Witam,
mam problem z polskimi znakami na stronie. Korzystam z szablonu, który używa "DataLife Engine". W plikach jest informacja:
"DataLife Engine UTF Edition przeznaczony jest do aktualizacji witryny zakodowanej w ISO-8859-2."
No i faktycznie, w plikach wszędzie charset jest ustawiony na: iso-8859-2. Plik łączenia się z bazą wygląda tak:
<?PHP
define ("DBHOST", "localhost");
define ("DBNAME", "*****");
define ("DBUSER", "*****");
define ("DBPASS", "******");
define ("PREFIX", "dle");
define ("COLLATE", "latin2");
define ("USERPREFIX", "dle");
$db = new db;
?>
Podczas importowania bazy danych wybrałem UTF-8, natomiast metoda zapisywania znaków jest ustawiona na "latin2_general_ci". Problem jest taki, że po wejściu na moją stronę domyślnie ustawione jest kodowanie UTF-8:
I powoduje to to, że zamiast polskich znaków mam albo krzaczki, albo znaki zapytania. Dopiero zmiana kodowania w przeglądarce na ISO-8859-2 powoduje, że polskie znaki są poprawnie wyświetlane. Co mogę zrobić, by to naprawić? W kodzie strony jest fragment:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
Mimo wszystko i tak domyślnie strona otwiera się w UTF-8 (sprawdzałem na kilku komputerach). Dodam tylko, że szablon jest dość stary; ja go kupiłem od osoby, która na swojej stronie ma ten sam szablon, lecz jego strona domyślnie otwiera się w iso-8859-2. Moja niestety nie.