• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie wyświetla się żadne okienko podczas kompilacji (SDL2) na XCode 8.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
249 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w C i C++ przez neos Początkujący (320 p.)
edycja 26 października 2016 przez neos
Witam, posiadam macbooka i muszę zrobić grę na zaliczenie. W tym wypadku potrzebuję biblioteki graficznej, zdecydowałem się na SDL2( nad allegro 5 nie myślałem). SDL2 zainstalowałem według wieeelu poradników znalezionych w internecie, ale problem jest w tym, że gdy kompiluję kod(pomyślnie, wyskakują mi tylko 3 warningi), to nie wyświetla mi się żadne okienko na pulpicie (jedynie w Docku pokazuje się ten plik ale nie mogę go otworzyć, nic z nim zrobić, po czasie znika. Szukam odpowiedzi od 2 dni i nie mogę nic z tym zrobić :/ Z góry dziękuję za każdą możliwą pomoc, jest to dla mnie bardzo ważne.

 

Tak wygląda kod:

#include "SDL2/SDL.h"

#include <stdio.h>

#include <SDL2/SDL_assert.h>

#include <SDL2/SDL_hints.h>

 

int main(int argc, char* argv[]) {

    

    SDL_Window *window;                    // Declare a pointer

    

    SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO);              // Initialize SDL2

    

    // Create an application window with the following settings:

    window = SDL_CreateWindow(

                              "An SDL2 window",                  // window title

                              SDL_WINDOWPOS_UNDEFINED,           // initial x position

                              SDL_WINDOWPOS_UNDEFINED,           // initial y position

                              640,                               // width, in pixels

                              480,                               // height, in pixels

                              SDL_WINDOW_OPENGL                  // flags - see below

                              );

    

    // Check that the window was successfully created

    if (window == NULL) {

        // In the case that the window could not be made...

        printf("Could not create window: %s\n", SDL_GetError());

        return 1;

    }

    

    // The window is open: could enter program loop here (see SDL_PollEvent())

    

    SDL_Delay(3000);  // Pause execution for 3000 milliseconds, for example

    

    // Close and destroy the window

    SDL_DestroyWindow(window);

    

    // Clean up

    SDL_Quit();

    return 0;

}

 

Warningi:

1. Dependency Analysis Warning

Warning: skipping file '/Library/Frameworks/SDL2.framework/Versions/A/Headers/(unexpected...

2. Documentation Issue

- '-return' command used in a comment that is attached to a function returning void SDL_assert.h

- Parameter 'callback' not found in the funkction declaration SDL_hints.h
komentarz 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

http://lazyfoo.net/tutorials/SDL/01_hello_SDL/mac/index.php

Z tego korzystałeś? U mnie wszystko świetnie działa na Xcode 6.

komentarz 26 października 2016 przez neos Początkujący (320 p.)
Dokładnie z tej samej strony co Ty, tylko że posiadam Xcode 8. U Ciebie normalnie otwiera się okienko podczas kompilacji (tak jak w Windowsie)?
komentarz 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Po skompilowaniu i uruchomieniu, tak.
komentarz 26 października 2016 przez neos Początkujący (320 p.)
Kurczę to nie wiem co moze byc przyczyną :/ mógłbyś podać mi swojego maila miałbym do Ciebie kilka pytań odnośnie tego problemu :/
komentarz 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
No nie wiem, pisz tu. Ale ja i tak mam Xcode 6.
komentarz 26 października 2016 przez neos Początkujący (320 p.)
Spróbowałbym z tym 6.1 ale na AppStore nie mam tej wersji do pobrania, a w przeglądarce jak wpisze Xcode 6.1 to i tak prędzej czy pózniej przekierowuje mnie na Xcode 8. Pomożesz cos? :)
komentarz 26 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Od dawna odciąłem się od App Store, więc nie bardzo wiem jak pomóc :)
komentarz 26 października 2016 przez neos Początkujący (320 p.)
Ja jeśli próbuje instalować cos z "zewnątrz" to system mi blokuje (OS X Sierra). Również posiadasz ten system? Wiesz jak to obejść ? :)
komentarz 27 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 27 października 2016 przez jpacanowski

Na szczęście ja mam OS X El Capitan 10.11 i jestem wolnym człowiekiem :D
macOS Sierra nie posiadam całe szczęście...

OS X Sierra

No już nie OS X, tylko macOS ;) Co jest dla mnie nieporozumieniem...

Ktoś tu na forum ma Sierrę... szukaj a znajdziesz...

Ja jeśli próbuje instalować cos z "zewnątrz" to system mi blokuje

Szukaj w: Preferencje systemowe -> Ochrona i prywatność

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 145 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 6 października 2016 w C i C++ przez Poeta Doctus Użytkownik (740 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 1,123 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...