• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wyszukiwarka

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2015 w C i C++ przez Kamil Młodzikowski Nowicjusz (140 p.)
Potrzebuje pomocy praogramie program ma mi dla każdej klasy pracownik wyszkiwać dziecka poniżej 12 roku zycia
to jest kod programu

#include<iostream>
#include<fstream>
#include<conio.h>
#include<string>
using namespace std;
class Pracownik{
    int id_pracownik;
    string imie;
    string nazwisko;
    int wyn_zas;
    public:
    void uzupelnij(){
        cout<<"Podaj id_pracownik"<<endl;
        cin>>id_pracownik;
        cout<<"podaj imie"<<endl;
        cin>>imie;
        cout<<"podaj nazwisko"<<endl;
        cin>>nazwisko;
        cout<<"wyn_zas"<<endl;
        cin>>wyn_zas;
    }
    void zapis(){
        fstream pracownik;
        pracownik.open("pracownik.txt", ios::out | ios::app);
        pracownik<<"Podaj id_pracownik:"<<id_pracownik<<"podaj imie:"<<imie<<"podaj nazwisko:"<<nazwisko<<"wyn_zas:"<<wyn_zas<<endl;
        pracownik.close();
    }

    
    void odczytaj(){
    cout<<" id_pracownik:"<<id_pracownik<<endl<<"imie:"<<imie<<endl<<" nazwisko:"<<nazwisko<<endl<<"wyn_zas:"<<wyn_zas<<endl;
    }
};
class dziecko{
    int id_dziecko;
    string imie;
    string nazwisko;
    int data_uro;
    public:
    void uzupelnij(){
        cout<<"Podaj id_dziecko"<<endl;
        cin>>id_dziecko;
        cout<<"podaj imie"<<endl;
        cin>>imie;
        cout<<"podaj nazwisko"<<endl;
        cin>>nazwisko;
        cout<<"data_urodzienia"<<endl;
        cin>>data_uro;
    }
    void zapis(){
        fstream dziecko;
        dziecko.open("dziecko.txt", ios::out | ios::app);
        dziecko<<"Podaj id_dziecko:"<<id_dziecko<<"podaj imie:"<<imie<<"podaj nazwisko:"<<nazwisko<<"data_urodzenia"<<data_uro<<endl;
        dziecko.close();
    }

    
    void odczytaj(){
    cout<<" id_dziecko"<<id_dziecko<<endl<<"imie:"<<imie<<endl<<" nazwisko:"<<nazwisko<<endl<<"data_urodzienia"<<data_uro<<endl;
    }
};
class dziecko_prawnika{
    int id_pracownik;
    int id_dziecka;
    public:
    void uzupelnij(){
        cout<<"Podaj id_pracownik"<<endl;
        cin>>id_pracownik;
        cout<<"id_dziecka"<<endl;
        cin>>id_dziecka;
    }
    void zapis(){
        fstream dziecko_prawnika;
        dziecko_prawnika.open("dziecko_prawnika.txt", ios::out | ios::app);
        dziecko_prawnika<<"Podaj id_pracownik:"<<id_pracownik<<"Podaj id_dziecka"<<id_dziecka<<endl;
        dziecko_prawnika.close();
    }
    
    void odczytaj(){
    cout<<" id_pracownik:"<<id_pracownik<<endl<<"id_dziecka"<<id_dziecka<<endl;
    }
};

int main()
{
    
    
    cout<<"  //////////////////////////////////////////////////////////////////////"<<endl;
cout<<" //                            Baza Pracownika                           //"<<endl;
cout<<"//////////////////////////////////////////////////////////////////////"<<endl;
int wybor;
while (wybor !=-1){

    cout<<"************************************************************************"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz dodac pracownika wybierz 1                                 *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz dodac dziecko wybierz 2                                  *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz dodac dziecko_prawnika wybierz 3                                  *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz wyswietlic zawartosc pliku pracownik.txt wybierz 4        *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz wyswietlic zawartosc pliku dziecko.txt wybierz 5          *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz wyswietlic zawartosc pliku dziecko_prawnika.txt wybierz 6         *"<<endl;
cout<<"* Zadanie 3a wybierz 7                                                 *"<<endl;
cout<<"* Jesli chcesz zakonczyc wybierz q                                     *"<<endl;
cout<<"//////////////////////////////////////////////////////////////////////////"<<endl;
cout<<*"Co chcesz zrobic?                                                    *"<<endl;
cin>>wybor;
if (wybor==1) {
    Pracownik P1;
    P1.uzupelnij();
    P1.zapis();
    
    }
    else if (wybor==2){
    
    dziecko P2;
    P2.uzupelnij();
    P2.zapis();
    P2.odczytaj();
}
else if(wybor==3){
    

    dziecko_prawnika P3;
    P3.uzupelnij();
    P3.zapis();
    P3.odczytaj();
}
else if(wybor==4){
  fstream pracownik;
    pracownik.open( "pracownik.txt", ios::in );
    if( pracownik.good() )
    {
        string napis;
        cout << "Zawartosc pliku:" << endl;
        while( !pracownik.eof() )
        {
            getline( pracownik, napis );
            cout << napis << endl;
        }
        pracownik.close();
    } else cout << "Error! Nie udalo otworzyc sie pliku!" << endl;

}
else if(wybor==5){
  fstream dziecko;
    dziecko.open( "dziecko.txt", ios::in );
    if( dziecko.good() )
    {
        string napis;
        cout << "Zawartosc pliku:" << endl;
        while( !dziecko.eof() )
        {
            getline( dziecko, napis );
            cout << napis << endl;
        }
        dziecko.close();
    } else cout << "Error! Nie udalo otworzyc sie pliku!" << endl;

}
else if(wybor==6){
  fstream dziecko_prawnika;
    dziecko_prawnika.open( "dziecko_prawnika.txt", ios::in );
    if( dziecko_prawnika.good() )
    {
        string napis;
        cout << "Zawartosc pliku:" << endl;
        while( !dziecko_prawnika.eof() )
        {
            getline( dziecko_prawnika, napis );
            cout << napis << endl;
        }
        dziecko_prawnika.close();
    } else cout << "Error! Nie udalo otworzyc sie pliku!" << endl;

}

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Słyszałeś o czymś takim jak polimorfizm i dziedziczenie ? jak nie to poczytaj i zastosuj, bo aż  oczy bolą jak widzę 2x ten sam kod w dwóch klasach.
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2015 przez RemigiuszWaleska Obywatel (1,170 p.)
Mogłbyś jeszcze raz napisać treść pierwszego zdania, może wtedy będe miał pewność czy zrozumiałem; a następnie napisać o co ci chodzi:

czy program ci nie działa i nie wiesz dlaczego,

czy masz jeszcze niekąpletny i nie wiesz jak dokończyć,

może w jaki sposób shermetyzować kod;

po prostu nie wiem czego oczekujesz a nie chce mi się analizować tego całego kodu nie wiedząc czego szukać.

Podejżewam że większość z odwiedzających podziela moje zdanie, więc jeżeli tego nie poprawisz to wątpie abyś uzyskał przydatną ci pomoc (no chyba że chcesz się po prostu pochwalić).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2023 w Sprzęt komputerowy przez Ekens Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 228 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 117 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w HTML i CSS przez bartoszpiotr Nowicjusz (160 p.)

92,542 zapytań

141,383 odpowiedzi

319,482 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...