• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[WYNIKI] Konkurs - wygraj atrakcyjne nagrody!

VPS Starter Arubacloud
+52 głosów
6,784 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w Sprawy forum przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
edycja 16 października 2016 przez Arkadiusz Waluk

Uwaga, konkurs z nagrodami!image

WYNIKI I PODSUMOWANIE KONKURSU

1 miejsce - xmentor
2 miejsce - Ivan
3 miejsce - Boshi

Dodatkowo wyróżnione zostały prace użytkowników:
Kamil Czech
Gothdo

GRATULUJEMY!

Łącznie wpłynęło 9 prac konkursowych. Dwie z nich były częściowo niezgodne z regulaminem. Na tym kończymy niniejszy konkurs, z nagrodzonymi skontaktujemy się poprzez wiadomość prywatną i ustalimy szczegóły co do przekazania nagród.

Na koniec chciałbym też podziękować przede wszystkim sponsorom nagród - Linuxpl.com oraz Mirosławowi Zelentowi i Damianowi Stelmachowi. Podziękowania należą się również członkom konkursowego jury, którzy poświęcili czas na ocenę prac. I oczywiście dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie, jak i tym którzy tylko przejrzeli temat i chociażby napisali miłe słowo.

Nagrodzone prace konkursowe można obejrzeć tutaj oraz pobrać tutaj.

 


Witajcie, dzisiaj mam zaszczyt zaprosić do wzięcia udziału w pierwszym konkursie na naszym forum. Nigdy do tej pory czegoś takiego tutaj nie było, postanowiłem więc, że warto byłoby spróbować coś ciekawego zorganizować i jak widać udało się. Jeśli tylko będzie się to podobało i będzie zainteresowanie to nie widzę przeszkód, aby częściej organizować takie wydarzenia. Proszę najpierw o uważne przeczytanie całego tematu przed podjęciem jakichkolwiek akcji.

Zadanie konkursowe

W grupie znajomych rozpoczynasz dyskusję na temat ciekawych zawodów. Nikt z nich, oprócz Ciebie, nie zainteresował się zawodem programisty i nawet nie podjął próby nauki programowania. Stwórz pracę, która przekona ich, że programowanie może być interesującym zajęciem i warto go spróbować. Możesz również podjąć próbę zachęcenia do nauki konkretnego języka. Pamiętaj jednak, że osoby te dotąd nie miały styczności z programowaniem i zbytnio się na tym nie znają. Być może gdyby zobaczyły one ogólne zalety programowania i możliwości danego języka, zainteresowałyby się tematem? Może prostota składni i nauki byłaby dobrym argumentem? Tego nie wie nikt, musisz podjąć próbę!

Format pracy

Praca musi zostać wykonana w postaci kodu - programu desktopowego, skryptu, strony lub aplikacji internetowej.
Dopuszczalne jest użycie następujących języków: C, C++, C#, Java, Python, Ruby, HTML, CSS, PHP, JavaScript, SQL, Go, Hack. Prace napisane w innych językach nie będą sprawdzane.
Napisany kod musi być w miarę łatwy do uruchomienia (tak, aby nie trzeba było przeprowadzać jakiejś skomplikowanej konfiguracji) i faktycznie działać (a nie tylko np. ładnie wyglądać). Programy kompilowane powinny być kompatybilne z systemami Windows i Linux, tzn. należy dostarczyć multiplatformowy kod źródłowy oraz plik wykonywalny minimum dla jednej z tych dwóch platform. Można korzystać z gotowych bibliotek i frameworków, nie mogą one jednak wykraczać poza podane dopuszczalne języki. Język, w którym tworzymy pracę, nie musi być taki sam jak ten, do którego ewentualnie (nie jest to obowiązek) zachęcamy w pracy.

Nagrody

  • 1 miejsce – konto hostingowe WPro ważne 3 lata, wartość 1033,20 zł (100GB pojemności, transfer bez limitu, domena .pl lub .eu na rok gratis)

  • 2 miejsce – konto hostingowe W2GB ważne rok, wartość 123,00 zł (4GB pojemności, 100GB transferu/miesiąc, domena .pl lub .eu na rok gratis)

  • 3 miejsce – konto hostingowe W1GB ważne rok, wartość 49,20 zł (2GB pojemności, 50GB transferu/miesiąc, domena regionalna na rok gratis)

Dodatkowo do każdego z powyższych kont dołączone zostaną zestawy gadżetów firmowych od Linuxpl.com (zawierające m.in. smycze, długopisy, latarkę i scyzoryk).

Przewidywane są także dwa dodatkowe miejsca, które nagrodzimy kuponem obniżającym o 50% cenę dowolnego pakietu hostingowego w Linuxpl.com.

I to jeszcze nie wszystko! Laureat każdego z miejsc otrzyma wybraną przez siebie dowolną książkę z zakresu IT lub samorozwoju z dedykacją od Mirosława Zelenta i Damiana Stelmacha.

Zgłaszanie się

Gotowe prace należy przesyłać w załączniku wiadomości wysłanej na adres e-mail konkurs@forum.pasja-informatyki.pl koniecznie wpisując w temacie wyraz "Konkurs". Ważne jest też, aby przesłać pracę z adresu e-mail na który zarejestrowane jest Twoje konto na forum, nie ma potrzeby podpisywania się nickiem czy podawania innych danych.

Proszę nie przesyłać prac w inne sposoby, przyjmowane będą tylko prace przesłane na podany adres e-mail z odpowiednim tematem (względy organizacji i porządku). Praca musi być dołączona w załączniku, najlepiej spakowana w archiwum np. typu zip. Niedopuszczalne jest podanie linka do pobrania czy też linka do repozytorium np. w serwisie GitHub, praca musi zostać wysłana w załączniku. Ewentualne pytania można skierować również na podany adres e-mail, należy jednak wpisać inny temat lub bezpośrednio do mnie przez PW czy na IRC.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 11.10.2016 do godziny 23:59:59. Za poprawne przesłanie działającej pracy odpowiada w całości zgłaszający się.

Ocena prac i wyniki

Prace oceni jury w składzie

  • Comandeer

  • draghan

  • Eryk Andrzejewski

  • Patrycjerz

  • Arkadiusz Waluk

Oczywistym jest, że wymienione osoby nie mogą brać udziału w konkursie. Wszystko będzie oceniane anonimowo, tzn. prace zostaną przygotowane w taki sposób, abyśmy nie wiedzieli kto jest autorem danego kodu. Jeśli ktoś podpisze się gdzieś wewnątrz swojej pracy to nic na to nie poradzimy, nie będziemy w to ingerować. Proszę, aby tego nie robić, nie ma takiej potrzeby. Dopiero po wybraniu zwycięzców sprawdzimy autorów i podejmiemy kontakt, a następnie opublikujemy listę publicznie w tym temacie.

Na koniec pragnę zwrócić uwagę iż jest to tylko konkurs, poniekąd ma to być forma zabawy i dodatkowej rozrywki na forum. Napisanie wypracowania o tym jaki dany język jest świetny, jakie ma zalety i cechy prawdopodobnie nie spotka się z najlepszym przyjęciem podczas oceniania. Podobnie kluczowa nie będzie też ilość kodu czy to jak bardzo będzie rozbudowany. Liczy się głównie pomysłowość i oryginalność, zaskoczcie nas czymś interesującym i jednocześnie dobrze się bawcie. Praca będzie oceniana głównie za ogólny efekt, ale jakość kodu może zostać również wzięta pod uwagę przy końcowej ocenie. Przekaz jak najbardziej powinien być prawdziwy, ale nie traktujmy tego jak aplikowanie na ważne stanowisko czy referat naukowy.

Regulamin

  1. Organizatorem konkursu jest Serveradmin.pl s.c. oraz „Pasja Informatyki” Spółka Cywilna.

  2. Podatek od pakietów hostingowych i gadżetów opłaci Serveradmin.pl s.c., a podatek od wybranych przez laureatów książek „Pasja Informatyki” Spółka Cywilna.

  3. Udział w konkursie jest całkowicie dobrowolny i darmowy.

  4. Konkurs trwa od 27.09.2016 19:00 do 11.10.2016 23:59:59.

  5. Aby dokonać zgłoszenia należy przesłać wiadomość na adres e-mail konkurs@forum.pasja-informatyki.pl z tematem wiadomości "Konkurs". Wiadomość trzeba wysłać z adresu e-mail, na który zarejestrowane jest konto na forum. Dopuszczalne jest tylko jedno zgłoszenie od osoby.

  6. W wiadomości muszą znaleźć się pliki źródłowe jak i gotowe pliki wykonywalne (jeśli takowe są wymagane), należy przesłać je w załączniku (np. spakowane w archiwum .zip).

  7. Za poprawne dostarczenie pracy konkursowej wraz ze wszystkimi plikami wymaganymi do działania odpowiada zgłaszający się.

  8. W przypadku niezałączenia pracy lub gdy praca nie będzie spełniała opisanych kryteriów zgłaszający automatycznie nie bierze udziału w konkursie.

  9. Prace konkursowe oceni jury w podanym składzie. W czasie maksymalnie tygodnia od zakończenia konkursu wybrane zostaną 3 zwycięskie oraz 2 dodatkowe prace. Następnie skontaktujemy się z laureatami i ustalimy szczegóły przekazania nagród. Nastąpi też publikacja listy zwycięzców na forum.

  10. Zastrzegamy prawo do publicznego opublikowania wszystkich, wybranych lub tylko nagrodzonych prac konkursowych (zawsze wraz z informacją o autorze).

 

Sponsorem nagród głównych jest Serveradmin.pl s.c. – serdecznie dziękujemy!

 

Powodzenia i przede wszystkim miłej zabawy!

 


Aktualizacja 11.10.2016: zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń.

Aktualizacja 16.10.2016: publikacja wyników konkursu.

komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie, nie można wymienić. Stwierdzenie "atrakcyjne" miało po prostu być ogólne - nagroda główna jest sporej wartości i nie sposób dostać taki hosting za darmo.

Jestem świadomy tego, że dla osoby, która nie tworzy stron może to być mniej przydatne, ale jak można przeczytać w specyfikacji obsługuje m.in. PostgreSQL, SSH, Pythona czy Ruby. Nie żebym tu robił dodatkową reklamę, po prostu chciałem zwrócić uwagę, że taki hosting można wykorzystać do wielu rzeczy. Oprócz hostingu są jeszcze gadżety, dowolna wybrana książka, także określenie atrakcyjnie miało być bardzo ogólne ;)
komentarz 30 września 2016 przez niezalogowany
Jasne, ale chciałem to uściślić, a że były podane wartości nagród to myślałem że można wydobyć ich równowartość ;)
komentarz 16 października 2016 przez LESK Nowicjusz (170 p.)

Ah szkoda ze sie dopiero teraz o tym dowiedziłem :P trzeba częściej tu zaglądać.

btw. Czy te top5 prac to są jedyne wysłane prace? Bo pierwsze dwie ok, ale reszta? Coś mi się wydaje że to były wszystkie wysłane prace

komentarz 16 października 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Na facebook [Pasja informatyki] też była informacja o konkursie.

"Łącznie wpłynęło 9 prac konkursowych"
komentarz 16 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Zgadza się, prac wpłynęło 9 a 5 z nich zostało nagrodzonych i opublikowanych tutaj.

15 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
Kruca fiks, to jest konkurs. Życzę powodzenia wszystkim uczestnikom :)
3
komentarz 27 września 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
PS: Proponuję porozgłaszać te konkursy u siebie na fb, wszędzie gdzie się da - nagrody są fajne, więc byłoby super, gdyby rywalizacja była większa.
2
komentarz 27 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Z pewnością będzie rozgłaszane, po pierwsze pojawi się na Facebooku Pasja Informatyki, nasz sponsor Linuxpl.com zadeklarował, że również rozpowszechni to poprzez swoje kanały społecznościowe.
1
komentarz 27 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Aż się boję o liczbę prac. Będzie co sprawdzać wink

komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

No to mamy już ogłoszenie na Facebooku Pasji Informatyki - tutaj.

+3 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

https://github.com/CodersCommunity

Co wygraliśmy? 

:D

.... a tak na serio

Nie mam zamiaru brać udziału w konkursie, wole jeżeli młodsze osoby coś zdziałają.

Z mojej strony podpowiem tylko tyle, że jeżeli chcecie wygrać, to zanim zaczniecie coś kodować, to usiądźcie weźcie kartki zapiszcie na nich wszystkie myśli co do aplikacji i gdy będzie to kompletne, zacznijcie kodować.

Nie stosujcie małp w kodzie i powodzenia!

Jeżeli jest ktoś, kto czuje się na siłach w kodowaniu i chce pomóc ulepszać forum, to proszę PW do mnie i dodam do CodersCommunity :)

 

komentarz 27 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

A i jeszcze jedno..

LINUXPL, czy jest opcja dla takiego hostingu jak tu teoretycznie domontowanie redisa w przyszłości?

komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
@efik skontaktowałem się z Linuxpl.com w sprawie Twojego pytania o redisa i otrzymałem odpowiedź, że istnieje możliwość uruchomienia go jako dodatek i jest to płatne 50 zł netto za rok.
komentarz 28 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
To już taniej wychodzi VPS ❤❤
+3 głosów
odpowiedź 16 października 2016 przez niezalogowany
O kurde, takie nagrody, a tylko 9 prac (a raczej 7). Te stronki są spoko (szczególnie 1. i 2., widać włożoną w nie pracę i to, że są ładne), ale tylko 9 prac? Konkurs chyba się trochę nie udał (jak na takie wartościowe nagrody) :/ 1000 zł za taką stronkę (nie chcę nikogo obrażać, stronka jest naprawdę dobra, ładna, mi się podoba).

A co do ocenienia: ja bym na pierwsze miejsce dał stronkę z miejsca drugiego, ponieważ zawiera więcej treści, i mówi o programowaniu, a nie o konkretnym języku, jak w przypadku stronki z miejsca pierwszego (tak, wiem, że można było opisać konkretny język, zamiast ogólnie programowanie). Strona z miejsca pierwszego jest dobra na pokazanie języka JavaScript komuś, kto chce zacząć się tego języka uczyć. Za to strona z miejsca drugiego, opowiada o programowaniu, jak o zwykłym hobby, przedstawia programowanie innym świetle, wyjaśnia stereotypy (czyli strona dobra dla kogoś, kto chce się dowiedzieć o co z tym programowaniem chodzi i czy może być to fajne). Obie strony mają ładny design (każda ma swój, obie są miłe dla oka), ale jeśli chodzi o zachęcenie do programowania, niekoniecznie w JavaScripcie, to strona numer 2 jest lepsza. Strona z miejsca trzeciego: dobry pomysł na pokazanie jaki język jest do czego, czyli podzielenie na gaming, aplikacje i strony internetowe. No, tylko że strona biedna, niedopracowana (można by było chociaż usunąć tło z obrazków, żeby było przezroczyste) i zawiera mało treści. Ale dobrze pokazane dopasowanie języków (chociaż można by było to jeszcze podzielić, na przykład gaming, na gry komputerowe, mobilne i przeglądarkowe, no bo pisać gry komputerowe w Javie, to jakaś herezja jest (Minecraft)). Miejsce 4.: widać, że początkujący i młody programista (stronka na poziomie kursów Pana Zelenta, błędy językowe (język polski)). Stronka dobra, ale wiadomo, nie na podium. Miejsce 5.... No, nie wiem...

Dziwnie, że zostały zrobione tylko strony internetowe, spodziewałem się jakiś programów, albo i gier(ek). No, ale stronę chyba się robi najszybciej (takie mi się wydaje).

Podsumowanie: 10 000 użytkowników, 9 kandydatów, 2 zdyskwalifikowanych, 2 prace na dobrym poziomie.

Chyba o niczym nie zapomniałem. Takie jest moje zdanie.
komentarz 16 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Można, tylko pytanie co będzie za rozwiązanie tego zadania. Tylko żeby potrenować, bez żadnej nagrody? Nie wiem czy to będzie kuszące dla użytkowników, oczywiście tak, jest jakaś rywalizacja z innymi itd., ale nie wiem czy to zainteresuje jakieś osoby.

Jeśli miałyby być nagrody to raczej będzie ciężko, nie sądzę abym co miesiąc dał radę szukać sponsora i wszystko organizować, to nie jest takie proste jak się może wydawać. Myślałem jeszcze o zrobieniu dodatkowych wyróżnień za takie rzeczy na profilu użytkownika, np. w postaci jakiś dodatkowych odznak czy czegoś co by się wyróżniało od razu po wejściu i nagrodzeni w konkursach by to dostawali, ale to i tak żadna wielka nagroda, taki dodatek.

No i ostatnia kwestia jest taka że ktoś musi te zadania tworzyć, ktoś nadzorować, ktoś sprawdzać. Więc pisze się o tym łatwo, z wykonaniem tego może być ciężej. Ale oczywiście dzięki za sugestie, można to jakoś przemyśleć i może coś by z tego wynikło. Zakładanie jakiegoś tam konta nie ma w ogóle sensu, gdybym miał to robić na poważnie to bym po prostu zaimplementował odpowiednie funkcjonalności w forum, napisał odpowiednie rzeczy do zgłaszania się i cały system z tym związany.
komentarz 16 października 2016 przez niezalogowany
Znaczy się, poprzednie zadanka tego typu (czyli brainfuck i najkrótszy kod na dodanie 3 liczb czy coś takiego) się przyjęły i dość dużo osób wzięło w tym udział. No i takie coś mogłoby być co miesiąc, ale nie na nagrody, tylko dla czystej rywalizacji, nie bądźmy już tacy chciwi ;)

No takie odznaki mogłyby być fajnym pomysłem, coś w stylu "Zwycięzca challenge'a nr 1", albo "Udział w zadaniach +5", czy coś takiego. Takie kolejny mały opis profilu.

No w sumie tak, to nie może być tak, że się pokaże treść zadania i koniec, trzeba to nadzorować, a skoro to miałoby być co tydzień, to dość dużo roboty :/ Może jednak co miesiąc, albo nawet dwa.

Może coś by z tego wyszło, jak dość dużo osób brałoby w tym udział.
komentarz 16 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Przygotowanie jakiś tam odznaczeń czy systemu zgłoszeń to najmniejszy problem, najgorzej znaleźć osoby, które przygotują zadania i będą to wszystko nadzorowały. Ja sam po pierwsze się na wszystkim nie znam a po drugie nie wiem jak z czasem - owszem, aktualnie przesiaduję nad forum godzinami, robię co mogę i jestem praktycznie do dyspozycji cały dzień (co widać np. dzisiaj, rano przygotowałem wyniki i prace do publikacji, około 13 opublikowałem i od tego czasu bez przerwy [no dobra, z małą przerwą na obiad] odpowiadam na komentarze i wiadomości), ale nie mogę wykluczyć, że dany dzień/tydzień może być cięższy i nie dam rady np. nic w danym czasie zrobić. I tu nie żebym się żalił czy coś, bo nie mam na co narzekać, robię to z własnych chęci, po prostu zwracam uwagę, że mogę momentami nie dać rady nadzorować wszystkiego non stop i każdego zadania miesiąc w miesiąc, poza tym jak mówiłem nie będę miał wiedzy w każdej dziedzinie i potrzebuję stałej pomocy osób znających się dobrze na danej dziedzinie. Musiałyby znaleźć się osoby, które podejmowałyby się robienia i nadzorowania takich zadań i musiałbym mieć pewność, że te osoby faktycznie pomogą, że będzie to szło i że jest dla kogo to co ten miesiąc robić.
komentarz 16 października 2016 przez niezalogowany
No, najtrudniej by było to organizować, jedna osoba na jeden język (albo jakiś typ zadań). Nie trzeba wcale takiego czegoś robić, w końcu to nie jest https://www.codingame.com/ tylko forum, na którym się zadaje pytania i na nie odpowiada. Jeden konkurs już był, więc na razie nie trzeba o tym myśleć ;)
komentarz 16 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Oczywiście, nic nie trzeba robić, ale można próbować, stąd też pojawił się ten konkurs który dzisiaj rozstrzygnęliśmy. Na razie o następnym nie myślę, ale mówię jednocześnie, że z pewnością jakiś konkurs/challenge jeszcze nie raz się tutaj na forum pojawi.
+2 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
dobry konkurs! coś się przygotuje!
komentarz 27 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Super, cieszę się! :)
+2 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Pobieralność wszelkiego rodzaju edytorów tekstu w ciągu ostatnich 30 minut wzrosła dwukrotnie.

Fajna, motywująco-rozwijająca inicjatywa ; ) dziękujemy!
1
komentarz 27 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Miło mi, że pomysł się podoba ;)
+2 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
edycja 27 września 2016 przez Eryk Andrzejewski

Jako członek konkursowego jury, życzę Wam wszystkim powodzenia. Połamania palców i klawiatury wink

Myślę, że należałoby też tutaj podziękować i zarazem pogratulować Arkowi, który włożył ogrom pracy i czasu w przygotowanie tego konkursu. Takich administratorów to ze świecą szukać, brawo! :)

2
komentarz 27 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Dziękuję, faktycznie trochę pracy przy tym było (dogranie nagród, ustalenie wszystkiego, przemyślenie zadania) - nie żebym narzekał, bo pomysł zorganizowania konkursu był całkowicie mój z pełną świadomością tego, że będzie trzeba poświęcić trochę czasu.

Cóż, dla mnie największym podziękowaniem będzie zadowolenie użytkowników i spora liczba uczestników, po prostu faktyczny dowód, że to co wymyśliłem się spodobało ;)
+1 głos
odpowiedź 28 września 2016 przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
Jestem ciekawy waszej kreatywności :d Prace będą pokazane na forum?
komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Te 5 nagrodzonych z pewnością tak, czy wszystkie tego nie wiem, zależy ile ich będzie.
+1 głos
odpowiedź 28 września 2016 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Mam tylko pytanie, czy program może być wykonany w języku angielskim? I czy mogę konkurs pokazać angielskojęzycznym kolegom (nie koniecznie mieszkającym w polsce)?

I szkoda, że nie dodaliście perl do listy języków, przecież każdy program ma przynajmniej "one-liner" w perl-u :D.
komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Powiem tak, ogólnie nie miałbym nic przeciwko udziału obcokrajowców (bo jak rozumiem do tego zmierzasz), ale wynika z tego co najmniej kilka problemów. Całe nasze forum jest polską społecznością, komunikujemy się po polsku. W języku polskim opisane są wszystkie zasady - cały ten temat. Nie jestem też pewien jak z wysyłką nagród za granice.

Samo użycie angielskiego częściowo w pracach konkursowych nie stanowi problemu, a czasem jest wręcz oczywiste jeśli chodzi o kod (tzn. jako dobrą praktykę uważa się pisanie uniwersalnego kodu zrozumiałego dla każdego, czyli nazewnictwo zmiennych, funkcji itp. po angielsku). Jeśli chodzi o całokształt i o to co będzie widoczne to jak pisałem wyżej, jesteśmy jednak polską społecznością i pasowałoby, aby też prace konkursowe były w języku polskim.

A co do perla to zastanawiałem się nad nim, ale finalnie uznałem, że nie jest to tak populary i często powszechnie używany język, aby musiał tu być, a jest sporo alternatyw ;)
+1 głos
odpowiedź 28 września 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Czy jeżeli piszemy stronę, to możemy użyć grafik pobranych z internetu, czy ma być to tylko i wyłącznie praca naszych palców?
2
komentarz 28 września 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Oczywiście, możesz użyć czyiś grafik, muzyki, ale pod warunkiem uszanowania praw autorskich. Najbezpieczniej umieścić w pracy źródła do nich, ale może się zdarzyć również taka sytuacja, że licencja będzie całkowicie wolna i będziesz mógł użytkować takie dzieło bez żadnych ograniczeń - musisz po prostu obadać szczegóły.
komentarz 28 września 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Okej, dzięki za rozjaśnienie sprawy, zabieram się do roboty :)
+1 głos
odpowiedź 28 września 2016 przez niezalogowany
Ciekawy konkurs. Ja nie będę brać udziału, bo mam już wyżej wymieniony hosting (polecam). Dałam info o konkursie na swoim FanPage :).

Życzę wszystkim biorącym udział powodzenia i dobrego kodu :)
komentarz 28 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Dzięki, jakbyś jednak się zdecydowała to zapraszamy ;)
1
komentarz 29 września 2016 przez niezalogowany
Mam nadzieję, że będzie więcej tego typu inicjatyw na forum :)

Ja ze swojej strony będę pomagać jak będę mogła w rozwój forum :)
komentarz 29 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Zobaczymy jak wypadnie ten konkurs, jeśli będzie zainteresowanie forumowiczów to czemu nie, chętnie za jakiś czas spróbuję zorganizować kolejny z jakimiś innymi nagrodami ;)
+1 głos
odpowiedź 3 października 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Super konkurs zmierzam wziąć udział.
komentarz 3 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Świetnie, zapraszamy ;)
komentarz 3 października 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
edycja 3 października 2016 przez Kamil Czech
Mam 2 pyt.

1. jeżeli chcę zrobić stronę internetową to czy muszę dodać w załączniku paczkę z skrótem do tej strony czy wystarczy link ???

2. W konkursie będzie brane pod uwagę czy strona jest na darmowym hostingu czy na płatnym ???
komentarz 3 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Wystarczy, że wszystkie pliki strony spakujesz np. do archiwum typu zip i wyślesz. Nie musisz wcale umieszczać jej na żadnym serwerze. Oczywiście możesz to zrobić (bez znaczenia czy płatnym czy nie) i wtedy dodatkowo podać w wiadomości linka, ale liczą się pliki, które wyślesz w załączniku.
1
komentarz 3 października 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
ok, dzięki
+1 głos
odpowiedź 18 października 2016 przez Deltrix Początkujący (310 p.)
Szkoda ,że się spóźniłem ale gratuluję wszystkim uczestniczącym.
0 głosów
odpowiedź 29 września 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
Dobrze zrozumialem? mam napisac aplikacje/strone pokazac moim nie programostycznym znajomym i wstawic na forum tez?
komentarz 29 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Stwórz pracę, która przekona ich, że programowanie może być interesującym zajęciem i warto go spróbować

+ Przeczytaj jeszcze raz całe info o konkursie ;)

komentarz 29 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie musisz pokazywać swoim znajomym, jak byśmy sprawdzili czy to zrobiłeś? ;) Jest to po prostu takie wprowadzenie do zadania, tylko dodatkowy opis.

Wystarczy, że zrobisz aplikacje/stronę, która zachęca do nauki programowania lub nauki konkretnego języka i zgłosisz do konkursu wysyłając wszystko na podany adres e-mail.
0 głosów
odpowiedź 29 września 2016 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
Może być aplikacja zrobiona w builderze c++ na przykład? :)
komentarz 29 września 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Z tego co się orientuję to Builder pozwala tworzyć aplikacje tylko pod system Windows, a więc jest to niezgodne z zasadami.

Programy kompilowane powinny być kompatybilne z systemami Windows i Linux, tzn. należy dostarczyć multiplatformowy kod źródłowy oraz plik wykonywalny minimum dla jednej z tych dwóch platform.

Spełniony byłby drugi warunek mówiący o dostarczeniu pliku wykonywalnego, który ma działać na Windowsie lub Linuxie, ale sam kod/projekt z Buildera nie jest multiplatformowy i nie da się go łatwo przenieść na inne platformy np. Linuxa.

1
komentarz 30 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Programy kompilowane powinny

http://www.ietf.org/rfc/rfc2119.txt

Tylko tak się czepiam, no offence :P

0 głosów
odpowiedź 10 października 2016 przez kacperx123 Początkujący (320 p.)
Można przesłać kod źródłowy w pliku .txt ?
komentarz 10 października 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Co prawda trochę nie rozumiem jaki problem stanowi stworzenie pliku z odpowiednim rozszerzeniem, ale jeśli musisz .txt to niech będzie. Przypominam tylko, że jeśli jest to kod wymagający kompilacji to należy także załączyć skompilowany program, wszystko jest opisane w głównym poście.

Podobne pytania

+50 głosów
12 odpowiedzi 6,986 wizyt
+62 głosów
8 odpowiedzi 5,185 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...