• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux obok czy maszyna wirtualna?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,374 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Witam, kupilem sobie laptopa ( Acer Aspire E15, i3, 8GB ram) pojemnosc dyaku to 256GB a typ to SS teraz pada pytanie czy lepiej zainstalowac linuxa obok czy na maszynie wirtualnej..... Windows mnie juz denerwuje, bo musze np. zaplacic za OpenOffice, antywirus jest potrzebny, ogrom danych jaki przechowuje windows 10 itd.... dlatego tez szukam dobrej alternatywy, ale nie wiem, czy lepiej postawic Linuxa na Maszynie czy na partycji?
komentarz 1 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Windows nie jest lepszy i stabilniejszy.... dlatego tez nie rozumiem dlaczego instaluje sie go na prawie kazdym PC lub Laptopie, kasa robi swoje...., ludzie mowia ze chca bezpieczenstwa ale windows tego nie zapewnia wedlug mnie....
komentarz 1 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie rozumiem czemu tworcy gier pomijaka czesto ten system.... jak dla mnie nie ma problemu z uzywaniem bibliotek multiplatformowych, lub lekkie przerobienie/dostosowanie do tego systemu.... bo az tyle nie trzeba zmieniac jak juz sie na windowsa z multi bibliotekami pisze
komentarz 1 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
Linux na desktopie ma bardzo mały procent rynku. Ja osobiście uważam, że do gier, to najlepsza jest konsola :P
komentarz 1 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Mam na mysli pakoet od Microsoftu

To po co piszesz "OpenOffice" ?
[........]

tak systemem jest dos a windowa to nakladka

Bzdura. Windows XP był już prawdziwym pełnoprawnym 32-bitowym systemem operacyjnym, a DOS był emulowany - a właściwie już go nie było, tylko cmd.exe.

Jak dla mnie to microsoft spadl na psy i liczy sie tylko kasa nic wiecej....

Nie tylko Microsoft. Apple też nie lepszy. Nie tylko kasa ale też władza.

Utrzymuję, że jeśli chodzi o granie, to Windows pod tym względem jest lepszy.

W pełni się z tym zgadzam. Co DirectX 12 to DirectX 12.

komentarz 1 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
To prawda po smierci Jobsa nie pojawia sie nic nowego tylko syf i kontynuacje IPhona itd.... Jak dla mnie mogli by stworzyc cos nowego i oryginalnego za co watro zaplacic....

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 1 października 2016 przez efiku

Idź za radą ludzi używających tylko Linuxa i zainstaluj sobie na maszynie wirtualnej, pobaw się tam z systemem, nie pracuj na roocie gdy nie jest to potrzebne, obadaj aplikację terminal.. tak, abyś po pewnym czasie stwierdził: 
Jestem gotowy na przesiadkę. 

Unikniesz później masy problemów, bo nowicjusze łatwo rozwalają partycję. Albo mylą "/*" z "./*" :>

Celuj w Mint 18 / Ubuntu 16.04 - spoko na start. Domyślnie pakiet LibreOffice i szereg innych darmowych całkiem dobrych aplikacji.

EDIT:


Do C++ na linuxie używa się  CLion, wspomniałeś, że chodzisz do szkoły.

Legitkę skanuj z dwóch stron i za 30 dni wypełnij wniosek tutaj:

https://www.jetbrains.com/shop/eform/students (Official Document)

Otrzymasz za darmo licencję na rok od JetBrains (edukacyjna) na wszystkie produkty.

Można odnowić w taki sam sposób.

To tak w ramach dodatku do posta.

komentarz 2 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

 @manjaro no nie rozumiem po cholerę cały czas tu walczysz z tą wirtualką wprowadzając chaos w odpowiedziach pod moim postem. 

Przecież jasno i wyraźnie napisałem, że jak się już zapozna z systemem i stwierdzi, że da rade to niech się wtedy przesiada (bo chyba o to autorowi chodziło?). Sorry ale ja nie jestem osobą która używa Windowsa, a linuxa ma obok "for fun" i dobrze wiem co mówię.. 
Jak będzie chciał sobie kiedyś pograć to sobie zrobi partycje na windowsa, zainstaluje mu boot na tej samej partycji i tak będzie windows obok linuxa (a nie na odwrót), ale jak widać nie ma na razie ochoty. 

Naprawdę czytanie ze zrozumieniem się kłania a nie tylko pierwsze zdanie w odpowiedzi...

 

komentarz 2 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
A w czym przeszkadza postawienie Linuksa obok Windowsa? Poza tym że to jest normalniejsze i wydajniejsze? Jak coś zepsuje albo mu nie przypasuje to przecież zawsze obok ma Windows? Jakiś argument?
komentarz 2 października 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Również z mojej odpowiedzi go przytoczę:

Unikniesz później masy problemów, bo nowicjusze łatwo rozwalają partycję. Albo mylą "/*" z "./*" :>

Szkoda dalej dyskutować, z mojej strony EOT.

 

komentarz 2 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Rozwali partycję to zainstaluje w kilka minut od nowa cały system Linux. Tak samo jakby to zrobił na maszynie wirtualnej. Widzicie problem tam gdzie go nie ma. 

Szkoda dalej dyskutować, z mojej strony również EOT.

komentarz 2 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja rozumiem, że komuś może się nie spodobać co pisze ktoś inny (niezgodność zdań), ale proszę - dopóki ktoś wyraźnie nie narusza regulaminu forum, czy też prawa, to nie zgłaszajcie takich treści.
0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
1. Linuksa postaw obok. Stawianie na maszynie wirtualnej kompletnie mija się z celem. Ewentualnie całkowicie zlikwiduj Windowsa. Ale jak znam życie mało kto się na to decyduje no bo jak to tak żyć bez Windowsa?

2. Najlepszym pakietem biurowym na Linuksa jest obecnie LibreOffice. Całkowicie darmowy.
komentarz 1 października 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Ad.1 Chyba że ma PC z windowsem to wtedy dobry ruch, szczególnie że ma tylko 256GB
komentarz 1 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ja widze zycie bez winsowsa bo nie gram w zadne gry.... Uzywam go do pisania w c++ i do pisania prac do szkoöy, a przegladarke tak czy siak ma linux
komentarz 1 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
Moja nie ma PC, zastąpiła go tabletem. I żyje, wczoraj się z nią widziałem :P A, i tablet jest na Android.
0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez forumall Gaduła (4,310 p.)

Piszę bo coś mi dało do myślenia dlaczego masz zapłacić za OpenOffice skoro to wolne i darmowe oprogramowania??? jeszcze możesz zainstalować LibreOffice zarówno w Windows jak i Linux jest oczywiście całkowicie darmowe :)

A co do Linux to z mojego punktu widzenia lepiej zainstalować obok Windowsa.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,273 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 147 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Hunter94 Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 466 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...