• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zegar w JS, Brackets wyrzuca błędy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
297 wizyt
pytanie zadane 9 października 2016 w JavaScript przez KubVard Użytkownik (510 p.)

Hej, napisałem w JS prosty zegar:

function counting() {
        
        var today = new Date();
    
        var day = today.getDate();
            if (day < 10) day = "0" + day;
        var month = today.getDay() + 1; //+1 dlatego, że miesiące są numerowane od 0 do 11
            if (month < 10) month = "0" + month;
        var year = today.getFullYear();

        var hour = today.getHours();
            if (hour < 10) hour = "0" + hour; // if, żeby dodwało zera przed liczbą, która składa się z jednej cyfry
        var minute = today.getMinutes();
            if (minute < 10) minute = "0" + minute;
        var second = today.getSeconds();
            if (second < 10) second = "0" + second;
         
        document.getElementById("timer").innerHTML = day + "." + month + "."+year + " / " + hour + ":" + minute + ":" + second;
            
        setTimeout("counting()", 1000);
        }

 

Wszystko działa jak należy, natomiast w Bracketsie, w którym edytuje wyskoczyło mi ponad 30 błędów. Nie rozumiem, czy są to bardziej wskazówki, skoro wszytko działa? I dlaczego aż tak dużo?

3 Missing 'use strict' statement. var today = new Date();
3 Expected 'var' at column 5, not column 9. var today = new Date();
5 Expected 'var' at column 5, not column 9. var day = today.getDate();
5 Combine this with the previous 'var' statement. var day = today.getDate();
6 Expected 'if' at column 5, not column 13. if (day < 10) day = "0" + day;
6 Expected '{' and instead saw 'day'. if (day < 10) day = "0" + day;
6 Expected 'day' at column 5, not column 27. if (day < 10) day = "0" + day;
7 Expected 'var' at column 5, not column 9. var month = today.getDay() + 1; //+1 dlatego, że miesiące są numerowane od 0 do 11
7 Combine this with the previous 'var' statement. var month = today.getDay() + 1; //+1 dlatego, że miesiące są numerowane od 0 do 11
8 Expected 'if' at column 5, not column 13. if (month < 10) month = "0" + month;
8 Expected '{' and instead saw 'month'. if (month < 10) month = "0" + month;
8 Expected 'month' at column 5, not column 29. if (month < 10) month = "0" + month;
9 Expected 'var' at column 5, not column 9. var year = today.getFullYear();
9 Combine this with the previous 'var' statement. var year = today.getFullYear();
11 Expected 'var' at column 5, not column 9. var hour = today.getHours();
11 Combine this with the previous 'var' statement. var hour = today.getHours();
12 Expected 'if' at column 5, not column 13. if (hour < 10) hour = "0" + hour; // if, żeby dodwało zera przed liczbą, która składa się z jednej cyfry
12 Expected '{' and instead saw 'hour'. if (hour < 10) hour = "0" + hour; // if, żeby dodwało zera przed liczbą, która składa się z jednej cyfry
12 Expected 'hour' at column 5, not column 28. if (hour < 10) hour = "0" + hour; // if, żeby dodwało zera przed liczbą, która składa się z jednej cyfry
13 Expected 'var' at column 5, not column 9. var minute = today.getMinutes();
13 Combine this with the previous 'var' statement. var minute = today.getMinutes();
14 Expected 'if' at column 5, not column 13. if (minute < 10) minute = "0" + minute;
14 Expected '{' and instead saw 'minute'. if (minute < 10) minute = "0" + minute;
14 Expected 'minute' at column 5, not column 30. if (minute < 10) minute = "0" + minute;
15 Expected 'var' at column 5, not column 9. var second = today.getSeconds();
15 Combine this with the previous 'var' statement. var second = today.getSeconds();
16 Expected 'if' at column 5, not column 13. if (second < 10) second = "0" + second;
16 Expected '{' and instead saw 'second'. if (second < 10) second = "0" + second;
...    
21 Expected '}' at column 1, not column 9. }
3
komentarz 9 października 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Chyba od niedawna używasz Bracketsa :) To jest tzw. JSLint czyli w większości przypadków dobre praktyki w pisaniu kodu. Ja bym poprawił to co się da i co nie wpłynie na działanie skryptu.
komentarz 9 października 2016 przez KubVard Użytkownik (510 p.)

Tak, wcześniej używałem Notepada++.
Czyli dobrze rozumiem, że głównie są to wskazówki. Natomiast nie rozumiem o co chodzi np. z taką podpowiedzią:

Expected 'if' at column 5, not column 13.

bo tego tam najwięcej.

1
komentarz 9 października 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Pewnie wcięcia.
komentarz 9 października 2016 przez KubVard Użytkownik (510 p.)
Dzięki :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 537 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2017 w HTML i CSS przez MagicznyJasio Użytkownik (580 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 825 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2019 w JavaScript przez Michał Lewandowski Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 350 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2018 w JavaScript przez Kasjan Nowicjusz (240 p.)

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,451 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...