• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Adresacja 150 komputerów w firmie z trzema piętrami [ankieta]

0 głosów
482 wizyt
pytanie zadane 10 października 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Thug Actor Nowicjusz (140 p.)

Zadanie mam tego typu: wykonaj adresację ip dla firmy 3 piętrowej 150 komputerów, adres sieci, 3 podsieci, 3 adresy rozgłoszeniowe i  10 hostów. Czy mógłby ktoś sprawdzić czy zrobiłem w miare dobrze?

Możliwe odpowiedzi:
Dobrze. (0 głosów)
Źle. (0 głosów)
Dobrze, ale można zrobić to lepiej. (0 głosów)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 października 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Host 7 - ma taki sam adres jak adres sieci. Niedobrze.
Poza tym nauczyciel się pewnie przyczepić ze marnujesz adresy. Wk każdej sieci masz zaledwie kilka hostów a miejsca na 62.
komentarz 10 października 2016 przez Thug Actor Nowicjusz (140 p.)

Poprawione jest to temat na pracę zaliczeniową w szkole policealnej i sądze, że nie tyle nauczycielowi chodziło wypisanie wszystkich 150 hostów (mam tą pracę napisać ręcznie lol nie wyobrażam sobie pisania 150 hostów w tabelce) bardziej chyba mu chodziło o binarne przedstawienie tego i umiejętność obliczania to jest praca z pierwszych zajęć zresztą. Czy uważasz, że użycie całego zakresu 256 adresów to za dużo? jest na to inna opcja? Zawsze istnieje takie prawdopodobieństwo, że sieć się rozrośnie i wolne adresy mogą się przydać.

Ps zadaniem nie było wypisanie 150 hostów tylko 10 więc wybrałem po 3 z dwóch pierwszych podsieci i 4 z trzeciej podsieci.

komentarz 10 października 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Tez bym tak zostawił (bo sieć się może rozrosnac) ale u mnie w technikum nauczyciel chciał jak najmniejsze sieci mieszczące podana ilość. Cholera wie jak lepiej zrobić. Ale jeśli w każdej ma być po 50 hostów a tylko tyle po prostu wypisales to w porządku.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 253 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 380 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2019 w Sieci komputerowe, internet przez ShockOfficial Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 560 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez dariusz Obywatel (1,800 p.)

93,776 zapytań

142,732 odpowiedzi

323,384 komentarzy

63,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...