• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie aplikacji okienkowej

VPS Starter Arubacloud
–2 głosów
601 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w C i C++ przez chacken Użytkownik (820 p.)
Hej, przerobiłem prawie całą bardzo grubą książkę o c++, więc z grubsza podstawy programowania posiadam. Pytanie z mojej strony, jaką bibliotekę trzeba posiadać żeby program wyświetlał się w czymś innym niż czarne okienko? albo żeby wyświetlał się w trybie pełnoekranowym, żeby background był taki jak chcę?
A może da się ogarnąć takie coś samemu? Nie chcę iść na łatwiznę. Jak napisać własny przycisk?
Jakieś porady? A może po prostu uczyć się już korzystać z bibliotek?
Czytałem że fajny na początek jest Builder c++, ale jak patrzę jak to tam wszystko wygląda to wiele rzeczy jest już zrobionych. A może właśnie tak z grubsza się programuje że większość już działa?
Co byście polecali? Chciałbym się nauczyć, a nie na łatwiznę.
Znajomy programista polecał mi napisać painta od podstaw ale nie wspomagać się jakimiś bibliotekami które zrobią dla mnie wszystko.
Jakieś rady :)? Byłbym baaaardzo wdzięczny ;)
komentarz 26 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

2. Na co zwrócić uwagę przy zadawaniu pytania?

Jeśli zadajesz pytanie, upewnij się, że:

1) Z użyciem wyszukiwarki forumowej nie znalazłeś tutaj podobnego lub wręcz identycznego pytania.

2) Sformułowałeś tytuł pytania adekwatnie do jego zawartości, unikaj nic nie mówiących tytułów typu: "Nie działa, pomocy!" - wbrew pozorom to tylko zniechęci do zajrzenia osoby, które mogą pomóc. Pamiętaj - tytuł pytania ma także za zadanie pomóc odnaleźć to pytanie osobom mającym identyczny problem.

3) Przypisałeś pytanie do właściwej kategorii i umieściłeś dobre tagi - to bardzo ważne!

4) Dobrze naświetliłeś swój problem i umieściłeś kod lub screena ważnego dla osoby, która chce Ci pomóc - wybacz, ale nikt nie będzie się domyślać za Ciebie o co w ogóle chodzi w pytaniu.

5) Nie przekazujesz do Serwisu treści naruszających dobre obyczaje ani prawa osób trzecich, w szczególności ich prawa autorskie lub dobra osobiste.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 października 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
zależy co chcesz osiągnąć (buildera odradzam),
-aplikacje okienkowe, (w sensie nie do końca gry) to biblioteka Qt

-gry (2D) ale nie do końca aplikacje (ciężko będzie zorganizować różne checkboxy, inputy textu) - SFML (polecam na początek [dużo tutorialów])

-gry (3D) - biblioteka openGL, DirectX, lub gotowe silniki (nie polecam na początek)
0 głosów
odpowiedź 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Co teraz mi przychodzi do głowy, to Builder C++, Qt Creator, wxWidgets, GTK.

A może da się ogarnąć takie coś samemu? Nie chcę iść na łatwiznę. Jak napisać własny przycisk?

Jeśli chcesz zejść na trochę bardziej niski poziom, gdzie nie wyklikuje się buttonów, kontrolek, a za razem mieć pełną kontrolę nad systemem, to np. Windows API. http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/167

0 głosów
odpowiedź 26 października 2016 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Przeczytaj czym jest C++/CLI w Visual Studio.
komentarz 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie, nie czytaj...
komentarz 26 października 2016 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Dlaczego nie ?
komentarz 27 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Bo C++/CLI to nieporozumienie i ktoś za dużo ćpał tworząc to "cudo"... Ciężko nawet o samym języku powiedzieć, że to C++. Jeśli WinForms to tylko C#.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 701 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 365 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 825 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2017 w PHP przez niezalogowany

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...