• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Canvas - warunek sprawdzający czy wylosowanie współrzędne punktu są w danej ścieżce

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 16 października 2016 w JavaScript przez niezalogowany

Witam, 

Chce napisać program w js, który losuje dwie współrzędne z przedziały i sprawdza czy leży w środku narysowanej ówcześnie ścieżki, ścieżka ma być w kształcie trójkąta. Chce się dowiedzieć jak napisać ten warunek, jeśli chodzi o kwadrat czy prostokąt jest łatwo, a jak to wykonać w przypadku trójkąta. Tu znajduje się początek mojego kodu 

http://codepen.io/luke97/pen/ZprBJo?editors=1010 

podpowiedzcie mi jak mam to wykonać, co mam uwzględnić przy pisaniu tego warunku. Dzięki za pomoc 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 października 2016 przez niezalogowany

Na podstawie dwóch punktów

ctx.moveTo(260, 100);
ctx.lineTo(300, 300);

musisz określić wzór funkcji liniowej.

Następnie sprawdzasz czy f(x) zwróci y, i czy x należy do dziedziny funkcji ( gdzie x i y to współrzędne wylosowanego punktu )

Jeśli ten warunek zostanie spełniony dla jednej z 3 powstałych w ten sposób funkcji - punkt leży na stworzonej przez Ciebie ścieżce.

komentarz 16 października 2016 przez niezalogowany
możesz to rozbić twoje rozumowanie na więcej kroków :) chce sprawdzić czy punkt leży w środku narysowanego trójkąta, a nie na jego krawędziach.
komentarz 16 października 2016 przez niezalogowany

Z twojego pytania wynika jasno, że chcesz sprawdzić, czy punkt leży na ścieżce. Nie w figurze narysowanej przez ścieżkę.

Ze sprawdzaniem, czy punkt leży w trójkącie sprawa jest już trochę bardziej skomplikowana pod względem matematycznym. Tutaj dość jasna instrukcja implementacji - wystarczy przepisać ją na JS: http://stackoverflow.com/a/13301035

0 głosów
odpowiedź 16 października 2016 przez niezalogowany

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 274 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 444 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2018 w C i C++ przez Meps Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 175 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w PHP przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...