworze roboty, drony, różnego rodzaju elektronikę, programuje znam c++ trochę technologie webowe

Jeden z moich projektów pokazałem tu: http://forum.pasja-informatyki.pl/135741/moj-quadcopter

Pomagam też ludziom którzy są zainteresowani tym hobby: http://forum.pasja-informatyki.pl/152625/zaczynasz-z-arduino-elektronika-masz-duzo-pytan-odpowiem-ci-na-nie-d

Moja pani od fizyki to widzi i nie chce abym się zmarnował z takimi zainteresowaniami i chce mnie ukierunkować kazała mi znaleść miejsce gdzie mógł bym się wykazać swoją wiedzą konkurs/koło tematyczne/grupa ludzi takich jak ja

Wie ktoś może o jakichś konkursach kołach itp we Wrocławiu?

sam nie wiem czego szukać i co robić dalej a już nie długo po gimnazjum będę musiał wybrać nową szkołę w której będę mógł się rozwijać

Mam nadzieje że całkiem zrozumiale opisałem mój problem :D Dziękuje za każdą pomoc :D
1
komentarz 12 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (229,580 p.)
A może idź po prostu dalej w tą robotykę i w programowanie C++ plus ewentualnie jakiś drugi język. Jeśli masz pomysły jak programowanie wykorzystać w praktyce to możesz stworzyć sobie bardzo piękne portfolio i po szkole średniej być już na poziomie dobrego programisty.

A tak z innej strony to konkursy, olimpiady itp. są fajne, ale może w nieco innym kierunku warto uderzyć np. w jakieś grupy hobbystyczne itp, gdzie są ludzie w różnym wieku i chcący faktycznie się rozwijać i tworzyć coś ciekawego? Nie wiem jak w elektronice, ale w modelarstwie jest sporo takich grup lokalnych i są to często bardzo fajne nie tylko problemy do rozwiązania, ale i znajomości. Jeśli faktycznie widzisz się w tym co lubisz to nie patrz na te olimpiady, oceny itp. Skup się na pasji i na nauce.

Jeśli np. po średniej lub na studiach zechcesz iść na programistę to myślę, że znacznie lepsze będzie w portfolio wypisanie projektów własnych i np. jakiś współprojektów niż wypisanie 10 olimpiad.

Piszesz o Wrocławiu, więc myślę, że tego typu koła/grupy lokalne na pewno są związane z elektroniką, robotyką itp. Myślę, że więcej nauczysz się i więcej przyjemności da Ci jedno takie spotkanie niż zakuwanie do olimpiad.

A nawiązując do tego quadro coptera to może właśnie jakaś grupa związana z modelarstwem i robotyką? Proponuję np. aeroklub wrocławski. W Poznaniu są fajni ludzie, nie wiem jak Wrocław, ale może warto np. zadzwonić i pójść na jakieś spotkanie i po prostu pogadać, popytać itp. Może oni polecą Ci coś ciekawego jeśli akurat to ni spełni Twoich oczekiwań? Co do grup studenckich to tak ostrożnie bym podchodził, bo wiem z doświadczenia, że różnie to z tymi kołami studenckimi bywa... Wydaje mi się, że dobry kierunek to takie niezależne grupy zainteresowań.

EDIT: heh, napisałem się, a dopiero teraz zobaczyłem datę Twojego pytania :) Jeśli jesteś jeszcze userem forum to daj znać jak się sprawy potoczyły :) ?
komentarz 14 grudnia 2017 przez niezalogowany
Mam teraz 16 lat i zajmuje się prowadzeniem całej informatyki w paru biurach w okolicy :) (Serwery, Sieci, telefonia IP, Poczta, strony WWW, Rozwiązania IT ogólnie)

Bardzo dobrze płatne to ale nudzi i chyba pójdę w coś bardziej kreatywnego czyli tworzenie filmów :)

Wiedza IT napewno bardzo pomoże mi w zrealizowaniu tego marzenia dając mi środki pieniężne na sprzęt itd :)))

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 listopada 2016 przez iWantCode Bywalec (2,170 p.)
A może olimpiada informatyczna gimnazjalistów?
0 głosów
odpowiedź 5 listopada 2016 przez szacho Gaduła (3,840 p.)
2 rok studiów? Wątpię, ale w takim razie polecam konkurs InfoMatrix (kat. Robotics lub Hardware Control), konkurs E(x)plory oraz koło naukowe PWr KONAR.
komentarz 5 listopada 2016 przez niezalogowany
Robie to samo co oni to raczej tak jestem na ich poziomie :D

Dzięki sprawdzę co to
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2017 przez antekwi546 Początkujący (490 p.)
Cześć wiem że trochę nie na czasie, jestem w 2 gimnazjum i chce zacząć przygodę z elektroniką (jestem całkowicie zielony) jakie kursy internetowe polecisz myślałem o kursach ze strony forbot.pl co o nich sądzisz?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez emis2000 Obywatel (1,360 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 276 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 144 wizyt

90,900 zapytań

139,572 odpowiedzi

313,905 komentarzy

60,373 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...