• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Symfony] Przeniesienie projektu na serwer

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,674 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)

Witam,

Zakupiłem pakiet hostingowy na myDevil. Z tego co wiem, na tym powinno Symfony śmigać bezproblemowo, nie to co na zwykłym hostingu.

Chcę teraz przenieść swój projekt Symfony2 z komputera lokalnego, na serwer. Jak to zrobić najlepiej?

Od administratora myDevil, dostałem taką instrukcję:
 

1. Stworzyć nowy katalog do przetrzymywania instalatora symfony mkdir bin.
2. Ściągnąć instalator curl -LsS http://symfony.com/installer -o ./bin/symfony.
3. Dodać prawa wykonywalności chmod u+x ./bin/symfony.
4. Ustawić zmienną PATH, tak aby móc korzystać z instalatora bez potrzeby wpisywania pełnej ścieżki do niego echo 'export PATH=$PATH:$HOME/bin' >> .bash_profile.

Zrobiłem to i nie wiem co zrobić dalej. Tutaj na forum znalazłem też instrukcję taką:

Jeśli masz dostęp po ssh to zrób deploy:

 rsync -avz -e "ssh -p PORT" katalogzSymfony/ login@host:katalogglowny

później będzie trzeba skonfigurować na serwerze aby root katalogiem był web , a nie public_html i już. (Można zmienić w SF z Web na public_html , ale to więcej zabawy niż taka zmiana root strony..)

(Nie jestem pewien czy cache będzie śmigać, ale powinno)

Mogę wpisać tę komendę, ale czy na pewno podać katalog główny - czyli "bin"? Czy może jednak katalog swojej domeny? domains/moja_domena?

Co zrobić potem? Bardzo proszę o pomoc i jakąś instrukcję. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
To co dostałeś od tego gościa to instalator symfony. Wtedy wystarczy wpisać w terminalu. Symfony new projekt 3.0. Pobierze symfony3

Możesz później zrobić tak:

Usuń cache w Symfony następnie...

Na lokalnym kompie za pomocą rsync wysłać katalog z projektem na serwer(uważaj na vendor).

Jeśli masz coś ramu to później pobierz w terminalu curlem na serwerze composer i zrob composer install.

Trzeba będzie zmienić root strony z public_html na web.
komentarz 22 października 2016 przez Captivity Obywatel (1,030 p.)

Dzięki za odpowiedź!

Zainstaluje Symfony 2.8, bo na takim pracuję lokalnie.

1. Za pomocą rsync wysłać wszystko prócz katalogu "vendor" dobrze rozumiem? Jak to zrobić? Bo instrukcja powyżej pokazuje jak wysłać cały katalog, czyli wraz z vendorem, a jak go pominąć?

2. Do jakiego katalogu wrzucić te wszystkie pliki? Domains/moja_domena czy wyżej?

Co do zmiany public_html na web, to admin napisał mi, żebym zrobił tak:

 

cd domains/example.com

rm -r public_html

ln -s web public_html

3. I tak zrobiłem, czyli katalog został już zmieniony?

1
komentarz 22 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

1 i 2. Dla bezpieczeństwa wrzuć cale sf do domains/moja_domenna/ włącznie z vendor. Bedzie się trochę wgrywać z racji tego, że to katalog z plikami composera i symfony. (Wazne abys wyczyścil cache przed)

Jeżeli bedzie błąd to spróbuj scp. Polecenia linuxowe - dokumentacje do nich mozesz znaleźć w sieci badz man.

3. Nie wiem czy Ci to zadziała. Dlaczego robisz dowiązanie zanim wrzucisz sf? :d skoro nie możesz zmienić z pnelu  document root strony to w dokumentacji symfony jest pokazane jak zmienić web na public_html. Tak bedzie łatwiej. 

4. Nie zapomnij o wygenerowaniu sobie schematu tabel bazy po wgraniu. Import z phpmyadmin albo konsolowo bin/console doctrine:schema:create

 

komentarz 22 października 2016 przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
Czyli po wgraniu całego katalogu usunąć mam vendor?

 

4. Wyeksportowałem swoją bazę i zaimportuję ją na serwerze, to chyba będzie dobre, w parameteres będę musiał pozmieniać dane do bazy.
1
komentarz 22 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Przecież pisałem żebyś nie kasowal teraz vendor tylko wgral razem. Choćby dlatego, że nie wiesz jakie polecenia wpisujesz :d

Polecam na wolne chwile dokumentacje symfony po ang. Tam jest opisane wszystko. Z tego co pamiętam włącznie z wgraniem na serwer.

 

 

http://forum.pasja-informatyki.pl/184105/symfony2-przeniesienie-projektu-na-serwer-hekko
komentarz 23 października 2016 przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
przywrócone 23 października 2016 przez Captivity

Sorry, że męczę tak pytaniami, ale bardzo mi na tym zależy, a na każdym kroku problemy, a robię to pierwszy raz.

Po wpisaniu komendy rsync... prosi mnie 3 razy o hasło, a potem:
 

rsync: connection unexpectedly closed (0 bytes received so far) [Receiver]
rsync error: error in rsync protocol data stream (code 12) at io.c(226) [Receiver=3.1.2]


 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 982 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 507 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,466 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...