• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony2 - przeniesienie projektu na serwer Hekko

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
1,044 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
Hej,

Stworzyłem swój projekt strony w Symfony2 korzystając z kursu na eduweb - zdecydowanie polecam.
Teraz mam problem, bo nie wiem jak przenieść ten projekt na wykupiony serwer na hekko. Proszę, powiedzcie mi jak to zrobić od początku.

Wiem, że trzeba zmienić na serwerze katalog główny z public_html na web, ale nie wiem czy da się i jak to zrobić na hekko.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 2 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 2 października 2016 przez Captivity

Najlepsza

Nie trzeba zmieniać public_html na web.

Zwykłe hostingi nie nadają się za bardzo pod symfony, zaraz zobaczysz dlaczego. 

Opcja pierwsza:
 Wrzucasz pliki (po zmianie nazwy katalogu web na public_html zgodnie z manualem) do swojego głównego katalogu na serwerze (tego wyżej niż public_html) wraz z vendorem(!) oraz nadajesz odpowiednie uprawnienia i grupę na katalog cache.
+ ręczne czyszczenie cache.

Opcja druga (ssh):
Synchronizujesz swój projekt (rsync) z głównym katalogiem na serwerze. Oczywiście web na public zmieniiony itd. 
Synchronizujesz wszystko z wyjątkiem katalogu vendor. Zamień swój parameters.yml na parameters.yml.dist, logujesz się za pomocą ssh pobierasz composera curlem: php composer.phar install, czyścisz cache. Jak to bywa, może braknąć ramu dla composera :)

Warto sprawdzić czy spełniasz wymagania symfony http://symfony.com/doc/current/reference/requirements.html

Generalnie bez ssh nic nie zrobisz.

Hosting się do symfony nie nadaje, od tego jest vps ale skoro już kupiłeś, to próbuj, lekko nie będzie.

0 głosów
odpowiedź 2 października 2016 przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
Dzięki za odpowiedź. Niestety na wykupionym serwerze nie miałem możliwości skorzystania z SSH, choć to bym wolał. Przeniosłem pliki, zmieniłem co trzeba i prawie działa :)

Mam jeszcze jeden problem. Musiałem zmienić katalog web na public_html, w katalogu web miałem assety css, teraz zmieniłem w composer.json i config folder web na public_html. Jak zrzucić teraz assety na serwerze? Nie mam dostępu chyba, żeby zrobić to przez konsolę. Da się jakoś?
1
komentarz 2 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Mówiłem że sf nie nadaje się do hostingów. Jedynie co mozesz zrobic to lokalnie wygenerować assety i je wrzucić na serwer. Ty generujesz i zmieniasz co trzeba na lokalnym a wrzucasz tylko na hosting zmiany. (Wygeneruj assety dla prod) i do tego trzeba wyczyścić cache.
komentarz 2 października 2016 przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
Dzięki za chęć pomocy. Tak zrobię.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 533 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,873 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,777 wizyt

93,176 zapytań

142,188 odpowiedzi

321,982 komentarzy

62,508 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1572p. - Tomasz Bielak
  6. 1545p. - Michal Drewniak
  7. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1531p. - rucin93
  9. 1509p. - rafalszastok
  10. 1506p. - Marcin Putra
  11. 1487p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1356p. - ssynowiec
  13. 1341p. - Mikbac
  14. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  15. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...