• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić środek strony w osobnym pliku?

0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w PHP, Symfony, Zend przez SebbaGamess Użytkownik (520 p.)
Mam pytanie jak stworzyć stronę na której po przejściu na inną podstronę przeładowuje się tylko środek ( bez menu, stopki itd. ). Chce żeby tylko to się przeładowało, bo chce zrobić odtwarzacz muzyki który się nie będzie na nowo ładował na każdej podstronie ( żeby muzyka od nowa nie leciała ). Proszę o podanie jakiegoś tematu gdzie pisze jak to zrobić lub wytłumaczyć mi to.
1
komentarz 27 września 2016 przez smh Obywatel (1,960 p.)

Pewnie przyda ci się AJAX, w szczególności XMLHttpRequest.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,180 p.)

Masz plik powiedzmy home.php i do niego pakujesz twoje podstrony .Plik home.php powinien wyglądać mniej więcej tak 

<?php
include 'header.php';


if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

include 'footer.php';
?>
				

Natomiast w pliku header zapewne masz jakieś menu , a w nim linki muszą mieć postać 

<a href="?id=podstrona">nazwa twojej podstrony</a>

 

komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (520 p.)
Muzyka i tak się restartuje. Jeżeli nie ma się restartować to powiedz gdzie mam wkleić skrypt na nią bo może mam go w złym miejscu.
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (520 p.)
a dokładniej to mam tag <audio> i skrypt do konfiguracji go.
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
imho trochę to niebezpieczne, ale moze sie nie znam ;d
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (520 p.)
co jest niebezpieczne?
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
    if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
        include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

czyli moge wczytać dowolny plik z serwera, z rozszerzeniem '.php', przez wpisanie ?id=plik_z_danymi_do_bazy.php. Wystarczy, że będę znał strukture plików.

komentarz 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,180 p.)
edycja 27 września 2016 przez Abel
Dostęp do pliku z db_config.php , bo zapewne to masz na myśli , też powinien być zabezpieczany

Aczkolwiek ja nie stosuje tego typu plików , uważam że bezpieczniej jest wpisywać to ręcznie w pliku który potrzebuje łączyć się z bazą

A próba otwarcia innego pliku daj my na to huraru.txt (czy jak się to nazywa ) to jeżeli połączenia z baza danych są zabezpieczone przez bindowanie  nic nie zrobisz

Ale oczywiście mogę się mylić  , więc proszę o poprawienie mnie jeżeli jestem w błędzie
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
ale tak btw: i tak będzie musiał przeładować strone by załadować ten plik, wieć odpowiedź jest inwalidą.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2016 w HTML i CSS przez Nicolaus Dyskutant (9,780 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 429 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 97 wizyt
Porady nie od parady
Pytania na temat serwisu SPOJ należy zadawać z odpowiednią kategorią dotyczącą tej strony.SPOJ

63,266 zapytań

109,521 odpowiedzi

228,793 komentarzy

43,456 pasjonatów

Przeglądających: 185
Pasjonatów: 6 Gości: 179

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...