• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brać prace czy czekać [ankieta]

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
350 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Takie pytanko, dostałem prace na helpdesku. Duża firma, miałbym przez 6miesięcy się przyuczać i zobaczyć jak działa firma. Po pół roku chcieliby przenieść mnie do działu ERP i miałbym pomagać we wdrażaniu systemów i konfiguracji. Problem jest taki pomijając fakt że zarobię dużo mniej niż zarabiam obecnie, że chcę być programistą C#, głównie Asp.net. Uczę się w domu, trochę bardziej technologi frontendowych niż C#, bo wpadłem na pomysł, że łatwiej mi będzie dostać pierwszą pracę we frontendzie, która jako programista asp.net bardzo mi się przyda. Myślę , że na początku roku mógłbym zacząć szukać pracy jako junior frontend, po godzinach uczyć się dalej C# i w końcu dostać wymarzoną prace. I teraz jak wezmę prace na helpdesku to nie wiem czy sam nie strzelę sobie gola. Jedyne co może chyba mi się przydać z tej pracy to sql. I nie wiem czy brać, czy douczyć się i zacząć od frontendu?
Możliwe odpowiedzi:
brać (1 głos, 13%)
nie brać (7 głosów, 88%)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 października 2016 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Zależy jaki jest Twój wiek i tok rozumowania. Jeśli jesteś młody i ambitny to częsta zmiana pracy działa na korzyść Twoją, Twojego przyszłego pracodawcy oraz ogólnego poziomu krajowej gospodarki. W Holandii jest na przykład taka tendencja, że młodzi pracownicy specjalnie są wypychani przed pracodawców by spróbowali swoich sił w innych firmach po to by nabrali większego rozeznania, nauczyli się czegoś nowego/innego czy poznali rynek. Taki system ma wiele plusów ale nie ma też nic złego w pracy na jednym stanowisku przez całe życie. Wszystko zależy od tego jak ty to widzisz i czego chcesz od życia. Prawda jest taka, że i tak z życia nie wyjdziesz żywy, ograniczanie się nie ma sensu. Jeśli czujesz, że jakaś niewidoczna siła ciągnie Cię do nowych wyzwań znaczy to, że taki po prostu jesteś i lepiej żebyś miał determinację by to wykorzystać. Jeśli jednak boisz się skoczyć na główkę i dobrze Ci tam gdzie jesteś to zostań tam gdzie jesteś i nie będzie w tym nic złego. Musisz poznać samego siebie.
komentarz 30 października 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Mam 23 lata prawie. W mojej okolicy nie ma pracy dla informatyków, tym bardziej programistów co wiąże się z wyjazdem do dużego miasta albo praca zdalna. Zdecydowanie wolę programować niż pracować jako wdrożeniowiec systemów ERP.
0 głosów
odpowiedź 30 października 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Praca zajmie Ci dużo czasu i ograniczysz możliwość rozwoju w innych dziedzinach, ale to bardzo ważne w rekrutacji pokazać jakieś doświadczenie. Ludzi którzy chcą zacząć jako junior front end jest całkiem sporo, a Ty miałbyś za sobą już parę miesięcy w korporacji. Poza tym czy aby nie jesteś na okresie próbnym umowy o pracę, skoro duża firma? Najwyżej po 3 miesiącach nie przedłużysz umowy:)
komentarz 30 października 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Obecnie mam umowę na stałe, to ta sama firma tylko zostałbym przeniesiony najpierw do działu helpdesku, a po pół roku do działu ERP, na umowie ma się tylko stawka zmienić, niestety na mniejszą.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 292 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez 131XIII Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 167 wizyt

93,176 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,506 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  6. 1531p. - rucin93
  7. 1356p. - ssynowiec
  8. 1351p. - Tomasz Bielak
  9. 1328p. - Michal Drewniak
  10. 1288p. - rafalszastok
  11. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1232p. - Mikbac
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...