• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Złożone pytanie wyszukujące sortujące

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w SQL, bazy danych przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)

Witam mam problem, bo nie umiem sformułować złożonego zapytania do bazy danych. 

SELECT * FROM `czat` ORDER BY `idwiadomosci` DESC WHERE usery.idusera = czat.idusera LIMIT 10

Zapytanie to: wyjmij wszystko z tabeli czat posortuj idwiadomości malejąco, ustaw limit na 10 oraz idusera z tabeli usery to to samo co idusera z tabeli czat. Pomoże ktoś, z góry dziękuję za pomoc.

komentarz 8 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
w sensie, że wyjmij wszystkie wiadomości należącę do dowolnego użytkownika i posortuj ?
komentarz 8 października 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
nie należące do danego użytkownika lecz do wszystkich userów
komentarz 8 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A co ja napisałem?
komentarz 8 października 2016 przez syguts Bywalec (2,200 p.)
edycja 8 października 2016 przez syguts

Jezeli dobrze zrozumiałem chcesz wszystkich userów to po co ci tam where ?

Dla wszystkich bedzie poprostu tak

SELECT * FROM `czat` ORDER BY `idwiadomosci` DESC LIMIT 10
komentarz 8 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
where ma po to by złączyć tabele...  inner join bardziej preferowany a left jeszcze z powodu wydajności.

on chce krzyżowe łączenie zrobić.
komentarz 8 października 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
dzięki
komentarz 8 października 2016 przez syguts Bywalec (2,200 p.)
W takim razie na przyszłość precyzuj bardziej swoje pytania bo często rozwiązanie jest banalnie proste ale nie wiadomo o co chodzi :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Select * from czat Join user on czat.idUser=user.id order by  idwiadomosci desc LIMIT 10

popraw literówki sobie z tabelami.
komentarz 8 października 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
o jakie literówki ci chodzi?
komentarz 8 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
jezu.. no jak by się pojawiły z tabelami bo nie wiem czy masz user czy usery czy inną jeszcze.. myśl trochę.
0 głosów
odpowiedź 8 października 2016 przez syguts Bywalec (2,200 p.)
SELECT * FROM `czat` LEFT JOIN `usery` ON usery.idusera = czat.idusera  ORDER BY `idwiadomosci` DESC  LIMIT 10

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 106 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 19,410 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...