• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia podyplomowe programowanie aplikacji webowych

Cloud VPS
+3 głosów
2,787 wizyt
pytanie zadane 5 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Łapa Nowicjusz (190 p.)
Witam

Mam pytanie odnośnie kierunku studiów podyplomowych "programowanie aplikacji webowych" na Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie.

Złożyłem tam papiery ale nie wiem czy to jest dobry pomysł? Słyszałem że można sie tylko nauczyć tam podstaw z poszczególnych jezyków PHP, JS, Ruby itd. Jak patrze na rozpiskę to np na samo PHP jest tylko 30 h w całym roku łącznie z wykładami. Studia są drogie nie wiem czy nie lepiej iść na jakiś kurs jednego konkretnego języka lub samemu dalej się rozwijać? Dlatego prosiłbym jeśli ktoś studiował ten kierunek o opinie. Albo jakiś pokrewny kierunek na innej uczelni czy warto? Jak myślicie?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 5 października 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Według mnie zdecydowanie lepiej jest samemu się rozwijać. Studia są drogie, kursy też są często drogie, a nie dają praktycznie żadnego startu. Przypadek z życia codziennego. Do mojej firmy aktualnie szukamy devów Ruby i PHP. I powiedzmy, że w przypadku PHP mamy sporo zgłoszeń gdzie głównym doświadczeniem było odbycie jakiegoś kursu CodersLab, niestety wiemy, że taka osoba w większości wysypuje się na prostym zadaniu rekrutacyjnym, które polega na napisaniu czegoś co piszemy na co dzień.
Moim zdaniem osoba, która sama się będzie uczyć posiądzie większą wiedzę za darmo, bo dokładnie będzie wiedziała co napisała, a nie co jej kazał napisać wykładowca, czy jakiś instruktor.
komentarz 5 października 2016 przez Łapa Nowicjusz (190 p.)
Witam bardzo dziękuje za odpowiedź. A czy w ogóle w waszej firmie nie zwracacie uwagi na wykształcenie? Ja np nie mam wykształcenia informatycznego (studia techniczne ale nie związane z informatyką). Słyszałem że niektóre korpo biorą pod uwagę wykształcenie informatyczne. Czy patrzycie tez na wiek? Np przychodzi do was ktoś pod 30stke albo juz po coś tam umie ma swoje projekty widac ze chce sie rozwijac ale nie pracował nigdy jako programista czy taki człowiek jest juz skreślony? Słyszałem że też dobrą opcją jest rozpoczęcie w jakiejś firmie stażu (nawet darmowego) żeby nabrać tego doświadczenia.
1
komentarz 5 października 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Korpo może i biorą pod uwagę studia, ale firma, w której pracuje nie jest korpo, więc dla nas liczy się tylko skill. Jeżeli ktoś ma odpowiednie umiejętności to chętnie go przyjmiemy, jeżeli nie ma to niech się trochę podszkoli i niech spróbuje za jakiś czas, może akurat się uda.
Ewentualnie jeżeli ktoś ma kij w tyłku i ogólnie charakter do kitu to też nie ma szans na przyjęcie, bo po co nam ktoś kto będzie psuł atmosferę w pracy?
Wiek też nie ma większego znaczenia, jeżeli chcesz pracować i się rozwijać oraz przez wiek nie jesteś mega sztywniakiem.
komentarz 21 kwietnia 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@Bantu, zgadzam sie, link do gita czy jeszcze lepiej wlasnego serwa z wlasna apka robi wiecej niz jakikolwiek "kurs" czy tam "szkolenie".

komentarz 21 kwietnia 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@Łapa, wszystko zalezy do firmy. NIektore bawia sie w dlugosc i szerokosc, a niektore patrza na porfolio. Z reguly na rynku utrzymuja sie te drugie.

komentarz 21 kwietnia 2022 przez Łapa Nowicjusz (190 p.)
tak jak pisałem niżej pracuje jako programista. Studia mnie nie nauczyły programować nauczyłem sie sam projekty + kursy ale dały mi papier który pomogł sie przebranżowić i był też jakas kartą przetargową na rozmowach zwlaszcza jak sie pracowało w innym zawodzie. Nie wiem jak teraz wyglada rynek juniorow ale ja mialem ciezko zwlaszcza ze bylem po 30stce ale sie udało.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2022 przez Łapa Nowicjusz (190 p.)
jakby coś to owe studia skonczyłem pracuje jako programista w wiekszej firmie.
komentarz 12 maja 2024 przez CRISSEN32 Nowicjusz (100 p.)
Możesz napisać coś więcej o tych studiach? Żałujesz/ nie żałujesz? W którym roku kończyłeś tą podyplomóweczkę? Dużo jeszcze pracy/nauki po tych studiach miałeś do momentu aż dostałeś pierwsza prace? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,055 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez crc Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,338 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 395 wizyt

93,483 zapytań

142,416 odpowiedzi

322,762 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...