• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Rozkład elementów(LayoutsManager) - pytanie

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
504 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w Java przez nostressghost Nowicjusz (240 p.)
zamknięte 8 października 2016 przez nostressghost

Witam,

Tworzę okienkowy program z graficznym menu. Chciałbym żeby znalazło się w nim wiele komponentów takich jak JButton, JLabel, JTextField, JTextArea, JScrollPane, JPasswordField etc. Chciałbym zdefiniować jaki element gdzie powinien się znajdować. Moje pytanie brzmi czy używać np. metody setBounds().

JButton button = new JButton();
button.setBounds(100, 100, 100, 100);

Czy może powinienem korzystać z Menadżerów Rozkładu. Jeśli tak to, który z nich wybrać aby jak najlepiej samemu zdefiniować rozkład elementów ? 

Chciałbym także zapytać w jaki sposób zapewnić pozostawanie elementów na swoich miejscach w czasie zmiany rozmiaru okna ? Czy da się taki efekt osiągnąć bez menadżera rozkładu ? Czy własnie do tego jest to stworzone ?

Jak pewnie już zauważyliście jestem w tym początkujący.

Z góry dziękuję za podpowiedzi ! smiley

komentarz zamknięcia: Dostałem konkretną odpowiedź.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
edycja 8 października 2016 przez webkam

Czy może powinienem korzystać z Menadżerów Rozkładu. Jeśli tak to, który z nich wybrać aby jak najlepiej samemu zdefiniować rozkład elementów ? 

W Swing to tylko GroupLayout.

Chciałbym także zapytać w jaki sposób zapewnić pozostawanie elementów na swoich miejscach w czasie zmiany rozmiaru okna

Jeżeli ustawisz layout na absolutny/null, i ustawisz komponenty po pikselach, to zostaną one na swoich miejscach.

komentarz 8 października 2016 przez nostressghost Nowicjusz (240 p.)
Dzięki za podpowiedzi, wydaje mi się, że źle sformułowałem jedno pytanie. Mówiąc, że chciałbym aby elementy zostawały na swoim miejscu miałem na myśli że będą dostosowywać się do rozmiaru okna. Tego bez menadżerów rozkładu nie da się uzyskać ?
komentarz 8 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
Tak, po to są właśnie menadżery.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 292 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt

93,440 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...