• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wspólna nauka programowania i motywacja dla NIEpoczątkujących - Poznań lub Skype :)

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
438 wizyt
pytanie zadane 17 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bear Użytkownik (720 p.)
Witajcie,

od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł wspólnej nauki. Pracuję zdalnie i brakuje mi kontaktu z ludźmi, którzy są pasjonatami programowania. Pracuję jako programista już od kilkunastu lat i bardzo chętnie poszerzę swoją wiedzę oraz podzielę się swoją.

Jak miałoby to wyglądać? Myślę, że dobrym pomysłem byłyby spotkania na wspólną naukę lub przedstawianie swojej wiedzy drugiej osobie (osobom) na zmianę. We dwóch lub więcej osób. Może być w mieszkaniu, może być w kawiarni, gdziekolwiek. Najważniejsze, by się nawzajem motywować i dzielić doświadczeniem. Może wyjdzie nawet z tego wspólny projekt?

Ja specjalizuję się w klimatach PHP, JavaScript i ogólnie technologiach webowych. Jestem otwarty na Twoje klimaty. Mieszkam w Poznaniu. Ewentualnie w grę wchodzą spotkania na Skypie.

Zapraszam zainteresowanych :)
2
komentarz 17 października 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

Jak na mój gust takie tematy są mdłe aż do bólu, dlatego że piszesz same banały, a na potwierdzenie tego co piszesz mam tylko co? Twoje słowo. Nie widzę tutaj żadnego linka do twojej strony z projektami, choć piszesz że jesteś doświadczonym programistą specjalizującym się w technologiach webowych (taki człowiek raczej powinien mieć własną stronę z projektami + jakieś projekty na GitHub-ie). Jesteś tutaj też nowy na tym forum i szczerze mówiąc mało wiarygodny w tym co piszesz.

Kolejna sprawa, piszesz o nauce i znów zero konkretów, doświadczony programista raczej powinien wiedzieć czego chce i czego oczekuje oraz co może dać w zamian. Ty (za przeproszeniem) karmisz nas frazesami i banałami. Nie ma w twojej wypowiedzi ani jednego słowa, które mogło by wskazywać, że na prawdę coś umiesz zrobić w PHP czy JavaScript. Nic, zero, null lub (skoro tak bardzo lubisz PHP) none.

Oczywiście mogę się mylić (jeżeli tak jest, to przepraszam), ale takie jest moje wrażenie (być może mylne). I na przyszłość dla potomnych: ludzie, jak zakładacie takie tematy to chociaż udowodnijcie, że to co piszecie jest zgodne z prawdą bo na słowo to się nikomu nie wierzy.

komentarz 17 października 2016 przez bear Użytkownik (720 p.)

Powiem Ci, że nie wiem o co Ci chodzi. Pozwól, że odpowiem w punktach:

1. Owszem, mylisz się. Przeprosiny przyjęte.
  2. Pomyślałeś o tym, że nie mam ochoty ujawniać swojej tożsamości na forum w formie np. podawania projektów? Nie mam ochoty dzielić się z całym światem faktem, że przydałaby mi się dodatkowa motywacja.
  3. Piszesz tak, jakbym co najmniej zapraszał na wyprawę w kosmos albo do wysyłania mi pieniędzy. Co mam na typ etapie udowadniać, po co? To nie jest ogłoszenie w sprawie życia i śmierci, to po prostu zaproszenie pewnej inicjatywy. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, to szczegółami podzielę się z tą osobą. Twoje argumenty brzmią tak, jakby napisanie do kogoś prywatnej wiadomości i zapytanie o szczegóły było wyprawą na Mount Everest.
komentarz 17 października 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Nie rozumiem po co taki jad. Człowiek napisał kulturalnie z propozycją spotkania się i podzielenia się wspólnie wiedzą. Nic nadzwyczajnego. Równie dobrze mógł napisać "Hej, ludzie dawajcie na piwko." I na to samo by wyszło. Nikt nikomu nic nie musi udowadniać umawiając się na luźne spotkanie, przy piwie, czy kawie.
1
komentarz 17 października 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

@bear

1. Wciąż niczego nie udowodniłeś, więc cię jeszcze za nic nie przeprosiłem.
  2. Wcale nie musisz tutaj umieszczać (jak tak bardzo nie chcesz) linka do swojej strony czy projektów. Mógłbyś udowodnić, że coś umiesz opisując jakiś przykład projektu, który wspólnie z kimś chciałbyś rozwijać i się przy tym uczyć. Mógłbyś napisać tak: Szukam osób do wspólnej nauki C++, mam już doświadczenie, moglibyśmy stworzyć wspólny projekt programu z wykorzystaniem WinApi lub Qt (to drugie możliwe również na Linuksie). Projektem może być prosta aplikacja do tworzenia grafiki wektorowej wykorzystująca format svg do zapisu danych. I tak dalej... Oczywiście mój przykład jest pisany pode mnie, ale ty powinieneś wyskoczyć (jak zgaduję) z jakąś relatywną propozycją z php lub JavaScript albo i jednego i drugiego. Dzięki temu wiedziałbym, że rzeczywiście coś potrafisz i że rzeczywiście jest szansa na wymianę doświadczenia i naukę.
  3. Piszę tak, jakby twój post pachniał na kilometr stratą czasu i energii.

P.S.

Nie mam ochoty "pluć jadem" i nim nie pluję, tylko stwierdzam konstruktywne fakty. Mogą się komuś podobać, a komuś nie. Moja dyskusja jest już zakończona w tym wątku.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 października 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
edycja 17 października 2016 przez Avernis
Cześć. Ja z kolei pasjonuję cię c++/opengl. Moje 2 projekty są tutaj: https://github.com/Rextens/Opengl-3-Tutorial oraz tutaj: https://github.com/Rextens/OpenglFiles. 1 link to kurs opengl które prowadziłem, skończyło się na texturach, a 2 link to stara wersja mojej gry i java/forge. Początkujący jeśli chodzi o c++ raczej nie jestem. Kiedyś coś tam robiłem z webem, ale bardzo mało, ale na pewno coś tam pamiętam. Jeśli chciałbyś pogadać, to mój skype: jozefstx. Lub może też być discord: https://discord.gg/kJ5gmDm

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bear Użytkownik (720 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 428 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 285 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

92,972 zapytań

141,936 odpowiedzi

321,171 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...