• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zaprojektowanie bazy SQL pod API

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
332 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w SQL, bazy danych przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Potrzebuje przeprojektować baze pod API. Aktualnie wygląda tak:

https://i.imgur.com/EW56Gyf.png Oczywiście chcę uzyskać jak najbardziej skalowalną scheme.

Głównie chodzi o jednostki <=> tagi.

Miałem pomysł, by sterować pewnymi opcjami za pomocą tagów. Czytaj przenieść 'is_male', 'is_only_dmm', 'has_aw_image' jako tag. Czyli mamy tag 'male' i wiemy, że dana jednostka jest płci męskiej. Jest to jakieś rozwiązanie i ułatwia wyszukiwanie via SQL. Niestety(? :D) umożliwia to stworzenie jednostki dwupłciowej.

Porzucając ten pomysł, mogę usprawnić kolumny: np. zamiast is_male dać gender jako enum etc. ale wtedy mam problem z zaprojektowaniem wyszukiwarki (być może dlatego, że jestem słaby z sqla lub, że uzywam eloquenta). Ten problem można rozwiązać po stronie "kolekcji". Query z edgeloaderem na wszystkie rzeczy, a potem szukam po kolekcji w pamięci php.

Rekordów w Units będzie około 350~, ale mogą się zwiekszyć do ~1000 w ciągu 7 lat... :D

W niedalekiej przyszłości mają dojść takie rzeczy jak:

• staty: wraz z 3 poziomami zaawansowania, a projektanci zapowiedzieli 4. czyli jednostka może mieć do 4 różnych wartości statystyk (bulbasaur ma mniejsze statystyki niż venusaur na ostatnim poziomie, a venusaur jest pozniejsza formą bulbasaura)
  • umiejętności: wiele jednostek może mieć tą samą umiejętność, bulbasaur i bellsprout maja vine whip
  • zdolności: wiele jednostek może mieć taka samą zdolność, przyklad levitacji gastliego i koffinga
  • pare innych rzeczy, których są w fazie "czy warto je dodawać"

TL;DR:

Robić flagi jako pojedyńcza kolumna w tabeli, czy flaga jako "tag" w osobnej tabeli połączonej many to many?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,135 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2018 w PHP przez krystian.k.nowak Użytkownik (500 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 16,366 wizyt

93,191 zapytań

142,206 odpowiedzi

322,042 komentarzy

62,518 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 3053p. - dia-Chann
  2. 2998p. - Łukasz Piwowar
  3. 2993p. - Łukasz Eckert
  4. 2970p. - CC PL
  5. 2930p. - Tomasz Bielak
  6. 2907p. - Łukasz Siedlecki
  7. 2890p. - rucin93
  8. 2584p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 2536p. - Mikbac
  10. 2485p. - Marcin Putra
  11. 2461p. - Michał Telesz
  12. 2418p. - Michal Drewniak
  13. 2156p. - Anonim 3619784
  14. 1733p. - rafalszastok
  15. 1650p. - Mariusz Fornal
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...