• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z instalacją Ubuntu 14.04 na notebooku Acer Aspire V 15 nitro

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
512 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w Systemy operacyjne, programy przez ChmieluJoTcEt Nowicjusz (120 p.)
Problem jest taki:
Chcę zainstalować system Linux Ubuntu 14.04 na notebooku Acer Aspire V 15 nitro, nie ma wbudowanego napędu CD/DVD więc korzystam z napędu zewnętrznego. Linuxa nagrałem na płytę DVD+R (jest bootowany) zmieniłem ustawienia bootowania w biosie na usb ale to nic nie daje. Głównym systemem jest Windows 10, a linuxa chciałem zainstalować obok windowsa
1
komentarz 26 września 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Nie możesz użyć pendrive'a.
2
komentarz 26 września 2016 przez fanpajny Obywatel (1,610 p.)
czemu nie może użyć pendrive?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Możesz zainstalować Ubuntu przez pendriva, na przykład przez prosty program do tworzenia multiboot-ów yumi: http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/. Nie do końca wiem na czym twój problem polega, wybierasz złe źrudło podczas bootowanie, źle skopiowałeś ios, pewnie coś z tego...
0 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.Ten podłączony przez USB napęd CD/DVD powinien być widoczny w BIOS-ie pod jakąś nazwą.

Ustaw bootowanie z napędu CD.Powinno zadziałać.

Zakładam że płytkę z systemem masz sprawdzoną,np.na innym kompie.

Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 27 września 2016 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
Użyj po prostu pendriva do wgrania systemu

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 5,192 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 481 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,186 komentarzy

62,306 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...