• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czy pobieranie gier jest legalne

–1 głos
3,114 wizyt
pytanie zadane 15 października 2016 w Offtop przez robertwe Gaduła (4,620 p.)
zamknięte 15 października 2016 przez robertwe
Siemka!

Mam pytanie. Czy pobieranie gier np z trrent'ów jest legalne (oczywiście do własnego użytku)?
komentarz zamknięcia: już wiem
1
komentarz 15 października 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Kiedyś słyszałem że do własnego użytku można, czyli coś zmienili?
3
komentarz 15 października 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Do własnego użytku można pobierać legalnie tylko filmy i muzyke. Pobieranie oprogramowania komputerowego to przestępstwo nawet jeśli pobierasz tylko na własny użytek.
1
komentarz 15 października 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

abc

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wybrane 21 sierpnia 2017 przez robertwe

Najlepsza
nie
1
komentarz 15 października 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Samo pobieranie gier nie jest nielegalne, nielegalne jest:

• rozpowszechnianie tych gier (np. poprzez seedowanie na torrentach)
  • granie w te gry

Gry możesz sobie pobierać, nikt cię za to nie zamknie.

1
komentarz 15 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie gadaj bzdur, gry są programem komputerowym chronionym na podstawie praw autorskich i kodeksu karnego 278 § 2

pobieranie i nie granie wykluczają się wzajemnie, bo nie możesz legalnie pobrać programu komputerowego bez zapłaty za niego.
1
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia KORZYŚCI MAJĄTKOWEJ. Dopóki nie gram w tą grę, nie czerpię z niej korzyści majątkowej. Samo pobranie gry np. z Rapidshare, nie jest nielegalne. Samo pobieranie gier nie podchodzi też pod art. 116 ustawy o prawie autorskim
1
edycja 15 października 2016 przez Boshi
Kolejna bzdura i nadinterpretacja... udupili by się w sądzie zanim zdążyłbyś coś wyjaśnić. Nie masz prawa pobierać czegoś za co nie zapłaciłeś, tak samo nie masz prawa iść do sklepu wziąć z półki płyty i odłożyć aby leżała. Osiągasz korzyść majątkową bo dostałeś produkt za który powinieneś uiścić opłatę a to co z nim robisz w domu mało kogo interesuje i nikt nie będzie tego sprawdzał, a jedynie ustalą fakt, że taki produkt pobrałeś.
1
No w sumie może i to jest nadinterpretacja, ale jednak wydaje mi się, że posiadanie tego na dysku nie jest przestępstwem. Cóż, prawnikiem nie jestem.
1
To jeszcze zależy na co zezwala producent, bo jeżeli jest to wersja elektroniczna z kluczem dostępowym to wystarczy zakup owego klucza- coś jak windows, ale jeżeli to jest program nierozłączny z licencją- nie da się dokupić inaczej dostępu niż po przez zakup całości to może być problem.. Zresztą dyskusja akademicka, ale dla świętego spokoju i tak bym nie szukał wilka w lesie, bo jak nawet nie uznają tego za przestępstwo to znajdzie się pewnie kodeks cywilny, sprawy w sązie, policja, przetrzymywanie komputera przez wieczność itd..

szkoda życia.
1
komentarz 15 października 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Boshi, tak zażarcie bronisz swojej racji na temat piractwa (ja też go nie praktykuję), ale jeśli chodzi o Adblocka, to wg ciebie wszystko jest już w porządku, choć z punktu przyzwoitości i sumienia jest to okradanie twórców stron z tego, co by zarobili za reklamy (nieważne, w jakiej postaci).

Ja wyznaję zasadę, że jeśli twórca danej treści uniemożliwia mi wygodne lub całkowite używanie jej (np. blokada regionalna), to nie powinienem z tym walczyć, bo takie ma on prawo i wszystko przebiega na jego zasadach (nie mówię tu w ogóle o aspekcie prawnym).
1
A co twój wywód ma wspólnego z prawem? adblock jest sądownie dopuszczony do działania.

My tu rozmawialiśmy akurat w aspekcie prawnym a nie własnych opinii.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 340 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 970 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2016 w Offtop przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,201 wizyt

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...