• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP formularz kontaktowy - potwierdzenie wysłania wiadomości.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,198 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w PHP przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)

Witam, jestem początkujący jeśli chodzi o PHP'a.

Udało mi się napisać parę dni temu fajny formularz kontaktowy na stronę. Wszystko działa picuś glancuś. Po wypełnieniu formularzu wysyła dane do submit.php, gdzie kod PHP'a przesyła to na moją skrzynkę. Lecz chciałbym dodać inne, niż jest aktualnie potwierdzenie wysłania wiadomości. Aktualnie ustawiłem, że po wysłaniu wiadomości przekierowuje użytkownika na podstronę "potwierdzenie.html", gdzie widnieje informacja o wysłaniu wiadomości, oraz skrypt JS'a odlicza 5 sekund do przekierowania na stronę główną, a następnie tam przekierowuje. 

Lecz teraz chciałbym zastąpić podstronę "potwierdzenie.html", na wyświetlenie zwykłego alertu JS'a z informacją na tej samej stronie, gdzie jest formularz kontaktowy. Bez żadnego odświeżania. Na swojej stronie nie używam zwykłych alertów, tylko "gotowca" z internetu o nazwie "Sweet Alerts". Żeby taki alert się wyświetlił wystarczy w body wpisać krótki kod JS'a, dla danego wyglądu alertu. W moim przypadku jest to kod: 

<script type="text/javascript">

	function myFunction()
	{
		swal("Good job!", "You clicked the button!", "success");
	}
	
</script>

 

Co muszę wpisać w instrukcji warunkowej w "submit.php" żeby to mi się wyświetliło?

Aktualnie moja instrukcja warunkowa wygląda tak: 

$wyslij = mail($to, $tytul, $mess, "Od: <$from>");
	
	
	if ($wyslij)
	{
		print "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"0;URL=potwierdzenie.html\">";
	}
	else
	{
		print "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"0;URL=error.html\">";
	}

 

Pozdrawiam, Michał.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wybrane 27 października 2016 przez Michał Samolewski
 
Najlepsza
Teoretycznie można wpakować script do echo, a praktycznie będzie to tragiczne.. podepnij submitAjaxa pod to i przy poprawnym wysłaniu wyświetl alert jaki tam chcesz.
komentarz 27 października 2016 przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
Dzięki wielkie. :)
komentarz 27 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
https://notifyjs.com/ rozważ jeszcze takie alerty.  Wg mnie są praktyczniejsze niż walenie sporym komunikatem po oczach, ale to już kwestia estetyki.
–3 głosów
odpowiedź 27 października 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Możeszustawić w ifie komunikat którysię wyświetli po wysłaniu i welse komunikat błedu

A refresh i przekierowanie też mozesz zrealizować w php 

header('Location: podstrona.php')

Tu poczytaj o header

komentarz 27 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przeczytaj założenia autora.
komentarz 27 października 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
przedstawiłem alternatywną metodę

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2023 w PHP przez pm.epoczta Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 499 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w HTML i CSS przez mach Użytkownik (700 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...