• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed "Powrót do głównego menu"; Usunięcie "zapytania" przy zakończeniu programu.

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
830 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w C i C++ przez niezalogowany
zamknięte 26 września 2016

Witam, niedawno zacząłem się uczyć programowania u Pana Mirosława. Skończyłem na 6 odcinku kursu (jak na razie), bo chciałem sam zacząć w końcu programować :D. I zrobiłem wczoraj sobie kalkulator podstawowy, ale chce go rozbudować. A mianowicie: chciałbym dodać opcję, która przekierowuje do linku z kodem na github (https://gist.github.com/exostin/eba5d51e0d2f9838eb2520b87ba16bf4), dodać "puste miejsce" w konsoli, usunąć tekst, kiedy się program kończy i tak jakby powrót do głównego ekranu. Wszystko opisałem lepiej w komentarzach przy kodzie, aby było łatwiej zrozumieć, (po angielsku, bo jak tutaj nie dostanę odpowiedzi, to zamierzam zapytać na jakiś innych forach).

Z góry dziękuję :)

PS Podejrzewam, że muszę użyć pętli Do-While, ale czy nie ma jakiejś innej opcji? Jeśli nie ma to jakim warunkiem mam to zakończyć? Nie mogę nic wymyślić.

PPS Różowy tekst - problem rozwiązany :D

komentarz zamknięcia: Pan "Hipcio" pomógł mi ze wszystkim :D.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez niezalogowany
wybrane 26 września 2016

Najlepsza

Przekierować do linku z kodem możesz za pomocą funkcji:

ShellExecute(0, "open" ,"firefox.exe","www.google.pl",0,SW_MAXIMIZE);

Znajduje się ona w bibliotece windows.h :)

Natomiast jeżeli chodzi o powrót do menu głównego... To mógłbyś cały program w mainie wrzucić do wiecznie wykonującej się pętli while(true){...}. Tuż przed jej końcem dodać cin.get(). W ten sposób po zakończeniu dodawania i kliknięciu enter będzie znów menu :)

komentarz 26 września 2016 przez niezalogowany
No to jeszcze jedna rzecz: Jeśli pobieraliście mój kalkulator, to zauważyliście ten tekst na końcu, jak sprawić aby się nie pojawiał?
Chodzi o "Wciśnij klawisz aby kontynuować" ? To pewnie system("pause") przy końcu programu jest niepotrzebny.
Gdy było bez tego system("pause") program od razu się zamykał tak szybko, że nawet nie było widać wyniku, a ja chcę aby było widać go
No to masz dwie możliwości:
2. Umieścić w instrukcji case 0 funkcję exit(0); która wyłączy natychmiast program.
1. Objąć wszystko w pętle while(true) tak jak wtedy mówiłem. Wtedy możesz spokojnie usunąć system("pause"), albo go przenieść. Następnie w switchu w miejscu podania wartości 0... dodać instrukcję break; Przerwanie pętli. Jeżeli po pętli nie będzie nic to program się wyłączy natychmiast.
Bardzo Panu dziękuję. Wszystkie problemy już rozwiązane :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2021 w C i C++ przez LapSuSu Nowicjusz (130 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,259 komentarzy

63,255 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...