• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP name="produkt[]"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
302 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w PHP przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)

Witam. Na zajeciach nauczyciel podal nam taki sposob zapisu atrybutu name w formularzu

                    <label for="Gunpowder">Gunpowder</label>
                    <input type="checkbox" name="Product[]" value="Gunpowder" id="Gunpowder"/>
                </div>
                <div class="labels">
                    <label for="Musket">Musket</label>
                    <input type="checkbox" name="Product[]" value="Musket" id="Musket"/>
                </div>
                <div class="labels">
                    <label for="Horn">Powder horn</label>
                    <input type="checkbox" name="Product[]" value="Powder horn" id="Horn"/>
                </div>
                <div class="labels">
                    <label for="Handhun">Handgun</label>
                    <input type="checkbox" name="Product[]" value="Handgun" id="Handhun"/>
                </div>
                <div class="labels">
                    <label for="Cannon">Cannon</label>
                    <input type="checkbox" name="Product[]" value="Cannon" id="Cannon"/>

Chodzi mianowicie o name="Product[]" Jak rozumiem jest to sposob na to zeby html sam dopisywal nr. Tylko teraz pytanie jak tego uzyc w PHP? Jak to zapisac pod zmienna?

komentarz 22 października 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Dla uściślenia: to nie HTML dopisuje kolejne numery a PHP. To typowy zapis PHP-owy do uzyskiwania kilku wartości dla jednej, przesłanej rzeczy. W innych językach może się to różnić.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 października 2016 przez Przemysław Krępeć Początkujący (460 p.)
wybrane 23 października 2016 przez Alex.Ironside
 
Najlepsza

Polecam użyć 

<?php print_r($_GET); ?>

lub 

<?php print_r($_POST); ?>

zależne co podasz jako wartość właściwości method w tagu form.

Ta funkcja wyświetli ci co wysłał formularz.

komentarz 22 października 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
var_dump($_POST, $_GET); tez dziala ;P
komentarz 22 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
A jak chce to wstawic do zmiennej?
komentarz 22 października 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
$products = $_POST['Product'];

lub

$products = $_GET['Product'];

Poczytaj lepiej o tablicach: http://php.net/manual/en/language.types.array.php
komentarz 22 października 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
<input type="checkbox" name="Product[]" value="Gunpowder" id="Gunpowder"/> 

zwraca ci takie cos

array(
 'Product'  =>  array(
       'Gunpowder'
   )
);
<input type="checkbox" name="Product[]" value="Gunpowder" id="Gunpowder"/> 
<input type="checkbox" name="Product[]" value="Musket" id="Musket"/>

zwroci

array(
 'Product'  =>  array(
       'Gunpowder',
       'Musket'
   )
); 
<input type="checkbox" name="Product[gunpowder]" value="Gunpowder" id="Gunpowder"/> 
<input type="checkbox" name="Product[musket]" value="Musket" id="Musket"/>

zwroci

array(
 'Product'  =>  array(
      'gunpowder' => 'Gunpowder',
       'musket' => 'Musket'
   )
); 
<input type="checkbox" name="Product[ranged][]" value="Gunpowder" id="Gunpowder"/> 
<input type="checkbox" name="Product[mele][]" value="Musket" id="Musket"/>

zwroci

array(
 'Product'  =>  array(
      'ranged' => array(
                 'Gunpowder'
       )
       'mele' => array(
                   'Musket'
       )
   )
);

PS ujowy ten CKEditor =/

komentarz 22 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)

Czyli nie da sie zrobic czegos w stylu:

for(int i=0;i<=4;i++)
{
    Tablica[i]=$_POST[i]
}

?

Wiem ze to mieszanie 2 jezykow ale brzmi logicznie

2
komentarz 22 października 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
To jest to samo co:

$products = $_POST['Product'];

Więc nie wiem, po uj chcesz to w pętli zrobić.

Powtarzam, RTFM: http://php.net/manual/en/language.types.array.php
komentarz 22 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
W tym manualu jest tyle info na raz ze sie pogubic idzie xD Ale dzieki popatrze i juz nie mecze
komentarz 23 października 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Użyj manuala, ale i potestuj co w jakiej wartosci zwraca. Na przykładach będzie ci łatwiej zrozumieć.

Podaliśmy ci funkcje którymi możesz testować tablice:

http://php.net/manual/en/function.var-dump.php

http://php.net/manual/en/function.print-r.php

Może w (dalekiej) przyszłości będzisz chciał sobie ułatwić tego typu testowanie przez xdebuga: https://xdebug.org/
komentarz 23 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Juz zrobilem dzieki. Wrzucilem do tablicy a potem juz foreachem poszlo. Ale dzieki za pomoc
+2 głosów
odpowiedź 22 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
to jest tablica checkboxów. jeżeli zaznaczysz 4 to wyśle 4 wartości. W innym wypadku musiałbyś dla każdego checkboxa dawać inną nazwę.
komentarz 22 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
czyli nie da sie czegos w stylu $var=Produkt[1]?
komentarz 22 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Da się, $_POST['name'][0]
komentarz 22 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Aha. Dobra dzieki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w PHP przez cyrus33 Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 740 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2017 w PHP przez nielotweb Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2016 w PHP przez Miko Obywatel (1,480 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...