• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Były w stanie ktoś pomóc? Php+mysql

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
312 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w PHP przez krzychu86 Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Mam Prośbę bądź pytanie były ktoś w stanie pomóc.

Mianowicie chodzi mi o to, że posiadam w mysql jakaś tabele np uczniowie .

 teraz mam stronę i potrzebuje aby zrobić na niej np stronę  dodaj.php (gdzie będzie można dodawać uczniów) ,usuń.php(gdzie będzie można usuwać) i wyświetl.php (gdzie będzie można wyświetlać)

byłby wstanie ktoś pomóc i jakoś jak najprościej to zrobił? żeby bylo to również dla mnie zrozumiałe?:)) mam nadzieję ze znajdzie się tutaj taka  osoba, której będę mega wdzięczny za to :)
1
komentarz 20 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Chciałbym doprecyzować, bo nie jestem pewien. Liczysz na gotowca czy też na pomoc w zrobieniu tego samemu?
komentarz 20 października 2016 przez krzychu86 Nowicjusz (120 p.)
Jeśli znalazła by się owa osoba która by zrobiła to byłym mega wdzięczny. Jak na razie staram się znaczy próbuje ogarnąć to sam lecz nie bardzo wiem jak się za to zabrać ;/
komentarz 20 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Tak więc zacytuję regulamin forum:

2. Zadając pytanie Pasjonat zobowiązany jest do przestrzegania następujących zasad:
...
G. zabronione jest proszenie o gotowe rozwiązanie danego zadania/problemu,

Nie sądzę, że otrzymasz tu gotowe rozwiązanie, a gdybyś otrzymał to zadziała w znacznej większości przypadków tylko na Twoją niekorzyść, bo będziesz miał zrobione co chcesz, a dalej nic nie będziesz umiał (dlatego też ten punkt jest w regulaminie).

Ja osobiście mogę Ci pomóc (i sądzę, że inni też), ale dać rady i naprowadzić na rozwiązanie, będziesz musiał wykazać własny wysiłek aby poszukać, poczytać, zrozumieć, zrobić i nauczyć się nowych rzeczy.

1
komentarz 20 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
W skrócie

tworzysz strone dodaj/usuń

wypełniasz formularz, kierujesz na powyższą stronę, tam dodajesz/usuwasz z bazy i przekierowujesz na główną.
komentarz 20 października 2016 przez krzychu86 Nowicjusz (120 p.)
edycja 20 października 2016 przez Arkadiusz Waluk
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8">
</head>
<body>

<form action="index.php" method="post">
id_klienta:<br />
<input type="text" name="id_klienta" /><br />
imię:<br />
<input type="text" name="imie" /><br />
nazwisko:<br />
<input type="text" name="nazwisko" /><br />
miejscowosc:<br />
<input type="text" name="miejscowosc" /><br />
<input type="submit" value="dodaj" />
</form>

<?php
// odbieramy dane z formularza
$id_klienta = $_POST['id_klienta'];
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
$miejscowosc = $_POST['miejscowosc'];

if($imie and $id_klienta and $nazwisko and $miejscowosc  ) {
     
    // łączymy się z bazą danych
    $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', ' ')
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
    $db = @mysql_select_db('hurtownia', $connection)
    or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
     
    // dodajemy rekord do bazy
    $ins = @mysql_query("INSERT INTO test SET id_klienta='$id_klienta',imie='$imie',nazwisko='$nazwisko',miejscowosc='$miejscowosc' ");
     
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
    else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";
     
    mysql_close($connection);
}

?>
</body>

</html>

 

komentarz 20 października 2016 przez suice Gaduła (3,960 p.)
oddaj te malpy do zoo
komentarz 20 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Zacznijmy od tego, że kod na forum wstawiamy w przeznaczonym do tego bloczku code.

Co do samego kodu to funkcje z mysql_ już od dawna nie żyją, w PHP 7 powyższy kod Ci nie podziała. @ nie używamy bo przeszkadzają.

Podałeś kod jaki masz i z czym jest problem? Nie działa? Nie wiesz co dalej? Nie wiesz jak to zrobić lepiej? Bo nic więcej nie napisałeś więc nie za bardzo wiem jak możemy Ci pomóc.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 483 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2015 w C i C++ przez Pejo Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 318 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...