• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SDL - pora na większy projekt, od czego by tu zacząć?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
550 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2015 w C i C++ przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
Witam, dzisiaj jest piąteczek i postanowiłem zacząć pisać "mini" grę (to dużo powiedziane) :D chodzi mi aby zdefiniować jakąś powierzchnię po której będę przesuwał czerwony klocek (hmm event mouse, czy keyboard, co prostsze na początek?) oraz zrobić kolizję obiektów z innym kwadratem znajdującym się przede mną.

Tylko jak umieścić / nanieść kwadrat kolizyjny i ten którym będę operować?

To raczej anatomiczne podstawy SDL'a i C++, ale nie wiem za co się zabrać na początku ;/

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Mysz i klawiatura chyba będą podobne. Różnica będzie taka, że będziesz sprawdzał, czy przyciski klawiatury są wciśnięte lub pozycję myszy.

Co do kolizji, to musisz mieć pozycję i wymiary obu kwadratów i sprawdzać, czy przypadkiem one nie zachodzą na siebie. Niedawno napisałem taki warunek do swojej gry i powinien działać też u ciebie, o ile to rzeczywiście będą kwadraty lub prostokąty.

#include <math.h>

if(abs(square1.pos.Y - square2.pos.Y) <
   SQUARE_2_HEIGHT / 2 + SQUARE_2_WIDTH / 2 &&
   abs(square1.pos.X - square2.pos.X) <
   SQUARE_2_WIDTH / 2 + SQUARE_1_WIDTH / 2)
{
	somethingStrange();
}
komentarz 8 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,080 p.)

Ja jak się czegoś nowego uczę to poznaje kompletne minimum a potem stawiam sobie jakiś cel np "Snake" w przypadku SFML i go realizuje nauczysz się w ten sposób wyszkuwać informacje, radzić sobie z problemami oraz ogarniesz język czy famework dużo lepiej niż byś miał czytać książke czy tutki. Praktyka czni mistrza.

Taki przykład z autopsji:

https://www.youtube.com/watch?v=cDJ4moB86eY

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,080 p.)

Ja jak się czegoś nowego uczę to poznaje kompletne minimum a potem stawiam sobie jakiś cel np "Snake" w przypadku SFML i go realizuje nauczysz się w ten sposób wyszkuwać informacje, radzić sobie z problemami oraz ogarniesz język czy famework dużo lepiej niż byś miał czytać książke czy tutki. Praktyka czni mistrza.

Taki przykład z autopsji:

https://www.youtube.com/watch?v=cDJ4moB86eY

Podobne pytania

+5 głosów
5 odpowiedzi 708 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,082 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w OpenGL, Unity przez przemeks0 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 247 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2021 w C i C++ przez BartoszKX Nowicjusz (160 p.)

93,434 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,662 komentarzy

62,798 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...