• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wylogowanie codeigniter

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
319 wizyt
pytanie zadane 26 września 2016 w PHP przez Abel Mądrala (5,140 p.)

A więc tak , zacząłem poznawać "codeigniter" powiedzmy że co nieco tam łapie .

Napisałem rejestracje i logowanie i to by było na tyle bo nie umiem się wylogować 

Sesja z jakiegoś powodu się nie czyści , niby po kliknięciu wyloguj przenosi mnie do strony logowania ale po kliknięciu "wstecz" na przeglądarce i odświeżeniu strony wraca wszystko jak z przed wylogowaniem

Nie wiem jak sobie z tym poradzić , napisałem w modelu 

public function logout()
	{
		session_destroy();
	    header( 'Location: register/');
	}

w kontrolerze mam 

if(isset($_POST['logout']))
			{
				$this->user_m->logout();
       		}

A na stronie jest submit 

<?php
	echo form_open();
    echo form_submit('submit','logout', 'Wyloguj');
    echo form_close();
?>

Ale ni jak nie chce to działać 

Próbowałem sprawdzać co jest w sesji ale jedyne co mam to 

["__ci_last_regenerate"]=> int(1474843242)

Wiem że są tutaj osoby które znają tego frameworka na wylot , był bym wdzięczne za naprowadzenie na prawidłowe skonstruowanie wylogowania się

komentarz 26 września 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Pytanie na forum z PHP a pro pos jakiegoś frameworka heart

komentarz 26 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Nie wiem czy to była ironia, ale powiem Ci szczerze, że wolę takie pytania z framework'ów niżeli te, jak nazywa to Efik, z spaghetti kod.
komentarz 26 września 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

To nie była ironia. Ekipa ninja powinna dodać kategorię 

@PHP

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Przydałoby się wiedzieć, z której wersji CI korzystasz.

Anyway, sprawdź ten wątek:

~ [Szczegónie ten!http://stackoverflow.com/questions/18423360/logout-in-codeigniter

~ http://stackoverflow.com/questions/8616887/logout-codeigniter

Kod ze stacka:

function logout()
{
    $user_data = $this->session->all_userdata();
        foreach ($user_data as $key => $value) {
            if ($key != 'session_id' && $key != 'ip_address' && $key != 'user_agent' && $key != 'last_activity') {
                $this->session->unset_userdata($key);
            }
        }
    $this->session->sess_destroy();
    redirect('default_controller');
}

Musisz unsetować każdą z sesji osobno. Albo, zrobić tak, jak ktoś wykombinował: Wpierdzielić to do foreach.

Chyba miałem podobne problemy z sesjami na CI...

komentarz 26 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
edycja 26 września 2016 przez Abel

korzystam z najnowszej jaka jest na dziś dostępna

Dopiero go poznaje , ciągle czytam na forach że framework to czy tamto niby jakie to super i w ogóle .To postanowiłem poznać co nieco jakiegoś a że tego nie trzeba instalować i powiedzmy wydawał się mało skomplikowany to sie za niego wziąłem

sprawdzę jak to zadziała , bo już naprawdę nie mam pomysłów a nie chce robić sesji tak jak w czystym PHP

EDIT

 

To nie działa 

Ale po lekturze stackoverflow dowiedziałem się że CI zapisuje sesje w Cookies

Wpadłem na pomysł żeby skasować te ciastka , sprawdzę czy to zda egzamin 

Ale już widzę problem bo dla przykładu IE w ogóle nie widzi $_COOKIE["PHPSESSID"] 

W chrome jest to widoczne ale nie w IE 

No i niestety skasowanie 

$_COOKIE["PHPSESSID"] 

oraz

$_COOKIE["ci_session"]

Nie przynosi efektu 

 

 

komentarz 26 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Kolego, na dłuższą metę CI to strata czasu.

Przejdź na jakieś micro-frameworki, obczaj co i jak, następnie będziesz mógł z większym komfortem przejść na symfony.

Od siebie polecam z micro-framework'ów: Slim.

Ostrzegam: Przejście z CI na Symfony to jak przejście z malucha do ferrari.

FIRST OF ALL: Composer.

Nauka tego narzędzia to jakieś ~10 min. ale skubany ma moc jak Yoda w czasach świetności.

komentarz 26 września 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Powiem ci że skłaniam się żeby to skasować z dysku po tylu niepowodzeniach przy tak błahej sprawie zastanawiam sięco będzie jak bym chciał coś poważniejszego w nim napisać 

Zaraz sprawdzę co to takiego ten Slim

Codeinteger podoba mi sie bo nie trzeba niczego instalować wystarczy skopiować pliki i po sprawie , zerknę na tego Slim , mam nadzieje że nie będzie z nim tylu problemów smiley

komentarz 26 września 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Łap:

~ https://github.com/HaKIMus/slim-template

Wystarczy skonfigurować pod siebie i MVC gotowe. ; )

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 323 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 291 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w PHP przez mikra25 Użytkownik (580 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...