• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić środek strony w osobnym pliku?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
421 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w PHP przez SebbaGamess Użytkownik (690 p.)
Mam pytanie jak stworzyć stronę na której po przejściu na inną podstronę przeładowuje się tylko środek ( bez menu, stopki itd. ). Chce żeby tylko to się przeładowało, bo chce zrobić odtwarzacz muzyki który się nie będzie na nowo ładował na każdej podstronie ( żeby muzyka od nowa nie leciała ). Proszę o podanie jakiegoś tematu gdzie pisze jak to zrobić lub wytłumaczyć mi to.
1
komentarz 27 września 2016 przez smh Obywatel (1,940 p.)

Pewnie przyda ci się AJAX, w szczególności XMLHttpRequest.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Masz plik powiedzmy home.php i do niego pakujesz twoje podstrony .Plik home.php powinien wyglądać mniej więcej tak 

<?php
include 'header.php';


if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

include 'footer.php';
?>
				

Natomiast w pliku header zapewne masz jakieś menu , a w nim linki muszą mieć postać 

<a href="?id=podstrona">nazwa twojej podstrony</a>

 

komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (690 p.)
Muzyka i tak się restartuje. Jeżeli nie ma się restartować to powiedz gdzie mam wkleić skrypt na nią bo może mam go w złym miejscu.
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (690 p.)
a dokładniej to mam tag <audio> i skrypt do konfiguracji go.
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
imho trochę to niebezpieczne, ale moze sie nie znam ;d
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (690 p.)
co jest niebezpieczne?
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
    if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
        include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

czyli moge wczytać dowolny plik z serwera, z rozszerzeniem '.php', przez wpisanie ?id=plik_z_danymi_do_bazy.php. Wystarczy, że będę znał strukture plików.

komentarz 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
edycja 27 września 2016 przez Abel
Dostęp do pliku z db_config.php , bo zapewne to masz na myśli , też powinien być zabezpieczany

Aczkolwiek ja nie stosuje tego typu plików , uważam że bezpieczniej jest wpisywać to ręcznie w pliku który potrzebuje łączyć się z bazą

A próba otwarcia innego pliku daj my na to huraru.txt (czy jak się to nazywa ) to jeżeli połączenia z baza danych są zabezpieczone przez bindowanie  nic nie zrobisz

Ale oczywiście mogę się mylić  , więc proszę o poprawienie mnie jeżeli jestem w błędzie
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
ale tak btw: i tak będzie musiał przeładować strone by załadować ten plik, wieć odpowiedź jest inwalidą.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 474 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2022 w JavaScript przez CanoNee Nowicjusz (230 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 312 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2021 w Nasze projekty przez qax Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2016 w HTML i CSS przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)

92,655 zapytań

141,545 odpowiedzi

319,979 komentarzy

62,024 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...