• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

edycja .htaccess a pliki css.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
620 wizyt
pytanie zadane 11 października 2016 w PHP przez Adux Obywatel (1,740 p.)

Witam, tworzę aplikację internetową modelem MVC.

Mój plik .htaccess wygląda następująco : 

RewriteEngine On  

RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.css|\.js|\.png|\.jpg|\.gif|robots\.txt)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ index.php?url=$1 [QSA,L]

Najłatwiej będzie mi zobrazować mój problem na przykładzie. 
Gdy ładuje strone 'localhost/Main/MojController' to strona bez problemu działa. 
Lecz w momencie gdy chcę dać jakiś parametr do tej strony tj. 'localhost/Main/MojController/Parametr' strona ładuję się ale już nie wczytuję css'ów. :( 

Wszystko działa jeśli wywołam adres 'localhost/Main/MojController?Parametr=x' ale ten adres nie jest już taki ładny. 

Jak powinien wyglądać mój .htaccess? 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo dawno nic nie pochłonęło tyle mojego czasu i nerwów co ten plik. 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 października 2016 przez LisekPL Bywalec (2,920 p.)
edycja 11 października 2016 przez LisekPL

A jak podłączasz pliki css? Spróbuj dać link bezpośredni. Czyli zamiast np.

<link type="style-sheet" rel="style/style.css">

Wpisz:

<link type="style-sheet" rel="/style/style.css">

komentarz 11 października 2016 przez Adux Obywatel (1,740 p.)

Niestety nie pomogło, dodatkowo pliki css przestały być widoczne w 'localhost/Main/MojController'. 

komentarz 11 października 2016 przez Programista3 Gaduła (3,390 p.)

Link powinien wyglądać raczej tak:

<link href="style.css" rel="stylesheet">

Spróbuj podać adres bezwzględny czyli np. http://example.com/styles/style.css a nie względny jak np. styles/style.css

+1 głos
odpowiedź 11 października 2016 przez Comandeer Guru (606,550 p.)

Skoro trzymasz to w katalogu, to chyba najłatwiej będzie to ogarnąć przez base.

+1 głos
odpowiedź 12 października 2016 przez ciemna_strona_klamki Gaduła (4,360 p.)
Musisz zajrzeć do dokumentacji frameworka z którego korzystasz. W Laravelu np przy testowaniu witryny na localhost należy skorzystać z serwera Artisana i z funkcji asset która "naprawia" linki dla podstron do css czy js. Linków bezwzględnych możesz użyć ale wtedy musisz pisać dwie wersje strony - dla localhost i dla serwera produkcyjnego.
komentarz 12 października 2016 przez Adux Obywatel (1,740 p.)
A jeżeli nie korzystam z frameworka?

Jedyne co wykorzystuje to bootstrapa, tak to reszta jest napisana w "czystym" php, korzystam z netbeans.

Notabene, nie korzystam z frameworka bo nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie co tak naprawdę mi to da, i w jaki sposób ułatwi pracę, ale to temat na inną rozmowe. :)
komentarz 12 października 2016 przez ciemna_strona_klamki Gaduła (4,360 p.)

Da Ci to, że nie będziesz musiał się gnębić takimi problemami jak ten. Żeby nie przepisywać całości dla dwóch środowisk możesz stworzyć plik konfiguracji dla localhosta i dla serwera produkcyjnego który pozostanie nieprzenośny np z deklaracją folderu głównego. Na localhost będziesz miał '/localhost/Main/' a na produkcyjnym pewnie '/Main/'. A w kodzie przy css będzie

style="<?php echo FOLDER_ROOT; ?>style/styl.css"

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 256 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w PHP przez DawidxD Użytkownik (810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2017 w Hostingi, domeny, usługi przez Maikel11 Początkujący (470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2016 w Nasze projekty przez yaro Początkujący (340 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...