• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Znajdzie ktoś tu błąd?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
691 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w C i C++ przez niezalogowany

Zadanie:
przyjrzyj się deklaracjom funkcji i ich wywołaniom. Zadaniem funkcji obliczPredkosc jest obliczenie prędkości mając dane czas oraz drogę przekazywane do funkcji za pomocą zmiennych czas i droga. Zakładamy, że czas podany jest w sekundach, a droga w metrach. Zadaniem funkcji msTokmh jest przeliczenie wartości prędkości z metrów na sekundę na kilometry na godzinę. Popraw kod tak, aby program poprawnie się uruchomił i wykonał poprawnie obliczenia.

float msTokmh( float MS )
{
    float km_h = ( MS * 60 * 60 ) / 1000;
    return km_h;
}

bool obliczPredkosc( float czas, float droga )
{
    float predkosc = 0;
    predkosc = czas / droga;
    return predkosc;
}

float poprawKod( float czas, float droga )
{
    float predkosc = obliczPredkosc( czas, droga );
    predkosc = msTokmh( predkosc );
    return predkosc;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 października 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
wybrane 31 października 2016
 
Najlepsza
Sprawa pierwsza to funkcja obiczPredkość powinna zwracać typ float (albo double), ale nie bool. Sprawa druga to twój wzór w funkcji obliczPredkosc. Załóżmy, że przejechaliśmy 40 metrów w 2 sekundy, tzn, że jechaliśmy z prędkością 20 m/s, natomiast podstawiając to pod twój wzór wyjdzie nam 0,05 m/s. Wnioski dasz radę wyciągnąć sam. Pozdrawiam.
1
komentarz 31 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Nawet nie m/s, a raczej s/m :P
komentarz 31 października 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Też fakt :D
+1 głos
odpowiedź 31 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
1. Predkość raczej nie jest wartością zero-jedynkową :P (typ zwracany)

2. Przypomnij sobie wzór na prędkość.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 777 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2016 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,874 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...