• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java kilka pytań

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,141 wizyt
pytanie zadane 10 października 2016 w Java przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Witam. Dotąd uczyłem się c++. Chciałbym przejść na inny język który lepiej nada się do pisania na Androida. Wstępnie wybrałem Jave (ale jeszcze nie jestem do końca pewny tego wyboru) , i miałbym kilka pytań aby mieć pewność że dobrze wybrałem :). 1)czy w Javie można pisać na inne platformy mobilne jak ios czy Windows Phone? I czy trzeba napisać specjalny kod używając jakiegoś konkretnego silnika czy frameworku. Czy kod napisany i działający na androidzie bez żadnych zmian zadziała tez na innych Platformach? 2)To będzie trochę dziwne pytanie, otóż w czym szybciej można napisać podobna grę 2d w Javie czy unity c#? 3)czy java nada się do napisania gry 3D (na androida oczywiście) ? 4)Piszac w Javie na androida używa się silników., frameworkow ? Jakich? To chyba tyle. Zdaje sobie sprawę ze niektóre z tych pytań mogą wydać się dziwne i śmieszne dla profesjonalistów, ale odpowiedzi na nie bardzo by mi pomogły w utwierdzeniu ze wybrałem słusznie z tym co chciałbym dalej robić. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
komentarz 10 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Czy kod napisany i działający na androidzie bez żadnych zmian zadziała tez na innych Platformach?

Zainteresuj się PhoneGap'em. Aplikacje piszesz raz, i są multiplatformowe.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 19 lutego 2017 przez fenq80
 
Najlepsza

Od początku Java miała być językiem cross-platform - cytat od Sun Microsystems:

Write once, run anywhere.

 Do gier w Javie możesz użyć LibGDX, który również działa na IOS i Windows, Linux, Mac OS. Do IOS potrzeba maszyny wirtualnej z Javą, poza tym, trzeba też tłumaczyć różne API. Co do Windows PHONE mało kto robi na niego aplikacje, nawet największym korporacjom się to często nie opłaca... Java nadaje się do pisania gier 3D na Androida, ponieważ jest to naturalny wybór dla programistów Android. W tym języku używa się różnych frameworków:

  • Collections (wbudowany)
  • Fork / Join (wbudowany)
  • Spring - wstrzykiwanie zależności, programowanie aspektowe i aplikacje Web (Java EE).
  • ... inne
komentarz 10 października 2016 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Siemka. Dzięki za odpowiedź. :). Miałbym jeszcze takie pytanko bo kolega wyżej pisał że Java tylko na androida, a ty piszesz ze na ios tez. Tak więc mógłbyś się do tego jakoś odnieść? I jak duże modyfikacji wymaga apka napisana w na androida aby działała na ios. ?
komentarz 11 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Żeby Java była pod IOS (choć trzeba się z tym trochę pobawić, i nie jest domyślnym językiem, na ten system), trzeba posiadać maszynę wirtualną Java pod IOS np. Robo VM, choć można napisać własną ;)

Jednak na tym nie koniec problemów, oba systemy mają różne API i trzeba się odwoływać do każdego z osobna, można użyć interfejsów do komunikacji z systemem, i implementować je pod IOS i Android, jedyne korzyści to kod pisany w języku JVM np. Java,Scala co daje łatwe przenoszenie logiki pomiędzy systemami.

Jednak uważam, że jest to nie najlepszy pomysł ze względu na dużą ilość pracy. Jeśli chcesz zrobić więcej pisząc mniej użyć Xamarin.
komentarz 11 października 2016 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
A xamarin to c# tak? Bo właśnie zastanawiam się czy wybrać c# czy Java. Ogólnie chce narazie pisać pod androida. No i na studiach będę miał Java, co ty byś mi radził?
komentarz 12 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Chcesz zajmować się programowaniem aplikacji mobilnych. Więc na Android, zdecydowanie wygra Java, a na IOS Swift. Jeśli chcesz mieć wszystko w jednym języku użyj JavaScript lub C#.

W przypadku aplikacji Serwerowych Java wygrywa (ze względu na to, że .NET nie jest w pełni kompatybilny z innymi systemami niż Windows).

W przypadku aplikacji Desktop, Java wygra jeśli ktoś tworzy na Windows, Linux i MacOS, a C# gdy tylko na Windows'a.

Nie ma zwycięzcy! Wszystko zależy co wybierasz.
komentarz 12 października 2016 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
A może być coś takiego ze będę uczył się Javy i ogólnie w niej siedział ale tylko w apkach internetowych. A na platformy kombinowal w c#(xamarin, unity) raczej hobbystycznie ? Czy jest to do ogarnięcia? Czy lepiej wybrać albo Java albo c# albo jeszcze coś innego?
komentarz 13 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

W przypadku aplikacji webowych, są również inne języki,(Python, Ruby, PHP) w których łatwiej napisać prostą stronę, ale w Javie najlepiej skomplikowaną witrynę często korporacyjną.

C# też można wykorzystać do tworzenia skomplikowanych stron, jednak jak pisałem wyżej jest to gorsze rozwiązanie ze względu na konieczność wykupienia licencji Windows Serwer dla każdego serwera aplikacji.

Xamarin jest dobrą platformą, jeśli ci się podoba możesz jej używać.

Java jest bardziej dojrzałym językiem, i posiada bardzo dobre zamienniki np. Scala, Groovy, Kotlin.

Jak dalej nie wiesz spróbuj obu, przez krótki czas i znajdź opcję najlepszą dla siebie.

komentarz 15 października 2016 przez letni_deszczyk Obywatel (1,700 p.)
Do apek internetowych nie używa się Javy, tylko PHP, ewentualnie Ruby lub Pythona. Java oczywiście posiada takie możliwości, ale trzeba się więcej napisać i hosting jest generalnie droższy (bo jest trudniej dostępny). Java jest świetna, ale do zastosowań korporacyjnych lub wewnątrz firmowych bo daje ogromne możliwości (w aplikacjach gdzie strona WWW jest tylko warstwą prezentacji, a prawdziwe rzeczy dzieją się "pod maską") i dobrze sobie radzi w integracji z innymi systemami. Alternatywą dla ww. języków skryptowych i Javy jest oprogramowanie Microsoftu z C#, gdzie piszę się szybciej i przyjemniej (choć to subiektywne odczucie) niż w Javie, wadą (z Twojego punktu widzenia) jest natomiast posiadanie licencji na Windows Serwer.

Więc na Twoim miejscu wybrałbym inaczej, tj. do aplikacji internetowych: PHP, Ruby lub Python, zaś jak to opisałeś "hobbystycznie" - Java lub C#.
komentarz 15 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Z użyciem spring boot, spring mvc i spring data i spring core, można zrobić to szybko. Warto również wiedzieć, że Java jest szybsza od PHP, Ruby, Python w tego typu rozwiązaniach, ponieważ:

  • W PHP, Python, Ruby, CGI trzeba tworzyć odrębny proces w systemie z kodem wiele razy, jest on również interpretowany.
  • Kod bajtowy jest częściowo kompilowany co go mocno przyśpiesza.
  • W przypadku mówienia o Javie miałem bardziej na myśli języki JVM, czyli np. Java, Scala, Groovy, Kotlin.
  • Skompilowanie kodu Ruby do Javy daje wzrost wydajności nawet o kilkaset procent.

Oczywiście jest to moje zdanie. Jednak najlepiej tworzyć w Javie usługi REST, i wykorzystywać to w aplikacjach Single Page Application i aplikacjach Mobilnych. 

+1 głos
odpowiedź 10 października 2016 przez letni_deszczyk Obywatel (1,700 p.)
1) Z wielkiej trójki (Android, iOS i WP) to w Javie piszę się tylko na Androida.

2) Unity

3) Da się.

4) Najlepiej zainstaluj sobie Android Studio i sam sprawdź :)

Jak chcesz pisać aplikacje wieloplatformowe dla urządzeń mobilnych to wyszukaj sobie w google hasło: phonegap.
komentarz 10 października 2016 przez Famous Nowicjusz (180 p.)
C# do WP, Swift do IOS, a do androida Java.
komentarz 10 października 2016 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Dzięki wielkie za odpowiedz. A jeszcze mógłbyś powiedzieć ile razy w Unity da się szybciej grę zrobić niż w Javie? Znaczy chodzi mi ze np 2 razy szybciej :). Wiem ze nie da się dokładnie odpowiedzieć. To tak dla rozeznania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w Java przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2018 w Java przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2020 w Java przez maciejkus Początkujący (280 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...