• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Globalny czat do gry !

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
507 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w C i C++ przez DraveN Nowicjusz (120 p.)
Witam, jako że jestem ciemny w tych sprawach a zamierzam programować.. Chciałbym stworzyć czat globalny, oraz chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób to działa.. Mianowicie chodzi o.

-stworzenie okno, poza okienkiem gry, żeby wyglądało jak czat!

-żeby pobierało nick z zalogowanej postaci.

W jaki sposób to zrobić, jakich języków użyć, a przede wszystkim jak to połączyć czy ma ktoś jakieś poradniki, czy coś w ten deseń? Jeśli ktoś miałby więcej czasu, żeby mi to wytłumaczyć jestem w stanie odpowiednio wynagrodzić.

Dodatkowy kontakt: 52852589

Czekam na odpowiedzi.
komentarz 31 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Jezyk jest raczej dowolny, no moze nie dowolny, ale powiedzmy ze C++ ma taka mozliwosc to znaczy stworzenia okienka i komunikacja protokolami TCP/IP jjak sie nie myle Qt ma ta mozliwosc i windows Api czy cos w tym stylu... Poradnika nie znam, ale mozesz zobaczyc protokoly gadu gadu czy merinda... I tam jest to fajnie opisane....
komentarz 31 października 2016 przez DraveN Nowicjusz (120 p.)
Rozumiem, ale w jednym języku wszystko napisać? ;o
komentarz 31 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie widze przeszkod, gra tak czy siak powstanie w C# albo C++... kazdy jezyk zaoferuje Ci polaczenie z serwerem i to wystarczy do dzialania czatu...
komentarz 31 października 2016 przez DraveN Nowicjusz (120 p.)
Napisałem do Ciebie wiadomość prywatną ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 października 2016 przez niezalogowany
Czat globalny do czego?

Do jakiejś własnej gry? Możesz napisać swój własny czat w technologii której użyłeś do napisania gry, to chyba najprostsza możliwa komunikacja sieciowa (po prostu przesyłanie tekstu)
komentarz 31 października 2016 przez DraveN Nowicjusz (120 p.)
Słuchaj jest to gra mmorpg, na czacie zwykłym istnieją wiadomości;
zwykłe - widzą to osoby w danej lokacji,
prywatne - wiadomo,
grupowy - jak ktoś jest w grp,
klanowy -wiadomo,
Chodzi o zrobienie okienka poza okienkiem gry, czatu aby widzieli go wszyscy którzy są w grze, oraz mają pobrany "dodatek", addon.
Generalnie trzeba umieć jQuery do wprowadzania czegoś do tej gry.
Jak chcecie dodać element HTML:
W okienku gry: $('<div style="position:absolute; z-index:350; left:200px; top:200px">test</div>').appendTo('#centerbox');
Poza okienkiem: $('<div style="position:absolute; z-index:350">test</div>').appendTo('body');
Takie dostałem instrukcje.. ale co dalej? Mógłbyś się jakoś ze mną skontaktować?
komentarz 31 października 2016 przez niezalogowany
Mówiąc szczerze skoro to ma być dodatek to radzę rzucić okiem na udostępnione API, tak na ślepo nie jestem w stanie ci pomóc
0 głosów
odpowiedź 31 października 2016 przez siof Gaduła (3,560 p.)
Wbrew pozorom problem nie jest trywialny ale generalnie idea tego typu rzeczy zwykle jest podobna. Aby robienie takiego czatu miało sens zakładam że jest/będzie to gra sieciowa. Do takiego czatu potrzebujesz mieć aplikację serwerową. Aplikacja ta może być albo połączona z serwerem gry albo osobno - to już zależy od tego jak architektura serwerowa tej gry jest zrobiona. Generalnie aplikacja chatowa łączy się do serwera i wymienia z nim pakiety danych o ustalonym formacie a serwer rozsyła je do innych graczy z chatu.

Język programowania niema tu znaczenia, potrzebne jest po prostu zapewnienie poprawnej komunikacji między aplikacją a serwerem - reszta to po prostu GUI które może być jakiekolwiek i w czymkolwiek.

Jeśli chodzi o poczytanie to coś o pisaniu aplikacji sieciowych klient <-> serwer.
komentarz 31 października 2016 przez DraveN Nowicjusz (120 p.)
Zobacz komentarz wyżej ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,492 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2017 w Nasze projekty przez Jonasz Osmenda Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 91 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2015 w PHP przez Weenter Użytkownik (830 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...