• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić środek strony w osobnym pliku?

0 głosów
143 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w PHP, Symfony, Zend przez SebbaGamess Użytkownik (570 p.)
Mam pytanie jak stworzyć stronę na której po przejściu na inną podstronę przeładowuje się tylko środek ( bez menu, stopki itd. ). Chce żeby tylko to się przeładowało, bo chce zrobić odtwarzacz muzyki który się nie będzie na nowo ładował na każdej podstronie ( żeby muzyka od nowa nie leciała ). Proszę o podanie jakiegoś tematu gdzie pisze jak to zrobić lub wytłumaczyć mi to.
1
komentarz 27 września 2016 przez smh Obywatel (1,960 p.)

Pewnie przyda ci się AJAX, w szczególności XMLHttpRequest.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,180 p.)

Masz plik powiedzmy home.php i do niego pakujesz twoje podstrony .Plik home.php powinien wyglądać mniej więcej tak 

<?php
include 'header.php';


if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

include 'footer.php';
?>
				

Natomiast w pliku header zapewne masz jakieś menu , a w nim linki muszą mieć postać 

<a href="?id=podstrona">nazwa twojej podstrony</a>

 

komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (570 p.)
Muzyka i tak się restartuje. Jeżeli nie ma się restartować to powiedz gdzie mam wkleić skrypt na nią bo może mam go w złym miejscu.
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (570 p.)
a dokładniej to mam tag <audio> i skrypt do konfiguracji go.
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
imho trochę to niebezpieczne, ale moze sie nie znam ;d
komentarz 27 września 2016 przez SebbaGamess Użytkownik (570 p.)
co jest niebezpieczne?
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
if(isset($_GET['id'])) { //Sprawdza czy przypisana jest $_GET['id']
    if(file_exists(basename($_GET['id']).'.php')) //Jeśli plik istnieje to...
        include basename($_GET['id']).'.php'; //...wczytaj go.
}

czyli moge wczytać dowolny plik z serwera, z rozszerzeniem '.php', przez wpisanie ?id=plik_z_danymi_do_bazy.php. Wystarczy, że będę znał strukture plików.

komentarz 27 września 2016 przez Abel Mądrala (5,180 p.)
edycja 27 września 2016 przez Abel
Dostęp do pliku z db_config.php , bo zapewne to masz na myśli , też powinien być zabezpieczany

Aczkolwiek ja nie stosuje tego typu plików , uważam że bezpieczniej jest wpisywać to ręcznie w pliku który potrzebuje łączyć się z bazą

A próba otwarcia innego pliku daj my na to huraru.txt (czy jak się to nazywa ) to jeżeli połączenia z baza danych są zabezpieczone przez bindowanie  nic nie zrobisz

Ale oczywiście mogę się mylić  , więc proszę o poprawienie mnie jeżeli jestem w błędzie
komentarz 27 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,830 p.)
ale tak btw: i tak będzie musiał przeładować strone by załadować ten plik, wieć odpowiedź jest inwalidą.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 129 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2016 w HTML i CSS przez Nicolaus Dyskutant (9,780 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 465 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 87 wizyt
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

65,677 zapytań

112,315 odpowiedzi

237,031 komentarzy

46,654 pasjonatów

Przeglądających: 218
Pasjonatów: 3 Gości: 215

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...