• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

0 głosów
587 wizyt
pytanie zadane 6 października 2016 w Nasze projekty przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

Witam, zakodowałem stronę (html, css, jquery, bootstrap-wiem dużo tego wszędzie) i proszę o ocenę, oczywiście z konstruktywną krytyką :) Szablon tej strony pobrałem w psd ze strony, którą podałem w stopce. Zaznaczam że jest to moja pierwsza strona zakodowana od początku. Pozdrawiam.

Link do strony: http://sebastian-it.16mb.com/web-1/

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 października 2016 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
wybrane 6 października 2016 przez Sebastian Westfal

Najlepsza
  • Za dużo arkuszy stylów.
  • JS powinno się dołączać na końcu body.
  • X-UA-Compatible warto słać jako nagłówek a nie w kodzie. A Chrome Frame umarło kilka lat temu, nie ma sensu go wspierać.
  • .line_up wygląda jak zwykły border. Tak samo jak inne linie robione w analogiczny sposób! Zawsze można do tego wykorzystać pseudoelementy.
  • Wgl rozwaliła się przez to konwencja nazewnicza.
  • Ikonki są źle wstawione.
  • Zamiast krzyczeć w kodzie, warto zastosować text-transform: uppercase.
  • Każde pole formularza MUSI mieć label!!!
  • Menu i socjalki to lista.
  • Socjalki nie mają treści!
  • Tekst należy opatulić akapitami.
  • Ogólnie jest totalny divitis – warto o to zadbać i dodać nieco semantyki z HTML5.
komentarz 6 października 2016 przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

Dzięki za wszystkie uwagi. Ale nie za bardzo wiem co z ikonkami, wstawiałem je wg w3schools.com, w identyczny sposób.

A Chrome Frame umarło kilka lat temu, nie ma sensu go wspierać.

Słyszałem, że warto wstawiać to po prostu na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzi.

komentarz 6 października 2016 przez Comandeer Guru (607,980 p.)

No i właśnie dlatego są źle → http://forum.pasja-informatyki.pl/34559/w3schools-nie-szerzmy-falszywej-propagandy?show=34559#q34559

<span class="glyphicon glyphicon-signal logo-icon" aria-hidden="true"></span>

Brakuje [aria-hidden=true].

No dobrze, nie mam na tyle wiedzy żeby cokolwiek mówić o takim serwisie. Ale fajny artykuł i na pewno wezmę z teko lekcję. Jednak w3schools jest dosyć dużym serwisem, jak sam napisałeś dużo osób myśli że jest to "oficjalna" strona przez tą chwytliwą nazwę "w3". Pozdrawaim, dzięki za poświęcony czas.
komentarz 6 października 2016 przez Comandeer Guru (607,980 p.)

Słyszałem, że warto wstawiać to po prostu na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzi.

Nie, zaszkodzi. Stosowanie technologii porzuconej 2 lata temu, która nie ma oficjalnego wsparcia producenta (nawet w zakresie bezpieczeństwa), jest zawsze szkodliwe. 

+2 głosów
odpowiedź 6 października 2016 przez IBB Gaduła (3,020 p.)
  • tak jak napisał Comandeer, stosujesz bardzo mało semantycznych znaczników. Przejdź przez swój kod HTML, element po elemencie, i zastanów się, jaką rolę każdy z nich pełni na stronie, i, co za tym idzie, przy pomocy jakiego elementu HTML powinien zostać oznaczony. Np. obecnie Twoje menu główne wygląda następująco:
    <a href="#">
       <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-1"> HOME PAGE </div>
     </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-2"> Style Demo </div> 
    </a>
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-3"> Full Width </div>
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-4"> Portfolio </div>
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-5"> Gallery </div> 
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2" id="menu-6"> Dropdown </div>
    </a>

Tymczasem powinno być oznaczone przy pomocy elementu nav i listy:

<nav>
    <ul>
        <li><a href="#">...</a></li>
        <li><a href="#">...</a></li>
        [...]
   </ul>
</nav>
  • określiłeś język strony jako polski, chociaż strona jest po angielsku:
<html lang="pl">
  • dlaczego placeholder w polu wyszukiwania jest po polsku, choć cała reszta strony po angielsku?
  • bardzo słaby kontrast pomiędzy niektórymi elementami a tłem (np. czerwony tekst wyświetlony na czerwonym tle, placeholdery)
  • niektóre elementy interaktywne nie mają widocznego wskaźnika fokusa (np. linki w głównym menu)
  • responsywność strony wymaga dopracowania, szczególnie góra strony i sekcja "Link block" (.footer-center). Linki w menu głównym są zbyt małe i umieszczone za blisko siebie, by można było wygodnie korzystać z nich na ekranie dotykowym - trudno będzie użytkownikom wybrać konkretny link bez przypadkowego naciśnięcia linku obok. Linki do mediów społecznościowych powinny być raczej wyświetlone w jednym rzędzie, a nie w jednej kolumnie (podobnie menu główne na mniejszych tabletach)
Jeżeli chodzi do design i dobranie kolorów to jakby nie moja rola, ponieważ szablon jest z internetu, ja go tylko zakodowałem. W responsywność jeszcze sie nie bawiłe, wiem że jest do dopracowania, wszystko robiłem na col-sm-xx, więc nie mogło to dobrze działać. Dzięki za uwagi, na pewno przemyślę to. Jak zaznaczyłem dopiero zaczynam się bawić w kodowanie i wiem że dużo przede mną. Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 6 października 2016 przez niezalogowany

Strona mi się ogólnie podoba. Ma fajny design. Tylko jedno małe ale, w przyciskach na dole:

LINK, i po kliknięciu można dopisywać i usuwać tekst w nich.

Dzięki, poprawione :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 702 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2017 w Nasze projekty przez Matiss Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 680 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w Nasze projekty przez czmyk Obywatel (1,100 p.)

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,225 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...