• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przebudowa strony zbudowanej na divach na tabele - przykład, by zrozumieć.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 29 września 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)

Cześć. Mógłby ktoś przepisać stronkę zrobioną za pomocą div na tabele? Chciałbym zrozumieć tą zasadę budowy na tabelach - wiem, iż jest to niepraktyczne, ale chcę zobaczyć jak to się robi, bo tabele to dla mnie czarna magia. Próbowałem przerobić projekt z tutoriala M. Zelent'a, ale miesza mi się od tych tabel w głowie, a muszę się z nimi męczyć, bo są potrzebne do szkoły.

 Kod HTML i CSS - divy

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>Poznaj Linuxa :)</title>
	<meta name="description" content="Serwis poœwiêcony systemowi Linux. Naucz siê wszystkiego, co chcesz wiedzieæ o Linuxie!" />
	<meta name="keywords" content="linux, kurs, nauka, poznaj, co to jest linux, ubuntu, debian, mint, fedora, wybierz dystrybucjê, instalacja linux, polecenia, terminal, bash" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,900&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>

</head>

<body>
	
	<div id="container">
	
		<div id="logo">
			Poznaj Linuxa :)
		</div>
		
		<div id="menu">
			<div class="option">Strona g³ówna</div>
			<div class="option">Dystrybucje</div>
			<div class="option">Instalacja</div>
			<div class="option">Polecenia</div>
			<div class="option">Linus Torvalds</div>
			<div class="option">O projekcie</div>
			<div style="clear:both;"></div>
		</div>
		
		<div id="topbar">
			<div id="topbarL">
				<img src="linux.png" />
			</div>
			<div id="topbarR">
				<span class="bigtitle">O projekcie s³ów kilka</span>
				<div style="height: 15px;"></div>
				Kiedy mówisz: "Napisa³em program, który wywali³ Windows, ludzie gapi¹ siê na Ciebie g³upkowato i mówi¹: Hej, ja dosta³em to wraz z systemem, za darmo" - Linus Torvalds, twórca Linuxa :) Zapraszamy do zapoznania siê z witryn¹, dziêki której dowiesz siê co to jest Linux i wybierzesz dystrybucjê dla siebie!
			</div>
			<div style="clear:both;"></div>
		</div>
		
		<div id="sidebar">
			<div class="optionL">Strona g³ówna</div>
			<div class="optionL">Dystrybucje</div>
			<div class="optionL">Instalacja</div>
			<div class="optionL">Polecenia</div>
			<div class="optionL">Linus Torvalds</div>
			<div class="optionL">O projekcie</div>
		</div>
		
		<div id="content">
			<span class="bigtitle">Dlaczego Linux?</span>
			
			<div class="dottedline"></div>
			
			Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean lacinia mollis odio eu bibendum. Praesent non hendrerit risus. Nulla id semper sem. Mauris risus mauris, ultrices sed ullamcorper sed, vulputate vel nisi. Aliquam augue ante, mattis in pulvinar vitae, ultrices nec leo. Nulla ultricies augue enim, sit amet semper tellus vulputate sit amet. Maecenas tincidunt, ex eu viverra scelerisque, quam lectus auctor nunc, at pretium nibh lacus in ligula. Cras condimentum felis ac aliquet tristique. Sed elementum eu nulla vel rutrum. Cras feugiat nulla non congue malesuada.
			
			<br /><br />
			Cras et nulla vehicula, efficitur enim non, fermentum tortor. Curabitur id elementum leo. Sed eget turpis accumsan dolor mollis imperdiet. Praesent pellentesque laoreet lectus, at commodo magna varius vitae. Aliquam erat volutpat. Curabitur commodo, tortor laoreet sagittis cursus, nulla enim laoreet libero, et egestas risus ante vel orci. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Nunc quis posuere massa, sed sollicitudin lorem. Mauris lacinia, massa efficitur malesuada luctus, arcu ex mattis erat, a venenatis magna risus nec neque. Nulla vulputate nisl urna, quis egestas orci suscipit tristique. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras auctor nec elit at ultricies. Morbi aliquam pharetra diam, vitae porta felis. Pellentesque vel arcu tincidunt, luctus justo quis, ultrices erat. Vivamus efficitur leo vitae dui molestie, eu varius sapien iaculis. In quis pharetra mauris.
			
			<br /><br />			
			Nam ullamcorper turpis non tristique sollicitudin. Etiam id magna lacus. Pellentesque vestibulum ex eget quam consectetur, sit amet luctus erat feugiat. Sed gravida tellus tempus consequat rhoncus. Phasellus lobortis magna et risus pharetra, facilisis blandit sapien tristique. Vivamus aliquam interdum arcu, eget facilisis ante gravida ut. Proin nec nisl ut lacus finibus sagittis id non nibh. Donec volutpat pretium libero. Sed fermentum vel ante vitae mattis. Curabitur porttitor turpis at scelerisque auctor. Sed vitae iaculis risus, ut iaculis nibh.
		</div>	
		
		<div id="footer">
			Poznaj Linuxa - najlepszy darmowy system operacyjny. Strona w sieci od 2014r. &copy; Wszelkie prawa zastrze¿one
		</div>
	
	</div>
	
</body>
</html>

 

 

body
{
	background-color: #404040;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
}

#container
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

#logo
{
	color: white;
	margin-top: 20px;
	font-size: 44px;
	letter-spacing: 3px;
	font-weight: 900;
}

#menu
{
	background-color: #303030;
	margin-top: 20px;
	color: #ffffff;
	padding: 10px;
	
}

#topbar
{
	background-color: #128870;
	color: white;
	padding: 10px;
	margin-top: 20px;
	margin-bottom: 25px;
	height: 170px;
}

#topbarL
{
	float:left;
	padding: 20px;
	width: 138px;
	text-align: center;
	border-right: 2px dotted #cccccc;
}

#topbarR
{
	float: left;
	padding: 20px;
	width: 760px;
	font-size: 16px;
	text-align: justify;
}

#sidebar
{
	float: left;
	width: 148px;
	min-height: 620px;
	padding:20px;
	background-color: lightgray;
	text-align: center;
	font-size: 18px;
	border-right: 2px dotted #666666;
}

#content
{
	float: left;
	padding: 40px;
	width: 730px;
	background-color: #dedede;
	min-height: 580px;
	text-align: justify;
}

#footer
{
	clear: both;
	color: white;
	text-align: center;
	padding: 20px;
	font-size: 18px;
}

.option
{
	float: left;
	min-width: 50px;
	height: 25px;
	font-size: 18px;
	padding: 10px;
	border-right: 2px dotted #444444;
	opacity: 0.8;
}

.option:hover
{
	background-color: #000000;
	cursor: pointer;
}

.optionL
{
	font-size:18px;
	height:25px;
	padding: 10px;
	border-bottom: 2px dotted #444444;
}

.optionL:hover
{
	background-color: #f36742;
	color: white;
	cursor: pointer;
}

.bigtitle
{
	font-size: 32px;
	font-weight: 900;
	letter-spacing: 2px;
}

.dottedline
{
	height: 5px;
	margin-top: 15px;
	margin-bottom: 20px;
	border-bottom: 2px dotted #444444;
}

 

To nie musi być konkretnie ta strona, może być inna - chodzi tylko o różnicę i zrozumienie.

komentarz 29 września 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Zamiast uczyć się takich szatańskich praktyk to napisz zwykłą tabelę z cenami czy coś podobnego. Na pewno więcej się nauczysz.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 września 2016 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Może to nie najlepszy przykład, ale tutaj możesz zobaczyć jak to mniej więcej wygląda: http://literat.ug.edu.pl/tetmajer/index.htm#spis
–1 głos
odpowiedź 29 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 29 września 2016 przez jpacanowski

Tu masz tworzenie tabel
http://www.poradnik-webmastera.com/kursy/html/tabele.php
http://how2html.pl/tabela-html/

A zamiast przepisywać kod HTML oparty na divitis, na wersję tabelkową [...], polecam lepiej przeczytać ten tutorial
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

Chciałbym zrozumieć tą zasadę budowy na tabelach

Tego nie da się zrozumieć...

Próbowałem przerobić projekt z tutoriala M. Zelent'a, ale miesza mi się od tych tabel w głowie

Boże...

a muszę się z nimi męczyć, bo są potrzebne do szkoły.

... gdzie jesteś...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,363 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2018 w HTML i CSS przez Kijoszi Początkujący (330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 266 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Simo Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,632 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...