• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wyświetlanie obrazków z bazy danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
705 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w PHP przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)
edycja 24 października 2016 przez Jan Patryk Kowalski

Zastanawiałem sie jak sformułować to tak zeby moje pytanie byo zrozumiałe, no wiec do rzeczy. Napisałem sobie skrypt dzieki któremu moge uploadować pliki na strone, potem napisałem skrypt dzięki któremu wyswietla się losowe zdjęcie z bazy danych, skrypt wygląda tak : 

<?php
	$sql = "SELECT * FROM obrazki";
	$xx = mysql_query($sql)or die(mysql_error());
	$num = mysql_numrows($xx);
		function losuj($num, $xx)
		{
			$rand = rand(0, ($num-1));
			$obrazek=mysql_result($xx,$rand,"file");
			display($obrazek);
		}
function display($obrazek)
		{
			echo "<img src=uploads/$obrazek>";
		}
?>

I teraz chciałem dodać możliwość zlokalizowania tego obrazka za pomocą linku, zeby nie było tak ze cały czas jest np: "TwojaStrona.pl/img.php" tylko w zaleznosci od obrazka np "TwojaStrona.pl/img.php/w87dd" w ten sposob aby można było ten link udostepnic komus. Proszę o pomoc ;)

Wiem że mogłbym podać adres bezposredni do obrazka np: "TwojaStrona.pl/obrazki/porno.jpg" jednak wtedy nie bede mieć zachowanej ramki. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 października 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Gdyby powstał dekalog PHP to wiedz, że pierwszy byłbyś w piekle laughdevil

  1. Korzystasz z mysql_connect zamiast PDO, lub chociażby mysqli
  2. Wzorując się na kodzie (jak mniemam) MZ dodałeś słówko function, w ciele których to funkcji korzystasz ze zmiennych globalnych. Tak się nie robi. 
  3. Mieszasz HTML z PHP. 
  4. Nazwy zmiennych powinny się kojarzyć z tym co reprezentują ich wartości. Obrazki są w zmiennej xx, więc myślę że kojarząc to z xxx możemy wywnioskować jaki serwis tworzysz yes
  5. Tak na marginesie po co Ci indywidualny adres dla samego pliku obrazka skoro jego adres na serwerze i tak jest publiczny? Wg. mnie szkoda czasu na implementację oraz req-res aplikacji.
  6. Co do logiki... Załóżmy że masz w bazie 2 mln. zdjęć. Naprawdę będziesz je wszystkie pobierać tylko po to, żeby wyświetlić jedno?

Podsumowując: To pytanie pokazuje nam na jakim poziomie jest kod serwisów porno. laugh Dobranoc.  

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 185 wizyt
pytanie zadane 3 października 2016 w PHP przez derold Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,011 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w Java przez azybad Mądrala (5,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...