• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konstruktory - czy to prawidłowy przykład ich zastosowania?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
181 wizyt
pytanie zadane 24 października 2016 w C i C++ przez Konrad Nabożny Stary wyjadacz (13,460 p.)

Witam. Uczę się konstruktorów. Czy programik który napisałem prawidłowo wykorzystuje ich możliwości? 

plik.cpp

#include <iostream>
#include "konstruktory.h"

using namespace std;

void Konstruktor::wypisz()
{
    int aktualna_liczba = 1;
    int pomocnicza;

    for (int i=1; i<=ile; i++)
    {
        pomocnicza = i*i;
        if (i<10)
        {
            cout<<" "<<i<<" | "<<pomocnicza<<endl;
        }
        else
        {
            cout<<i<<" | "<<pomocnicza<<endl;
        }
    }
}
void Konstruktor::wpisz()
{
    cout<<"Ile kolejnych liczb? ";
    cin>>ile;
}

Konstruktor::Konstruktor(int a)
{
    ile = a;

    wpisz();
    wypisz();
}

Konstruktor::~Konstruktor()
{
    cout<<"Pamiec zostala zwolniona";
}

 

plik.h

#include <iostream>

using namespace std;

class Konstruktor
{
    int ile;

    public:

    Konstruktor(int ile = 1);
    ~Konstruktor();

    void wypisz();
    void wpisz();
};

 

plik main.cpp

#include <iostream>
#include "konstruktory/konstruktory.h"

using namespace std;

int main()
{
    Konstruktor();

    return 0;
}

 

komentarz 24 października 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)

To jest programik? To nic nie robi,wiec nie ma co sprawdzać. Nie rozumiem jedynie tego:

int main()
{
    Konstruktor();
 
    return 0;
}

 

komentarz 24 października 2016 przez Konrad Nabożny Stary wyjadacz (13,460 p.)
Jak to nic nie robi? Wywołuje w sobie dwie metody zawarte w klasie o nazwie Konstruktor, które pobierają dane które są przeliczane i wypisywane na ekranie..

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 października 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Hej :)

Trochę myląca nazwa klasy,ale postaram się wyjaśnić jakie tutaj popełniono błędy.

Pierwszą rzecz to najlepiej jest napisać private: int ile; dla innego programisty ułatwienie(wiem,że to z automatu idzie)

W pliku cpp postaraj się rozpisywać funkcje od Konstruktora do innych funkcji , dzięki temu już można będzie się zorientować wstępnie co dana klasa będzie robiła co wykorzystuje.

Po co wrzucać funkcje które stworzyłeś w obiekcie do konstruktora? Zostawić tylko przypisanie zmiennych. I później:

Konstruktor mojKonstruktorek; // domyślnie ile będzie 1;

mojKonstruktorek.wpisz();

mojKonstruktorek.wypisz();

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w C i C++ przez tomekrx Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 467 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2016 w C i C++ przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2023 w C i C++ przez Pioterer Początkujący (280 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...