• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy taka nauka programowania będzie przynosić efekty ???

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
668 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez loczekstyle Bywalec (2,320 p.)
Dobra. Mam taki dylemat. Uczę się C++, ale czasami przychodzi moment, że mam dobry pomysł zabieram się za pisanie, i tu przychodzi czarna dziura. Nie wiem jak to napisać, wkurzam się i jest lipa. I oto moje pytanie:

"Czy będzie to złe (jeśli chodzi o mój rozwój), że przykładowo będę korzystał z gotowych rozwiązań. Np. znajdę jakiś kod i go przeczytam i zrozumie i wykorzystam w moim projektcie itp. >>>>"

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 9 maja 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Podgladaj kody jakie chcesz napisać jeżeli go zrozumiesz spróbuj sam podobny napisać
+1 głos
odpowiedź 9 maja 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 10 maja 2015 przez Strategiusz
Próbuj różnych technologii! Różnych języków, różnych engine'ów, bibliotek. Ucz się z różnych podręczników i tutoriali, nawet jeśli będą się powtarzać, to zawsze gdzieś wyłowisz jakaś dodatkową informację, trik czy coś, pominięty gdzie indziej. Inaczej utkniesz i się zniechęcisz. Takie skakanie to namiastka doświadczenia praktycznego i wymiany informacji z innymi programistami, a jeśli jesteś samoukiem, to tych rzeczy szybko nie zdobędziesz.

Znajomość różnych języków programowania pomaga zrozumieć każdy z tych języków lepiej, niż gdybyś ograniczał się tylko do tego jednego języka. Widzę to po sobie.
0 głosów
odpowiedź 9 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Mi programowanie zaczęło sprawiać najwięcej radości nie na początku, a w momencie gdy o problemie myślałem w kategoriach 'nie jestem pewien jak to zrobić, ale wiem gdzie szukać'. Powiedz co takiego klepiesz, czy masz problemy z algorytmami, czy może nie potrafisz opanować jakiejś biblioteki lub silnika. Jeśli chodzi o algorytmy, to taka forma nauki na niewiele się zda, preferowałbym od łatwiejszych do trudniejszych. Jeśli o bibliotekę czy silnik, to czytanie kodów (wyłącznie tych dobrych!) przynosi spore rezultaty.
komentarz 9 maja 2015 przez loczekstyle Bywalec (2,320 p.)
Chodzi o to że niedawno napisałem samodzielnie w konsoli grę tic-tac-toe i teraz chciałem napisać snake bez żadnych bibliotek i jest z tym kiepsko
komentarz 9 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Krótkie przerwy przyjacielem programisty. Gdy zaczynałem, zdarzało się, że klepałem jakiś blok pół godziny, a potem wywalałem go i pisałem jeszcze raz, z nowym pomysłem i z reguły z lepszym rezultatem. Nie denerwuj się tak łatwo, a raczej czerp radość gdy udaje ci się coś, co wcześniej ci nie wychodziło.
0 głosów
odpowiedź 9 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Dodam od siebie tylko tyle - ja osobiście gdy uczę się z książki, to przepisuje listingi, ale nie komentuje ich tak jak jest w książce, tylko na swój sposób, to pomoże Ci zrozumieć kod.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2015 przez darekj19 Użytkownik (910 p.)
Źle to będzie .

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 608 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 733 wizyt
+4 głosów
10 odpowiedzi 1,500 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,674 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...