• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ćwiczeniowy program a'la strona banku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 10 października 2016 w C i C++ przez dudussss Nowicjusz (120 p.)

Witam

Po obejrzeniu paru odcinków Pana Mirka z c++ stwierdziłem że w końcu przetestuję swoją wiedzę i stworzę coś opartego na własnym pomyśle. Padło na zrobienie czegoś na kształt strony banku. Domyślnie chcę, żeby "strona" działała tak, że logujemy się przy pomocy loginu i hasła, który miałby się wczytywać z pliku .txt, następnie, jeśli są one poprawne, mamy do wyboru różne opcje np. przelew, sprawdzenie stanu konta itd. Niestety mam problemy już na samym początku, czegokolwiek bym nie wpisał to wychodzi mi ze login i haslo jest niepoprawne. poza tym chcę po przywitaniu się z uzytkownikiem, żeby to przywitanie zniknelo (przy uzyciu funkcji system ("cls") oraz sleep(1000) ale to tez nie wychodzi. Poniżej podaje mój kod źródłowy. Jestem zielony, więc nie załamujcie się moimi błędami 
 

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <windows.h>
#include <time.h>
#include <fstream>

int login;
int haslo;

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Witamy na stronie naszego banku!"<<endl;
    cout <<"Prosze zalogowac sie przy uzyciu swojego loginu i hasla"<<endl;
    sleep(2000);
    system("cls");

    fstream plik;
    plik.open("login oraz hasla.txt", ios::in);

    cout << "Podaj swoj login: ";
    cin >> login;
    cout << "Podaj swoje haslo: ";
    cin >> haslo;


    if(login==true, haslo==true)
    {
        cout<<"Zostales poprawnie zalogowy";
        //sleep(1000);
        system("cls");
    }
    else
        {
            cout<<"Niestety, podano zly login lub haslo";
        }

    return 0;
}

 

komentarz 10 października 2016 przez dudussss Nowicjusz (120 p.)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

int main()
{
    std::string login;
    int haslo;

    std::cout << "Witamy na stronie naszego banku!" "/n";
    std::cout <<"Prosze zalogowac sie przy uzyciu swojego loginu i hasla" "/n";
    _sleep(2000);
    system("cls");


    std::cout << "Podaj swoj login: ";
    std::cin >> login;
    std::cout << "Podaj swoje haslo: ";
    std::cin >> haslo;


    if ((login=="jakub") %% (haslo=="1234"))
    {
        std::cout<<"Zostales poprawnie zalogowy";

        _sleep(2000);
        system("cls");
    }
    else
        {
            std::cout<<"Niestety, podano zly login lub haslo";
        }

    return 0;
}

Tak wygląda teraz mój kod, porównałem linijka po linijce do Twojego, a jednak nadal mam ten sam błąd

komentarz 10 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Czy Ty cztasz co ja pisze??

USUN %% I ZAMIEN NA &&

komentarz 10 października 2016 przez dudussss Nowicjusz (120 p.)

O matko, chyba przez tę godzinę jestem już rozkojarzony, faktycznie, przepraszam za głupotę...

Zmieniłem tak jak mówiłeś, ale błąd "SO C++ forbids comparison between pointer and integer " zostaje nadal

komentarz 10 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Usun przy haslo cudzyslow i bedzie ok, ja pozniej i sobie zrobilem z tego string, bo haslo moze zawierac dowolny znak. A wiec albo zmien na string albo usun cudzyslow
komentarz 10 października 2016 przez dudussss Nowicjusz (120 p.)
Teraz jest okej, jesteś wielki! serdeczne dzięki za pomoc i cierpliwość!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Po co otwierasz plik, jeśli nic z nim nie robisz?

if(login==true, haslo==true)

Jeśli chcesz, żeby oba warunki były spełnione to używasz operatora &&. Przecinek tutaj nie ma żadnego sensu. Poza tym co ma znaczyć login == true ? To zwróci ci true jeśli login != 0.

Zacznij oglądać kurs od nowa, bo widać, że zupełnie nie rozumiesz o co chodzi.

0 głosów
odpowiedź 10 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)

Specem nie jestem, ale sprobuj zamiast

if(login==true, haslo==true)

wstawic

if(login=="TuPrawidlowaNazwaUzytkownika" && haslo=="TuPrawidloweHaslo")

 

komentarz 10 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
W ogole nie rozumiem czemu z pliku .txt to wczytujesz, chyba lepiej to w kodzie programu dac, bedzie bardziej bezpieczne niz w .txt, bo kodu zaden nowicjusz by nie odtworzyl.
komentarz 10 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
W pliku tez mozna, ale wtedy wektor i trzeba leciec po calej ilscie i psrwdzac... Czyli tak jak praca z baza danych
komentarz 10 października 2016 przez dudussss Nowicjusz (120 p.)
Właśnie o takie coś mi chodziło, stworzyłem bazę danych w której jest kilka loginow i hasel
komentarz 10 października 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Moge sie mylic, ale jak dla mnie to te dane z pliku mozesz wczytac do zmiennej Bool i wtedy powinno dzialac, ale zmien ten "przecinek" w Ifie na "&&"
komentarz 10 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ale przeszukiwanie plikow, to raczej nie Twoj pozim, ale nic nie stoi na przeszkodzie przeczytaj o tym i wrzuc to do swojego kodu

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 751 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2017 w C i C++ przez syzmon9 Początkujący (250 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 273 wizyt
+4 głosów
0 odpowiedzi 9,807 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...