• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie struktury, struktura przekazana przez wskaźnik

0 głosów
620 wizyt
pytanie zadane 11 października 2016 w C i C++ przez Jedyn Obywatel (1,200 p.)
Witam, mam do rozwiązania takie zadania. W pierwszym zadaniu zatrzymałem się nad "Parametrem powyższych funkcji ma być struktura przekazana przez wskaźnik". Mój kod obecnie wygląda tak: http://pastebin.com/uYQCSEyq
Wiem ,że nie jest zbyt zaawansowany ale dopiero się uczę. Ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć jak to zrobić?
p.s wiem ,że w mainie brakuję jeszcze couta który będzie wyświetlał te dane. Oraz nie wiem czy można wstawiać linki na forum, jeżeli nie to proszę mnie poinformować, edytuje post i usunę.

zad.1. W programie zdefiniuj strukturę TStudent o polach: nazwisko, imię, srednia. Napisz funkcje wczytujące z klawiatury i wypisujące na ekran dane studenta. Parametrem powyższych funkcji ma być struktura przekazana przez wskaźnik. Rozbuduj program tak, aby tworzył bazę studentów. Wczytaj liczbę studentów, przydziel pamięć i wczytaj dane. Napisz funkcję obliczającą i zwracającą średnią wszystkich studentów.

zad.2. Napisz funkcję TworzT o parametrze a typu int. Jeżeli a nie jest dodatnie, to funkcja zwraca NULL. W przeciwnym przypadku funkcja zwraca wskaźnik do dynamicznie utworzonej tablicy liczb całkowitych, w której kolejnymi elementami będą liczby a, -a, a-1, -(a-1),..., 1, -1, 0.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 października 2016 przez Ehlert Ekspert (215,230 p.)

Troszkę źle to zrozumiałeś. Tworzysz instancje typu TStudent o nazwie imie, nazwisko itp. Robisz to zbędnie gdyż jedna takowa instancja zawiera zdefiniowane przez Ciebie pola na imię, nazwisko i średnią. 

Polecam obejrzeć dokładnie kurs M. Zelenta na temat obiektówki. smiley

komentarz 11 października 2016 przez Jedyn Obywatel (1,200 p.)
Dzięki już lecę oglądać ;)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 915 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w C i C++ przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,074 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 694 wizyt

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,324 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...