• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena gry 2d

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
271 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w C i C++ przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

Prosiłbym o ocene gry, jest to moj pierwszy wiekszy projekt w c++ builder. Prosze o ocene, rady i wskazowki ;)

http://www.mediafire.com/download/6ltewdb84iv4ppw/Dangerous+Trip.rar

komentarz 26 września 2016 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
łoo za trudne dla mnie :p

Grafika średnio mi się podoba ale lepszej to by mi się nie chciało robić wiec jest spoko :)

Mogłeś napisać kod obiektowo. Builder zrobił za ciebie sporo roboty ale to nie zmienia faktu ze nie masz pisać reszty kodu obiektowo.

Popraw też estetykę kodu bo aż oczy bolą jak się to czyta D:

Unity2.cpp możesz podzielić na mniejsze pliki.

Również mogłeś to ogólnie lepiej napisać, w paru miejscach mogłeś użyć pętli for itd

Nie jest najgorzej, dobra robota :3
komentarz 26 września 2016 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
edycja 26 września 2016 przez Pac Plus
1. Zrób make-a i daj ludziom skompilować na swoim systemie :).

2. Przepisz gre z jakąś technologią która będzie przenośna i "normalna", Allegro 5, SFML 2, SDL 2 albo jakaś webowa technologia typu JS.

O grze nic nie mogę powiedzieć chyba, że dasz kod ;).

Ps. Jeśli zdecydujesz się rozwijać projekt możesz go udostępnić przez https://savannah.nongnu.org/ i ludzie ze środowiska wolnego oprogramowaniu sami ci pomogą i zaczną redagować twój kod. Polecam też być aktywnym na forum technologi której używasz.
komentarz 26 września 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Co to znaczy zrobic makea? Nie chce mi się tej gry przepisywac, wolalbym zrobic cos nowego. Kod mozesz sobie wziac z paczki
komentarz 26 września 2016 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
"make" to taka prosta technologia która pozwala ci kompilować twój program na większości OS przez plik tekstowy poprostu wpisując "make" w terminalu. W najprostrzej wersji jest to poprostu tekst z linijką zawierającą komende gcc.

Możesz więcej o metodach tworzenia make-ów poczytać w internetach ^^.

Ah i, gratuluję dokończenia gry!
komentarz 27 września 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Czym to się różni od pliku exe?
komentarz 27 września 2016 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)

".exe" to rozszerzenie plików egzekucyjnych na windowsie. Inne sysyemy mają różne rozszerzenia i po to jest make, żeby kompilować kod źródłowy pod różnymi systemami. Tu prosty tutorial o pisaniu make: http://www.cs.colby.edu/maxwell/courses/tutorials/maketutor/.

1
komentarz 29 września 2016 przez zperkowski Stary wyjadacz (11,150 p.)

Polecam się zainteresować jakimkolwiek otwartym silnikiem do gier. Moim zdaniem tworzenie czegoś bardziej ambitnego w Builderze to byłaby męka. Wiele z nich opiera się na C++.

https://github.com/showcases/game-engines

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_game_engines

komentarz 2 października 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Naucze sie czegos gdy bede korzystal z gotowego silnika ?

Moim zdaniem lepiej sie podszkolic i sprobowac samemu go stworzyc.

Zastanawiam sie nad przesiadka na visual studio 2015 lub nauka SFML.
komentarz 3 października 2016 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Jak będziesz nadal używał buildera to nie sądzę że się czegoś więcej nauczysz.

Naucz się najpierw podstaw, a potem zacznij się bawić w SFML.
komentarz 3 października 2016 przez zperkowski Stary wyjadacz (11,150 p.)
To zależy czy Twoim celem jest nauczenie się tworzenia gier czy tworzenia silnika do gier. Moim zdaniem pierwsza opcja jest wystarczająco złożona i czasochłonna.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2021 w JavaScript przez DzikieHarce Użytkownik (690 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 228 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2021 w Java przez Phansi Nowicjusz (150 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 627 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2019 w Nasze poradniki przez htfhere Nowicjusz (130 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...