• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zakładanie działoności opartej o tworzenie stron www [ankieta]

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+3 głosów
1,906 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rasty Początkujący (470 p.)
Witam, od paru lat uczę sie programować bardziej w kierunku full stack w miarę ogarniam  html , css 3,4 php , js , jquery, angulara, less, sass, bootstrapa, mysqla ogólnie dość szybko sie uczę doszedłem do takiego etapu, że poważnie zastanawiam sie nad otworzeniem firmy. Zbadałem nieco rynek ale sie załamałem i raczej zrezygnuje. Ale, żeby być dokładnie pewnym swojego wyboru chciałbym zasięgnąć waszych rad, właściwie rad osób które prowadziły, czy też żyją z tworzenia stron i ogólnie programowania, da sie z tego wyżyć pracując na własny rachunek? Jakieś dwa tygodnie temu zamieściłem ogłoszenie, że zlecę tworzenie strony www tak chciałem sprawdzić stawki i konkurencje i oczy przetarłem ze zdziwienia, dostałem z 200 odpowiedzi co najgorsze osoby były skłonne zrobić mi stronę za 200 pln. Przy takich stawkach cieżko o klienta majać firmę gdy musisz opłacić ZUS, VAT od faktury. Coraz więcej minusów widzę oraz przekonuje sie, że to raczej nie wypali konkurencja firm które istnieją + freelancerzy + studenci, licealiści robiący strony za groszę.
Możliwe odpowiedzi:
Tak (5 głosów, 71%)
Nie (2 głosów, 29%)
3
komentarz 23 października 2016 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
To bardzo ciekawe, że znasz CSS 4, zważając na fakt, że nie istnieje… ;)
komentarz 23 października 2016 przez Rasty Początkujący (470 p.)
Ale obiegamy od tematu.

Nawet na tym Twoim css4.rocks są "CSS Selectors LEVEL 4" ;)

komentarz 23 października 2016 przez Rasty Początkujący (470 p.)
Oczywiście nie mam na myśli całej specyfikacji, a nowe slektory , możemy to zostawić i wrócić do meritum ?
Wróciłem w odpowiedzi ;)

Niemniej nie ma czegoś takiego jak "cała specyfikacja". CSS jest obecnie podzielony na moduły, skąd każdy moduł jest rozwijany niezależnie od pozostałych. Tym samym mamy np. Flexbox na poziomie 1, selektory na poziomie 4 itp. itd.
2
komentarz 23 października 2016 przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)
Może 4 tyczyła się PHP. Wtedy nie zakładaj żadnej działalności.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 grudnia 2016 przez Bodziu Obywatel (1,250 p.)
edycja 9 grudnia 2016 przez Bodziu
Hej odpowiadają w skrócie na twoje pytanie.Tak da się wyżyć jako webmaster/freelancer jednak musisz być specjalistą w tym co robisz.Poza znajomością programowania najlepiej było by mieć chociaż minimalne zdolności graficzne oraz marketingowe.Jednak najważniejsza jest reklama,co z tego że jest wielu studentów uczniów którzy robią strony za darmo skoro wiele firm potrzebuje zawodowca.Najlepiej zacznij od strony wizytówki a później zrób kilka stron za "grosze" jeśli wykonasz robotę dobrze jest duża szansa że twoi klienci polecą cię lub wynajmą ponownie do przebudowy ewentualnie aktualizacji strony.Według mnie jeśli masz zdolności oraz cierpliwość warto jest chociaż spróbować.Mam nadzieje że wypowiedź pomoże i życzę powodzenia :) .
komentarz 9 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Masz literówkę "pomorze" :D
komentarz 9 grudnia 2016 przez Bodziu Obywatel (1,250 p.)
Faktycznie dziękuje za poprawę :D
0 głosów
odpowiedź 23 października 2016 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
Owszem, da się wyżyć – jeśli jesteś w stanie przekonać klienta, że za odpowiednią cenę jesteś w stanie dostarczyć odpowiednią jakość i że warto – z jego punktu widzenia – wydać taką wysoką sumę na Ciebie w porównaniu do studenta, który klon Facebooka jest w stanie zrobić za 200 złotych.
komentarz 23 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To nie wp trzyma php-a tylko pehap trzyma wp..

Strzelam, ale chyba dużo się nie pomylę, jak powiem, że  60% stron stoi na phpie.

Jeśli wg statystyk ok. 20% wszystkich stron stoi na WP, to łatwo sobie przeliczyć ile z tych 60% stoi na WP. Nie wiem, czy przypadkiem nie mamy już tutaj patologicznej relacji jak kiedyś między JS i jQuery.

komentarz 23 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Koszta, to wszystko koszta ;)
komentarz 28 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)

@Comandeer, "Jeśli wg statystyk ok. 20% wszystkich stron stoi na WP, to łatwo sobie przeliczyć ile z tych 60% stoi na WP" nie rozumiem tej wypowiedzi :D, a temat dość interesujący

komentarz 28 maja 2019 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
No bez kontekstu z komentarza Boshiego to faktycznie nie ma sensu ;)

60% wszystkich stron stoi na PHP, a równocześnie 20% wszystkich stron stoi na WP. Równocześnie wiadomo, że strony na WP są równocześnie stronami na PHP. Resztę już można chyba wyliczyć ;)
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
Jako że mam troche doświadczenie w tym temacie to coś tam powiem.

Aktualnie przyzwyczaj się do tego, że większość zleceń to będzie po prostu WordPress, inaczej się przepracujesz, każdy chce mieć tą stronę na wordpressie. Ja na jakieś 30 stron zrobilem moze z 6-7 na własnym silniku - te bardziej skomplikowane gdzie WP nie ma sensu.

Ogólnie to typowe zlecenie na stronę internetową wygląda tak, że dostajesz temat i masz sam myśleć co na tej stronie umieścić, masz być copyrighterem, frontendowcem i backendowcem.

Co do cen, tak jak Comandeer dodatkowo musisz przekonać klienta do różnych rzeczy które będą dla niego dobre, np. miesięczne wynagrodzenie za utrzymanie systemu, aktualizacje, czyli taka opieka nad stroną techniczna.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 621 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Mi3cr4aft Nowicjusz (120 p.)
–5 głosów
1 odpowiedź 1,118 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 416 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2017 w HTML i CSS przez jkdfklgdf Nałogowiec (32,020 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,259 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...