Witam!
Piszę pierwszą apke z wykorzystaniem frameworka javaFX. Jest to prosta gierka "Wisielec" dla jednego i dwóch graczy. Natknąłem się na pewien problem związany z wzorcem MVC w tym frameworku. Nie wiem dokońca jak zaprojektować dobrze aplikacje. Korzystałem z paru tutorialu na yt dotyczących javaFX i dowiedziałem się, że każdy view fxml, dzięki któremu uzyskuje się GUI powinien mieć własny kontroler. Tak też zrobiłem.
Struktura projektu wygląda następująco:
Oznaczyłem kolejności okienek widoku żeby było wiadomo o co chodzi.
Otóż problem mam taki, że nie wiem za bardzo jak zrealizować wykonywanie logiki gry w osobnej klasie kontrolera. Wcześniej tworząc kalkulator w swingu z wykorzystaniem MVC zrobiłem to w ten sposób, że w widoku były zawarte wszelkie komponenty oraz metody przyjmujące argument obiektu Listener by dodać odbiorcę zdarzenia do obiektu Button. Następnie w kontrolerze zdarzenie było obsługiwane przez implementację interfejsu ActionListener w klasach wewnętrznych.
Co chciałem zrobić? np. w klasie SingleplayerInputPageController po kliknięciu przycisku play wykonała się pewna logika programu, czyli zestaw metod w których zostanie utworzony nowy gracz, wylosowane słowo, itd
W javieFX listenery chyba nie działają tak jak w swingu i trochę się tu pogubiłem. Będę wdzięczny na naprowadzenie mnie na rozwiązanie. Kminiłem tez z interfejsami, ale czy tak to powinno wyglądać? :P