• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różne kwestie związane z wyborem języka programowania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
409 wizyt
pytanie zadane 12 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kot_syjamski Nowicjusz (200 p.)
edycja 12 października 2016 przez kot_syjamski

Witam Wszystkich  :)

Mam małe dylematy na temat wyboru języka programowania.

Oglądając filmiki Mirosława Zelenta doszedłem do wniosku że powinienem w końcu przestać to odkładać na później i zacząć wreszcie cokolwiek praktycznie się uczyć. Co mnie bardzo przyciąga do programowania to rozwój swojego intelektu, logicznego rozumowania itd mam też w głowie kilka pomysłów które chciałbym kiedyś zrealizować, a programowanie może mi w tym dużo pomóc. Nawet jeśli bym znalazł programistów którzy by dla mnie pisali programy, znajomość jednego lub 2 języków programowania myślę że może mi dużo pomóc w koordynowaniu projektu, a być może uda mi się osiągnąć taki poziom że będę w stanie samodzielnie tworzyć programy.

Doświadczenie - w zasadzie brak, kiedyś za dzieciaka bawiłem się w programowanie w BASICu na Commodore. Zastosowanie - wszechstronne. Chciałbym móc tworzyć programy na totalnie wszystkie możliwe urządzenia. Dlatego bardzo mnie zainteresował język C który umożliwia np programowanie mikrokontrolerów choć podobno też są na C++. Słyszałem też opinię że warto zaczynać swoją przygodę z programowaniem od języków niskiego poziomu a nawet od asemblera po to by lepiej rozumieć sprzęt. Bardzo też mnie zainteresesowała idea programowania logicznego a potem też wieloparadygmatowego. W takim razie odpowiednim wyborem będzie nauka 2 języków - najpierw niskiego poziomu a następnie wieloparadygmatowego. Trochę też mnie interesuje opcja pisania dynamicznych stron internetowych a to się chyba nie da w C, C++ ani w LISPie zgadza się ? Nie chciałbym jednak się uczyć aż 3 języków bo nie planuję swojej kariery jako programista.

Stąd pytania:

  1. Jakie są najważniejsze wady i zalety wyboru C vs C++ ?

http://cpp0x.pl/artykuly/?id=17 - można przeczytać że standardowa biblioteka C jest szybsza i daje większą władzę. Ale gdyby korzystać z dodatkowych bibliotek to czy to będzie powodowało jakieś problemy ? Jeśli tak to jakie ?

  1. Czy LISP jest językiem który obsługuje programowanie logiczne ?

Na stronie https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_multi-paradigm_programming_languages ktoś chyba błędnie wpisał LispWorks - środowisko programistyczne co nie odnosi się do samego języka programowania LISP.

  1. Jeśli tak to która z jego licznych odmian ?
  2. Na stronie https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_multi-paradigm_programming_languages - można przeczytać że najbardziej wieloparadygmatowym językiem jest - C++, ma on 7 domyślnych paradygmatów i kolejnych 7 wynikające z bibliotek. Pytanie jak to się ma do łatwości nauczenia się i zastosowania ? Jaka jest różnica między językiem który ma jakiś paradygmat dostępny jako domyślny a takim który ma go w dodatkowej bibliotece ?

Znalazłem np taki obrazek - który przedstawia język C++

http://starecat.com/content/wp-content/uploads/programming-languages-as-guns-assembler-c-cpp-python.jpg

dosyć pejoratywnie. Jeśli dobrze rozumiem tą metaforę, C++ to ma być coś bardzo uniwersalnego ale niewygodnego do zastosowania.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

komentarz 12 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ja zaczynałem od nauki C i ASM. I później zainteresowałem się OSDev i bardzo mi to ugruntowało wiedzę o architekturze PC.
komentarz 13 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
C++ jest jezykiem w ktorym da sie raczej prawie wszystko, jak nie wszystko stworzyc, zawsze mozesz sciagnac nowe biblioteki i ich uzywac, ba sam je mozesz napisac...Wady i zalety pomiedzy C a C++, C++ jest duzym jezykiem, to znaczy rozbudowanym i ciagle sie rozrasta.... Nie jest moze super latwy, ale mi tam jego skladnia pasuje, w C sie nie bawilem.wiec nie pwiem, ale jest raczej mniej do nauki... czy c++ jest nie wygodny? No raczej nie, oprocz czestych polapek ktore na Ciebie czekaja, ale tak to da rade, co do tego jak to ma sie do nauki, to zalezy czy jestes realista czy optymista i jak szybko sie uczysz....

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 października 2016 przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)
wybrane 13 października 2016 przez kot_syjamski
 
Najlepsza
Powiem Ci tak. Nie jestem ekspertem, ale błędem jest uczenie się dwóch języków na raz. Assembler jest trudny, poprostu. Może cię szybko zniechęcić. Zacznij od tego c++, naucz się porządnych podstaw. Później sięgnij do obiektówki. Poznaj wzorce projektowe, przeglądaj git'a i po tym wszystkim wybierz sobie "dodatek" w postaci biblioteki lub frameworka. QT lub jakieś ciekawe biblioteki graficzne typu SDL, SFML, ALLEGRO.
Assembler to język, który moim subiektywnym zdaniem jest trudny na początek. Poznaj jeden język dobrze, napisz kilka projektów i jeśli dojdziesz do momentu, w którym stwierdzisz, że nuda nuda nuda, poczytaj o innych językach lub ewentualnie assemblerze.
C++ jest baaardzo szybki, można w nim pisać obiektowo czy też strukturalnie, posiada wiele bibilotek, naprawdę kuuupę materiałów do nauki i jak wspomniałeś można nim pisac mikrokontrolery. Wady ? Hmm, pewnie jakieś są, ale nie zbyt szczególne. A jeśli są to proszę o poprawkę.
2
komentarz 13 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 13 października 2016 przez jpacanowski
Asembler jest łatwy :) Ja akurat swoją przygodę z programowaniem zaczynałem od nauki ASM i C jednocześnie i ładnie wszystko się uzupełniało. Łatwiej zaczynać od programowania niskopoziomowego i później dopiero ew. przeskoczyć na programowanie wyższego poziomu - niż odwrotnie, bo wtedy jest trudniej. Żaden język nie jest ani łatwiejszy ani trudniejszy - po prostu każdy jest inny. Jakby uczyć się jakiegoś języka funkcyjnego jako twój pierwszy w ogóle język programowania to nauka będzie dla ciebie naturalna i łatwiejsza niż jakbyś już wcześniej znał np. C/C++. Polak powie, że polski jest łatwy, a chińczyk, że chiński jest łatwy - bo to ich pierwszy język jaki się nauczyli. Jeśli chcesz poznać architekturę PC i wiedzieć jak działa komputer to wybierz najpierw te właśnie języki. Przy Gamedev ta wiedza też tobie się przyda - np. przy optymalizacji kodu silnika (SSE, AVX itp.).
+2 głosów
odpowiedź 12 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dużo się naczytałeś i nic nie napisałeś.. popisz z pół roku w jakimś języku i wtedy się zastanawiaj czy jedna biblioteka jest gorsza czy lepsza.. na razie sucha wiedza która nie jest ci do niczego potrzebna. A w ogóle skoro nie planujesz byc programistą to nie widzę sensu uczenia się programowania.. pouczysz się kilka miesięcy a potem i tak zapomnisz o większości rzeczy.
2
komentarz 12 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

A w ogóle skoro nie planujesz byc programistą to nie widzę sensu uczenia się programowania.. pouczysz się kilka miesięcy a potem i tak zapomnisz o większości rzeczy.

Tak samo nie ma sensu uczyć sie jazdy na rowerze, jeśli nie masz zamiaru zostać zawodowym kolarzem. CZASAMI coś sie robi dla przyjemności, a nie zawodowo. To sie chyba hobby nazywało. 

1
komentarz 13 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Wydaje mi się, że akurat przykład wyjątkowo niecelny, bo nauki jazdy na rowerze uczysz się będąc dzieckiem i czas na to jaki poświęcasz jest minimalny. W porównaniu do programowania gdzie bez poświęcenia masy czasu nic z tego nie będzie. A patrząc na post autora i chęc realizacji pomysłów, to miną lata zanim dojdzie do jakiegoś poziomu.
+2 głosów
odpowiedź 13 października 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Trochę nie rozumiem Twojego podejścia oraz podejścia masy innych ludzi na tym czy innym forum. Chcecie programować? Chcecie. To zamiast tracić czas na zastanawianie się w czym chcecie to robić to po prostu to róbcie. Wybierzcie sobie jakiś język na początek np. chyba najpopularniejszy C++ i się go uczcie i piszcie w nim programy. Na początek wybór języka na prawdę nie ma większego znaczenia, ponieważ programowanie w dużej mierze polega na logicznym i dość specyficznym toku rozumowania, a nie to jakie ślaczki w edytorze będziesz pisał.
Gdy już będziesz miał trochę doświadczenia oraz będziesz wiedział co konkretnie chcesz zrobić to wtedy będziesz mógł się zastanawiać w czym to najlepiej zrobić, chociaż jeżeli nie wiążesz z programowaniem się zawodowo to też nie ma znaczenia. PO PROSTU PROGRAMUJ W CZYMKOLWIEK i nie trać czasu na zastanawianie się, który język jest do czego to zwykła strata czasu i niepotrzebne zaprzątanie sobie głowy wiedzą bezużyteczną na dobrą sprawę.
0 głosów
odpowiedź 12 października 2016 przez kot_syjamski Nowicjusz (200 p.)

A propos asemblera to nie zamierzam się go uczyć:

Wstępnie do wyboru jest:

  1. C
  2. C++
  3. LISP
  4. PROLOG
  5. JavaScript (do stron internetowych)
komentarz 12 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A jaki masz cel?
komentarz 13 października 2016 przez kot_syjamski Nowicjusz (200 p.)
Tak jak pisałem - chęć rozwoju swojego intelektu, możliwość samodzielnej realizacji pomysłów, koordynacja projektów, a także dodatkowy zawód.
Więc celów jest kilka, a każdy jeden jak dla mnie jest warty nauki.
Biznes może nie wyjść i warto mieć plan B, natomiast praca na budowie, produkcji jest jak dla mnie za mało kreatywna.
komentarz 13 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
A wiec wiesz projekty duzo nam.mowia i ja sie bawie w wrozbite, bo nie wiem jakie projekty.... Jezeli sa to gry przegladarkowe to JS jak najbardziej, gry na PC to C++, C#, ale sa jeszcze inne jezyki i zalezy do czego np. Swift dla IOS, Java na Androida... itd i to jest takie kolko, zaprogramowanoe nowego systemu no to assembler, c, C++ i byl jeszcze jeden jezyk tylko nie pamietam nazwy , nie bede strzelal bo to sensu nie ma, wiec sa rozne jezyki rozne zastosowania.... Powiedz cos chociaz o jednym z projektow
komentarz 13 października 2016 przez kot_syjamski Nowicjusz (200 p.)
Np wtyczkę do przeglądarki Firefox ale tych pomysłów mam całą masę i przydałoby mi się coś uniwersalnego. Z tego co wiem C++ jest uniwersalny ale czy zrobię w nim stronę internetową ? Chyba nie.
komentarz 13 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Slyszalem, ze sie da.... ale czy sie oplaca? Szczerze watpie.... No ale sa rozne wtyczki, a moze juz nawet ta ktora wymysliles, po za tym to nie wiem, czy az tyle osob korzysta z firefoxa....

 

Mysle ze wtyczki to raczej html aczkolwiek  moge sie mylic....No ale z pomoca przyszlo mi google i tu jest wszystko pieknie napisane

https://forum.dobreprogramy.pl/pisanie-wtyczekrozszerzen-do-chrome-i-przegladarek-509214t/

Przeczytaj..... sa jakies jeszcze inne projekty? Ale nie z web?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 369 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 105 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2020 w Inne języki przez Kapo Nowicjusz (120 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,646 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...