• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Portfolio- problem z responsywnością strony - scrollSpy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
250 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w JavaScript przez Frozenfroggie Użytkownik (990 p.)

Witam serdecznie, napisałem stronę z użyciem bootstrapa pojawiły się jednak 2 problemy z responsywnością strony. Link do repozytorium: https://github.com/frozenfroggie/frozenfroggie.github.io/tree/master/Portfolio . Link do strony: https://frozenfroggie.github.io/Portfolio/

1. Przy kliknięciu na element nawigacyjny strona przewija się do diva o określonym ID, jednakże fixed navbar zasłania istotne elementy (mianowicie nagłówki- "PORTFOLIO" oraz "CONTACT").

Próbowałem poradzić sobie z tym problemem poprzez pobranie pozycji top danego diva i zapisanie w zmiennej a następnie dodanie do zmiennej 30px. Później zmienną posyłałem jako argument do funkcji scrollTo (plugin autorstwa Ariela Fleslera), zamiast podawac ID diva. Dzięki czemu otrzymałem oczekiwany rezultat lecz oczywiście responsywność szlag trafił..

2. Chciałem żeby zdjęcie po prawej stronie było wyśrodkowane w pionie więc użyłem kodu:

#photoContainer
{
  height: 100%;
}

#photoCentered
{
  position: absolute;
  top: 50%;
  left: 50%;
  transform: translate(-50%, -50%);
}

Jednakże przy wyświetleniu strony w mniejszym oknie, zdjęcie przeskakiwało poniżej listy "My programming skills" i następnie próbowało się wyśrodkować przez co tworzyła się duża luka między obrazkiem a innymi elementami.

PS. Oczywiście te wszystkie strony w portfolio oraz opis umiejętności to tylko moje placeholdery xD

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 września 2016 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Zacznij od naprawienia błędów, które wywala Bootstrap Linter.
komentarz 26 września 2016 przez Frozenfroggie Użytkownik (990 p.)
Oooo, nie znałem wcześniej tego narzędzia. Dzięki za uwagę!
+1 głos
odpowiedź 26 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 26 września 2016 przez jpacanowski

Pozwoliłem sobie skomentować twój kod, bo zauważyłem kilka rzeczy... ;)

<hr class="star star2"></hr>

<hr> się nie zamyka.

<div class="form-group">
                    <div class="col-lg-offset-1 col-lg-10">
                      <input type="password" class="wborder input-lg" id="inputPassword3" placeholder="Email Adress">
                    </div>
                  </div>
                  <div class="form-group">
                    <div class="col-lg-offset-1 col-lg-10">
                      <input type="email" class="wborder input-lg" id="inputEmail3" placeholder="Phone Number">
                    </div>
                  </div>

Nie używasz etykiet dla pól formularza. Pola formularza muszą mieć etykiety ---> <label>
http://forum.pasja-informatyki.pl/181552/ocena-strony?show=181974#c181974

Nie używasz tagów <header>, <footer>, <main> itp.

Gdzie tag <title> ?

*{
  margin: 0;
}

Czemu zerujesz marginesy wszystkich elementów skoro używasz Bootstrapa, a ten z kolei używa Normalize.css ?

body
{
  padding: 90px;
  font-family: "Lato";
  background-color: grey;
  margin: 0px;
  background-image: url("../imgs/noisy_net.png");
  position: relative;
}
  • padding 90px dla body?
  • marginesu nie musisz zerować dla body, bo Bootstrap to już robi

Polecam przeczytać odnośnie semantyki
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

komentarz 26 września 2016 przez Frozenfroggie Użytkownik (990 p.)

Łaaał, dziękuję za wszystkie uwagi, nie spodziewałem się, że społeczność programistów jest tak pomocna. smiley

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 184 wizyt
pytanie zadane 2 października 2016 w HTML i CSS przez Jack9999 Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 598 wizyt
pytanie zadane 12 września 2017 w HTML i CSS przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 878 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Damian Prymus Początkujący (380 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...