• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# custom type

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
307 wizyt
pytanie zadane 24 października 2016 w C# przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

Witam. Czytam sb poradnik i nie moge pojac jak maja dzialac custom typy. Przyklad podany w ksiazce:

public class UnitConverter
{
int ratio; // Field
public UnitConverter (int unitRatio) {ratio = unitRatio; } // Constructor
public int Convert (int unit) {return unit * ratio; } // Method
}
class Test
{
static void Main()
{
UnitConverter feetToInchesConverter = new UnitConverter (12);
UnitConverter milesToFeetConverter = new UnitConverter (5280);
Console.WriteLine (feetToInchesConverter.Convert(30)); // 360
Console.WriteLine (feetToInchesConverter.Convert(100)); // 1200
Console.WriteLine (feetToInchesConverter.Convert(
milesToFeetConverter.Convert(1))); // 63360
}
}

Ktos cos?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 października 2016 przez Sareley Gaduła (4,740 p.)
wybrane 25 października 2016 przez Alex.Ironside
 
Najlepsza
Tobie chodzi o klasy. Nie będę się tutaj rozpisywał co to są klasy i do czego służą. Oglądnij sobie filmiki na yt w których ludzie dobrze wytłumaczyli co to są klasy i do czego one służą.

Tutaj wytłumaczenie klas w języku C#: https://www.youtube.com/watch?v=2XALtU4WRJA

Najlepiej jednak oglądnij sobie tutorial Mirosława Zelenta który w bardzo przystępny sposób wyjaśnia pojęcie klas: https://www.youtube.com/watch?v=aDXjubGK0jU

Wiem że jest to język C++ ale ważne jest żeby zrozumieć sam zamysł do czego służą klasy, później możesz zobaczyć jak to samo zapisać w C#.
komentarz 24 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Czyli tu nie ma mowy o zadnym typie danych stworzonym przez siebie tylko po prostu klasy?
komentarz 25 października 2016 przez Sareley Gaduła (4,740 p.)

Nie ma czegoś takiego jak CustomType. Przeczytaj sobie uważnie jeszcze raz początek tekstu z książki a dokładnie ten fragment:

In this example , we will defined a custom type named UnitConverter - a class that serves a blueprint for unit conversions.

Autorowi chodzi o to że tworzy się typ złożony (czyli właśnie klasę) z własnymi specyficznymi polami, metodami, właściwościami, konstruktorem gdzie poprzez utworzenie obiektu tego typu mamy dostęp do elementów tej klasy. Tak należy rozumieć ten tekst.

komentarz 25 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Ok moj blad. Dzieki
0 głosów
odpowiedź 24 października 2016 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
Nie jestem pewny ale w c# nie ma czegoś takiego jak "custom typy". Co chcesz dokładnie osiągnąć?
komentarz 24 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

O to to wlasnie chodzi. Malo co z tego rozumiem. Chce pojac o co tu chodzi

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,362 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2018 w JavaScript przez kubekszklany Gaduła (3,170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2017 w PHP przez Zbigniew Andrysiak Bywalec (2,470 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...