• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Adres strony, htaccess, url

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,012 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w HTML i CSS przez ula Nowicjusz (210 p.)
zmienione kategorie 8 października 2016 przez ula
Witam,

napisałam swoją pierwszą stronę w html i css. Nie użyłam żadnego php. Link do strony: http://urszulamarzec.com/

Teraz chciałam usunąć w adresach w poszczególnych zakładkach na końcu .html i nie wiem jak to zrobić. Próbowałam coś w pliku .htaccess, ale nic się nie zmienia. Klikając na URSZULA MARZEC pojawia się w adresie index.html - chciałabym, żeby w ogóle nie był widoczny, a jedynie nazwa domeny. Jak to zapisać?
komentarz 8 października 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A jaki ma to związek z C/C++?!
komentarz 8 października 2016 przez ula Nowicjusz (210 p.)
Pewnie żaden, musiałam nawet nie zauważyć, że dodatkowo dodałam jakąś kategorię
komentarz 8 października 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Radzę najpierw przeczytać FAQ, potem dopiero pisać pytanie.

Kategoria jest obowiązkowa, zaś domyślnie jest wybierana C i C++. Zmień ją za pomocą trybu edycji.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 października 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
wybrane 8 października 2016 przez ula

Najlepsza
Widzę, że twoje zmiany działają. To znaczy, że gdy wchodzisz pod http://urszulamarzec.com/about wyskakuje treść pliku about.html.

Jedyne co wystarczy zmienić to linki na stronie. Zamiast pisać index.html daj, "/". Analogicznie do about. Zamiast about.html po prostu /about
komentarz 8 października 2016 przez ula Nowicjusz (210 p.)

Faktycznie dzięki temu pozbyłam się już .html :)

Ale coś mi nie wychodzi przy głównej, jak wpisuję "/" to cała strona przestaje działać. Dodałam też to w .htaccess, ale muszę gdzieś po drodze popełniać błąd.

Mój plik .htaccess wygląda tak, może tu muszę coś mienić?

### PROTECT FILES ###
<FilesMatch "\.(htaccess|htpasswd|ini|fla|psd|log|sh)$">
Order Allow,Deny
Deny from all
</FilesMatch>

RewriteEngine on
RewriteRule index index.html
RewriteRule painting painting.html
RewriteRule about about.html
RewriteRule contact contact.html

Zależy mi żeby tam gdzie index była sama domena, nawet bez "/", przykładowo tak jak na stronie http://ewajuszkiewicz.com/

komentarz 9 października 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Jesteś pewna, że taki link nie działa?

<a id="logo" href="/">Urszula Marzec</a>

W .htaccess nie musisz nic modyfikować, jeżeli chodzi o główna stronę. Gdy przekierowujesz pod '/' to automatycznie przeglądarka to zamienia na link "samej domeny".

### PROTECT FILES ###
<FilesMatch "\.(htaccess|htpasswd|ini|fla|psd|log|sh)$">
Order Allow,Deny
Deny from all
</FilesMatch>

RewriteEngine on
RewriteRule painting painting.html
RewriteRule about about.html
RewriteRule contact contact.html

Jak już bawisz się Rewrite to możesz pobawić się, aby strona byłą tylko dostępna pod linkiem bez www lub z www.

komentarz 9 października 2016 przez ula Nowicjusz (210 p.)
rzeczywiście działa :)

Jeszcze mam ostatnie pytanie. Gdybym chciała żeby wszystkie linki były samą domeną, niezależnie w której zakładce się znajduję, to jak to rozwiązać?

Wpisałam w plikach we wszystkich linkach "/" ale wtedy niezależnie co kliknę jest tylko główna. Pewnie wtedy muszę coś pozmieniać w .htaccess?
komentarz 9 października 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Można to zrobić za pomocą "Tab menu" lub AJAX. Jak zrobić to za pomocą Tab menu masz tutaj: http://codepen.io/jakealbaugh/pen/KBsIo, ale odradzam robienie czegoś takiego.

Co to daje? Fajnie wyglądający link i trochę lepiej działająca stronę, ale nie zawsze. Gdy wykorzystujesz Tab menu to musisz pobrać zawartość czterech podstron [Gdy tam są zdjęcia, to jest już jakiś większy problem], a następnie wczytać jedną z nich.

Gdy użytkownik wejdzie na stronę i będzie potrzebował tylko kontaktu do Ciebie będzie musiał pierwsze wejść na stronę główną, następnie w kontakty i dodatkowo pobrać wszystkie obrazki, które nie są mu potrzebne.

"Fajnie wyglądający link" to tylko wygląd, ale nie wygoda. Jeżeli użytkownik potrzebuje kontaktu, nie może wpisać sobie domena.pl/kontakt, a musi wchodzić pod domena.pl i poklikać sobie w menu - jest to jakiś minus, nawet bardzo duży dla mnie.
komentarz 9 października 2016 przez ula Nowicjusz (210 p.)
Dzięki wielkie za wyczerpujące odpowiedzi :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 298 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2024 w PHP przez batmat1903 Początkujący (340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 916 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2018 w Sieci komputerowe, internet przez yaro25 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 342 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2018 w Inne języki przez Mateusz Pijanowski Bywalec (2,130 p.)

93,281 zapytań

142,284 odpowiedzi

322,304 komentarzy

62,604 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...