• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie technologi - myśl która mnie dręczy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
219 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w Assembler przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Od kilku tygodni po przeczytaniu książki "Zrozumieć  programowanie" nurtuje mnie pytanie odnośnie technologi webowych. Jak to się dzieję,że powstają technologie typu Node.js, AjaX, JSON,SOAP,XML? Czy tworzone są te technologie na poziomie assemblera a później przerzucane na język zrozumiały? Czy jest to zbiór klas / funkcji które wykorzystują zwykły JavaScript i ktoś mądry napisał funkcje które realizują powyższe zagadnienia? Ile ludzi pracuję nad takimi technologiami?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Jeśli chodzi o Node.js to jest tylko: 

  • Silnik V8 z Google chrome, do uruchamiania kodu JavaScript napisany w C++ przez Google, można go wykorzystać.
  • Pewna część kodu jest napisana w C++.
  • Reszta w JavaScript.

Dzisiaj jak chce się robić coś na niskim poziomie najczęściej używa się języka C, ponieważ łatwo można przewidzieć kod wynikowy (nie dzieje się dużo "magii" jak w C++), a ma się kontrolę niskopoziomową i wysoką wydajność. Przy okazji łatwiej to rozwijać i kod jest mniej zależny od architektury itp, jak przy assemblerze. 

Można również użyć języków wysokiego poziomu, gdzie wszystkie biblioteki standardowe są pisane w języku docelowym, a czasem w krytycznych miejscach w języku niskiego poziomu. Jak programujesz w języku wysokiego poziomu szybciej osiągniesz ten sam efekt i przy okazji będzie to łatwiejsze do rozwijania.

0 głosów
odpowiedź 26 października 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)

No Node.js to jest pisanie w JavaScript lub ECMAscript 6 po stronie serwera(back end), nie musisz się uczyć drugiego konkurencyjnego języka jak PHP, Ruby, czy Python. Inne co wymieniłeś odpowiadają za odświeżanie stron itp. Ale to jest masa materiałów o tym w sieci, oraz wspomaga wujek google(kuzyni duckduckgo, ix-quick, startpage) i ciotka wikipedia. laugh

Podobne pytania

+4 głosów
29 odpowiedzi 2,074 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...