• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Javascript, wywołanie funkcji w przypadku spełnienia się warunku

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
843 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w JavaScript przez subterras Użytkownik (680 p.)
zamknięte 2 października 2016 przez ScriptyChris

Witam mam szybkie pytanko, czy da się osiągnąć taki efekt na stronie że w momencie gdy np. w danym polu pojawi się dana wartość to program wywoła funkcję ? Chodzi mi o to że program sprawdzi raz i koniec , kod nie będzie latał i sprawdzał ifa cały czas. Więc czy można to osiągnąć jeżeli nie chodzi mi o efekty typu w momencie klikniecia itp tylko gdy po prostu coś się pojawi w danym polu ? Chodzi mi o taki przykład, wiem że jest błędny i nie działa, nawet nie wiem czy tak by się to zapisało ale pewnie wiecie o co chodzi. 

if($("#pole").val()==1) {funkcja();}

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązano stosując Mutation Observer
komentarz 1 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zmianę wartości w polach <input> typu tekstowego wychwycisz przez zdarzenie change => https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Events/change

Jeśli chcesz obserwować jakąkolwiek zmianę na elemencie document lub konkretnym elemencie HTML (div np.) w kontekście zmiany w DOM, to możesz zastosować Mutation Observer => https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/API/MutationObserver

komentarz 1 października 2016 przez subterras Użytkownik (680 p.)
O to mi chodziło dzięki wielkie :D
komentarz 1 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

A konkretnie to o zdarzenie change czy Mutation Observer?

Mutation Observer :) Ponieważ bardziej chodzi mi o obserwację dokumentu :) Pare razy już tego potrzebowałem i się męczyłem :P

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Tak sprawdź czy w polu jest dana wartość i jak tak to wywołaj funkcję. Podejrzewam że chcesz wpisywać coś do inputa, więc wystarczy sprawdzić jego zawartość i wywołać odpowiednią funkcję.
No właśnie nie :D Powiedzmy że chodzi mi o jakiś chat internetowy, to chyba najprostszy przykład, gdy pojawi się np. nowy wpis kogoś z daną wartością, albo gdy ktoś cokolwiek napisze, chodzi mi o zdarzenie które nie zależy ode mnie, i które nie wiadomo kiedy się spełni.
0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)

Dodaj zdarzenie keydown/keypress/keyup do elementu w którym ktoś będzie wpisywał ten ciąg znaków. Po wpisaniu znaku, niech zostanie on wysłany i porównany z tymi których oczekujesz, lub nie. Bo nie chcesz onclicków, tak? 

Tak jak napisałem na górze, chodzi mi o zdarzenie nie zależne ode mnie. Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe :D
komentarz 1 października 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Ale jak niezależne? Musisz postawić warunek, kiedy ma się coś stać i co ma się stać... Więc kiedy i co właściwie?

Pozwolę sobie zacytować, ciężko jest mi to wytłumaczyć :P 

Powiedzmy że chodzi mi o jakiś chat internetowy, to chyba najprostszy przykład, gdy pojawi się np. nowy wpis kogoś z daną wartością, albo gdy ktoś cokolwiek napisze, chodzi mi o zdarzenie które nie zależy ode mnie, i które nie wiadomo kiedy się spełni.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 545 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,178 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 323 wizyt

93,433 zapytań

142,428 odpowiedzi

322,661 komentarzy

62,796 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...