• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przechodzenie na 'zawodowstwo'

Object Storage Arubacloud
+1 głos
544 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez milv4 Nowicjusz (130 p.)
Cześć i witam:)

Jestem nowym użytkownikiem jednak nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi a raczej rozwiązania mojego problemu.

Otóż definitywnie zakończyłem studia by poświęcić się kodowaniu, które osobiście mnie bardzo interesuje. Oczywiście jestem w tej chwili kompletnym laikiem. Poznałem html i css, odbiłem się od js i walczę z c++, który podczas oglądania filmów Pana MZ wydaje się tak banalny, a problemy pojawiają się jak tylko wyłączę youtube'a. Wniosek oczywiście prosty; trzeba ćwiczyć i praktykować możliwie najwięcej. Sytuacja jednak wygląda tak że trzeba mieć jeszcze co do ust włożyć a chleba z code blocksa nie wyjmę:P Kolejny wniosek? Zatrudnić się gdzieś, gdzie będę mógł ćwiczyć i uczyć się kodowania. Sęk w tym że moje umiejętności w moim osobistym mniemaniu są mizerne. Brakuje mi oklepania z tematem i doświadczenia w rozwiązywaniu problemów. Chciałbym podjąć jakiś staż (oczywiście płatny, ale psie pieniądze też wchodzą w grę) w firmie która zajmuje się tworzeniem stron internetowych.

No i tu właśnie miałbym kilka pytań do osób które zawodowo parają się takim fachem. W jaki sposób wy zaczynaliście na tym zarabiać? Czy jako pracodawcy zatrudnilibyście kogoś takiego jak ja? Co zrobić by Was przekonać? Gdzie szukać pracy tego typu? Może jakieś firmy? Czy próbować w większych firmach, czy raczej kilkuosobowe?

Jeśli macie jakieś rady śmiało walcie. Mam parcie by się rozwijać w tym kierunku jednak potrzebny mi jest punkt zaczepienia, by nie stracić chęci do dalszej nauki:)
komentarz 1 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Poznałem html i css, odbiłem się od js i walczę z c++,

Co to znaczy, że odbiłeś się od JS? Zacząłeś się uczyć frontu, a przeszedłeś na C++. To dwie, różne ścieżki programistyczne.

Zresztą:

 nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi a raczej rozwiązania mojego problemu

, to coś słabo szukałeś. W co czwartym (tak na oko) temacie pada pytanie, którego języka się uczyć - w jakiej kolejności itd. Skoro jednak szukałeś i nie znalazłeś, to tu powinieneś: http://forum.pasja-informatyki.pl/90273/linkownia-zbior-powtarzajacych-sie-tematow?show=90273

komentarz 1 października 2016 przez milv4 Nowicjusz (130 p.)

Co to znaczy, że odbiłeś się od JS? Zacząłeś się uczyć frontu, a przeszedłeś na C++. To dwie, różne ścieżki programistyczne.

Zacząłem uczyć się js by skoncentrować się na front'cie jednak podążyłem za podpowiedzią Pana Zelenda i przerwałem to na rzecz kursu C++, a przynajmniej jego podstaw.

 

to coś słabo szukałeś. W co czwartym (tak na oko) temacie pada pytanie, którego języka się uczyć - w jakiej kolejności itd  [...]

Moje pytania nie dotyczą kolejności nauki języka, tylko próby podjęcia pracy, albo chociaż uzyskania informacji jak takowa profesjonalnie wygląda

komentarz 1 października 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)

"Otóż definitywnie zakończyłem studia by poświęcić się kodowaniu, które osobiście mnie bardzo interesuje. Oczywiście jestem w tej chwili kompletnym laikiem." Sorrki, ale kompletne brednie. Nie wmawiaj mi że rzuciłeś dlatego akurat studia, jeśli nawet dobrze tego nie liznąłeś. Jeśli od początku piszesz takie brednie, to nie warto nawet tego czytać.

komentarz 1 października 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zacząłem uczyć się js by skoncentrować się na front'cie jednak podążyłem za podpowiedzią Pana Zelenda i przerwałem to na rzecz kursu C++, a przynajmniej jego podstaw.

Tutaj też udowadniasz, że nie czytałeś tematów na forum - wielokrotnie było powtarzane, że trochę bez sensu zaczynać zawsze od C++, bo po prostu są języki diametralnie się od niego różniące i służące do innych celów. Wspólne cechy znajdziesz raczej w każdym języku programowania (zmienne, pętle, funkcje - jeśli nie sposób "działania" to przynajmniej obecność), ale już np. obiektowość może być realizowana inaczej; samo środowisko, w którym działa dany język (jest interpretowany bądź kompilowany) może być inne; może być statycznie lub dynamicznie typowany itd.

komentarz 1 października 2016 przez milv4 Nowicjusz (130 p.)

Sorrki, ale kompletne brednie. Nie wmawiaj mi że rzuciłeś dlatego akurat studia, jeśli nawet dobrze tego nie liznąłeś. Jeśli od początku piszesz takie brednie, to nie warto nawet tego czytać.

Ciężko dyskutować z takim argumentem... Studiowałem budownictwo. Znałem podstawy html i liznąłem css. Uznałem że jest to dużo ciekawsze, bardziej interesujące i dające większe możliwości niż kierunek który studiowałem. Zdecyduj sam jak to nazwać...

 

Tutaj też udowadniasz, że nie czytałeś tematów na forum - wielokrotnie było powtarzane, że trochę bez sensu zaczynać zawsze od C++, bo po prostu są języki diametralnie się od niego różniące i służące do innych celów

Masz rację, nie przeglądałem wszystkich wątków na forum a skupiłem się na tych dotyczących pracy bo jak podkreśliłem wyżej moje pytania tego dotyczą... Jako osoba ucząca się podążyłem za podpowiedzią dużo bardziej doświadczonego profesjonalisty. Skoro on radzi by znać podstawy c++ przed rozpoczęciem pracy z js to być może jednak faktycznie to byłby dobry pomysł i nie jest to tylko próba nabicia odwiedzin na innym filmiku na yt :P  Co jest dla mnie ważne to nauka i rozwój wśród ludzi którzy robią to na co dzień

1
komentarz 1 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Czyli zacząłeś sie uczyć js-a i nagle stwierdziłeś, że to skonczysz i zaczniesz c++ (KOMPLETNIE CO INNEGO) bo uslyszales, ze lepiej zaczynać od c++? Daj spokój... Posłuchaj sam siebie, jak bardzo to sie kupy nie trzyma. Chcesz się uczyć js - ucz się js. Składnia podstawowych instrukcji - tyle możesz zaczerpnąć zaczynając od c++ i kiedys przechodząc na js. Tylko po co, jeśli juz to opanowales w javascripcie.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 października 2016 przez Quirinnos Użytkownik (980 p.)
Jako programista C++ - w Twoim przypadku raczej nie masz szans znaleźć czegoś sensownego. Musisz coś umieć, mieć czym się pochwalić, nawet jakieś minimalne rzeczy (zależy co chcesz robić). Jak coś z webem, to fajnie mieć jakieś stronki porobione, etc. Raczej nikt poważnie nie patrzy na teksty w CV: C++ na poziomie średnio zaawansowanym, bez żadnego pokrycia.

Ogólna rada: musisz swoje dupogodziny wyrobić. Tutaj raczej nie ma nikogo, kto pomyślał sobie: Ej, chcę być programistą! Dajcie mi prace, żebym się nauczył. Nawet na Juniora wymaga się podstawowej wiedzy i umiejętności. Zresztą sama nazwa "praca" chyba o czymś świadczy :)
komentarz 1 października 2016 przez milv4 Nowicjusz (130 p.)
Zdecydowanie C++ nie pozwoli mi na nic więcej. Uczę się go by lepiej rozumieć bardziej złożone rzeczy a przynajmniej mam taką nadzieję:)

Wydaje mi się że posiadam już jakąś wiedzę nt html i css.. wydaje mi się że taką zwykłą stronkę bez problemu jestem w stanie zmontować, ale nie mam pojęcia jak to wygląda np czasowo. Nie wiem jakie są wymagania dotyczące szybkości pracy takiego juniora. Może podałbyś z przykładem (linkiem) coś jeśli oczywiście jesteś w temacie. Zresztą wydaje mi się że od takiego pracownika wymaga się raczej fragmentów strony niż całości (choć są to moje przypuszczenia)... Dużo tego 'wydaje mi się' dlatego właśnie pytam o co tylko mogę:P
komentarz 1 października 2016 przez Quirinnos Użytkownik (980 p.)
Nie mam pojęcia co ci odpowiedzieć na temat szybkości pracy. Jak chcesz to przeliczyć? Są stronki, które robi się w 2 godziny i serwisy, które powstają miesiącami. Co do fragmentów/całości - wszystko zależy od projektu. Piszesz, że 'wydaje ci sie ze skleiłbyś zwykłą stronkę' - to ją sklej :). Zrób sobie stronę o tym co cie interesuje. Potem zrób kolejną, inaczej zaprojektowaną. Później porozglądaj się czy może ktoś ze znajomych nie potrzebuje strony dla swojej działalności, daj jakieś ogłoszenie. W międzyczasie szukaj pracy, tam gdzie nie wymagają dużego doświadczenia, podpatruj czego wymagają i się tego spróbuj douczyć.
komentarz 1 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 1 października 2016 przez jpacanowski

Wydaje mi się że posiadam już jakąś wiedzę nt html i css.. wydaje mi się że taką zwykłą stronkę bez problemu jestem w stanie zmontować

No to i nawet do frontendu póki co się nie nadajesz. To, że coś tam potrafisz "zmontować" to nie wszystko. A jak tam znajomość nowych tagów HTML5? Jak znajomość semantyki oraz dostępności (ang. Web Accessibility) itp. ?

Polecam lekturę:

http://forum.pasja-informatyki.pl/19205/jak-sie-uczyc-html5-css3-i-js?show=122385#a122385

http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

http://dostepnestrony.pl/artykul/wcag-2-0-w-skrocie/

http://www.webkrytyk.pl/

–1 głos
odpowiedź 1 października 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Nie zatrudnilibyśmy

Mało umiesz

Nie dokończyłeś studiów
komentarz 1 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dałem przykład tylko php, ale tak na prawdę co to ma do rzeczy czy programujesz w webdevie, gamedevie, sterownikach czy jeszcze w innej kategorii ?
komentarz 1 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Ale jak zwykle tutaj wszyscy zakładają "chcę programować" == "chcę klepać strony" - faktycznie, do tego faktycznie wykształcenie wyższe nie jest aż takie ważne.

Często: „Chcę programować’ == „Chcę zrobić fajną aplikację!”.

Spójrzmy prawdziwe w oczy:

Programowanie aplikacji na linux'y, windows'y czy mac'i w dzisiejszych czasach nie ma sensu.

Najlepszym przykładem tego, o czym mówię, jest Chrome OS.

Sam używam... hmm... hmm... żadnej.

(Stricte aplikacji jak lista todo, plan dnia, czasomierz czy cokolwiek innego).

Wszystko przechodzi na przeglądarki; i bardzo dobrze.

komentarz 1 października 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Wszystko przechodzi na przeglądarki; i bardzo dobrze.

Kontrowersyjne, ale nie będę tego tematu tutaj ruszał.

W każdym razie nie wszystko. Bo nawet zakładając to, że teraz "wszystko" stoi na webdevie... na czym stoi webdev? :)

komentarz 1 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Ehhh... Nie potrzebnie to napisałeś...

Zbyt oczywiste, aby mi to wypominać.

Wymienianie rzeczy po kluczowym słowie oprócz nie ma sensu - gdyż i tak każdy wie/domyśla się o jakie aplikacje chodzi.
komentarz 1 października 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

gdyż i tak każdy wie/domyśla się o jakie aplikacje chodzi

To jest tak smutne i złe że już nie chce mi się więcej komentować. Proponuję zakończyć temat.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 587 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez John Doe Obywatel (1,720 p.)
–3 głosów
3 odpowiedzi 582 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2020 w Offtop przez Lancer Użytkownik (980 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,543 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...