• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak polskich znaków na stronie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,418 wizyt
pytanie zadane 13 października 2016 w PHP przez nonand Nowicjusz (130 p.)
zmienione kategorie 13 października 2016 przez Arkadiusz Waluk

Witam,
mam problem z polskimi znakami na stronie. Korzystam z szablonu, który używa "DataLife Engine". W plikach jest informacja:
"DataLife Engine UTF Edition przeznaczony jest do aktualizacji witryny zakodowanej w ISO-8859-2."

No i faktycznie, w plikach wszędzie charset jest ustawiony na: iso-8859-2. Plik łączenia się z bazą wygląda tak:

<?PHP
define ("DBHOST", "localhost"); 
define ("DBNAME", "*****");
define ("DBUSER", "*****");
define ("DBPASS", "******");  
define ("PREFIX", "dle"); 
define ("COLLATE", "latin2"); 
define ("USERPREFIX", "dle"); 
$db = new db;
?>

Podczas importowania bazy danych wybrałem UTF-8, natomiast metoda zapisywania znaków jest ustawiona na "latin2_general_ci". Problem jest taki, że po wejściu na moją stronę domyślnie ustawione jest kodowanie UTF-8:
I powoduje to to, że zamiast polskich znaków mam albo krzaczki, albo znaki zapytania. Dopiero zmiana kodowania w przeglądarce na ISO-8859-2 powoduje, że polskie znaki są poprawnie wyświetlane. Co mogę zrobić, by to naprawić? W kodzie strony jest fragment:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Mimo wszystko i tak domyślnie strona otwiera się w UTF-8 (sprawdzałem na kilku komputerach). Dodam tylko, że szablon jest dość stary; ja go kupiłem od osoby, która na swojej stronie ma ten sam szablon, lecz jego strona domyślnie otwiera się w iso-8859-2. Moja niestety nie.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 października 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
cudzysłów po charset
–1 głos
odpowiedź 13 października 2016 przez KIG Użytkownik (950 p.)

Zmień na

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset="utf-8" />

komentarz 21 października 2016 przez nonand Nowicjusz (130 p.)
W pliku .htacces na początku miałem:

AddDefaultCharset iso-8859-2

Zmieniałem na UTF-8 albo na off i nic niestety nie dało

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 456 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,292 wizyt
pytanie zadane 6 października 2020 w PHP przez napoludniestad.pl Użytkownik (960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,328 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2016 w PHP przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

92,959 zapytań

141,920 odpowiedzi

321,152 komentarzy

62,293 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...