• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matematyka. Jak sie uczyc?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
2,323 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2015 w Offtop przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Witam. Zamierzam isc do Technikum informatycznego. tylko jest jeden problem. Z matematyka u mnie słabo a nauczyciela mam fatalnego. I tu moje pytanie jak sie jej uczyc?

6 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Najlepsza
Powiem tak - może ciężko mi to wytłumaczyć, bo od dziecka jestem jakiś nadzwyczaj... no :D

Najpierw się rozgadam. Dużo rzeczy odkrywałem samemu. Miałem z 4 lata, umiałem obsłużyć kalkulator(to już jest wyczyn), ale mało tego - sam się dowiedziałem(nikt mi nie tłumaczył, nigdzie nie przeczytałem) jak się liczy skalę(bardzo lubiłem geografię :D). Druga sprawa - co to ułamek, też mi nikt nie tłumaczył, żadnymi pizzami. Sam zauważyłem gdy czytałem jakąś starą książkę po bracie :) Było działanie w zadaniu i sam się domyśliłem o co chodzi. To samo z pierwiastkami, funkcjami i wielu innymi rzeczami. Ale dobra, to juz nie istotne. Gadam te pierdoły tylko po to, żeby uświadomić, jak wazne jest samodzielne odkrywanie. Nie znaczy to, że masz z dupy wyjąć sobie co to jest całka czy różniczka, ale masz sam odkrywać zagadnienia matematyczne :) Mnie tak od dziecka do liczenia ciągnęło, że w 3 klasie podstawówki twierdzenie pitagorasa liczyłem :D No dobra, dobra, koniec przechwałek. Powiem ci jeszcze, że za mną wiele konkursów i mam już pewne doświadczenie :D

Otóż - nie radzę ci liczyć matematyki w ten sposób: kobita na lekcji gada, ktoś robi na tablicy, a ty te pierdoły przepisujesz a i tak ich nie rozumiesz. NIEEEEEEEE!!! Licz samemu i tylko samemu. Jak nie rozumiesz, to pytaj kogokolwiek. Nawet jak nauczyciel jest tragiczny, to od czegoś są fora, ja chętnie pomogę :D

Powiem tak:

1. Najpierw się zainteresuj tą matematyką, niech cię pociąga, a nie zniechęca. Nie wmawiaj sobie, że jesteś humanistą, bo wielu "humanistów" uważa się za nich, bo "Wolą polski od matmy... Bo nauczyciel jest taki i owaki..." .

2. Dużo licz, dużo czytaj. Nie poddawaj się. NIGDY!!!

3. Jeśli czegoś nie rozumiesz, to masz multum stron w internecie: matemaks.pl matematyka.pisz.pl pl.khanacademy.org

4. Kup sobie zbiór zadań i: LICZ, LICZ, LICZ, LICZ, LICZ, LICZ i jeszcze z pierdyliard razy LICZ :) Praktyka czyni mistrza :)

5. Jak najczęściej rozwiązuj jakieś logiczne problemy, programowanie jest IDEALNE. Wyszukuj fajnych algorytmów(w głowie nie w necie xD)

Właściwie to nic więcej nie przychodzi mi na myśl :) Jak wspomniałem, nie jest mi łatwo tak powiedzieć. Ale ja myślę, że każdy ma dar. Trzeba go tylko umieć wykorzystać. Ja miałem to szczęście, że matematyki uczyłem się od małego :D

P.S. Co do tego: "Zainteresuj się". Planuję zrobić w najbliższym czasie taki blog - połączenie ciekawej matematyki(liczba pi,e, liczby pierwsze, fraktale...) z programowaniem. Jak wyjdzie - tego nie wiem, bo z natury jestem strasznie rozgadany(właściwie nie wiem po co pisałem 20 minut te moje opowieści xD), ale może coś z tego będzie :D Pozdrawiam :)

O i jak czegokolwiek w matematyce nie rozumiesz to pisz :D Najważniejsze to skończyć się użalać i ruszać do przodu :D Pozdrowionka :D
+1 głos
odpowiedź 6 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Ja byłem fatalny z matmy w gimnazjum i technikum, mi pomogł korepetycje. Nie wiem jak jest u Ciebie - czy Ty jeste słaby i nauczyciel do dupy, Czy Ty jesteś dobry i nauczyciel do dupy.

Najprościej żeby nauczyć się matmy, to robić mnóstwo przykładów.
komentarz 6 maja 2015 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Jak posiadziałem pare godzinek z kims ogarnietym. To sprawdziany pisałem na 5. Niestety nie mam teraz takiej możliwośći. Korepetycje tez odpadaja.
komentarz 6 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
To nie wiem skąd czerpać wiedzę w twoim przypadku. Poszukaj może jakiś kanałów na YT. Na studia (wyprzedzając), to polecam Krystiana Karczyńskiego e-trapez.
komentarz 7 maja 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Mówisz, że dobry jest ten e-trapez?
komentarz 7 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Ja się uczyłem do egzaminów na studiach i mi starczało. Jedyny minus, to taki, że robi raczej proste i średnio-zaawansowane zadania. U mnie zależy wszystko od tego na jakiego prowadzącego się trafi.
+1 głos
odpowiedź 6 maja 2015 przez Kelmac Gaduła (3,970 p.)
edycja 6 maja 2015 przez Kelmac
Dużo ćwicz, rozpisz sie. Dobrą motywacją będzie pisanie jakiegoś programu  (nauczysz się wzorów) czegoś nie wiesz, putaj na forum albo szukaj info na stornach.

Swoją drogą zawsze lubiłem matme  (nigdy jej się nei uczyłem) widziałemw głowie roziązanie.
DO czasu jak poszedłem na studioa na Politechnice przez  1 semstr( 4 miechy) miałem 3 różne matematyki (Algebre, Analize i Prawdopodobieństwo) . Najgorsza Analiza bo same wzory.  No it ak znielubiłem tej zawansowanej matemtyki. Ale się nie podawaj, czegoś nie wiesz zapytaj na forum :D. Ludzie ci pomogą .

Matematyki nie uczymy się na pmięć, raczej uczyś się podejścia i zasad jak w programowaniu, Nie uczusz się całych kodó programów na pamięć tylko ze zrozumieniem, co za co odpowiada, jak sie zabrac do problemu. Tak samoz  matematyką. Musisz ćwiczyć i kombinowac :D
0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Staraj się robić dużo różnych zadań, a jak nie umiesz to szukaj w internecie, pytaj no forach, oglądaj filmiki jak rozwiązywać zadania itp. Kilka dobrych stron:

http://www.matemaks.pl/

http://matematyka.pisz.pl/

http://www.zadania.info/

http://www.matematyka.pl/

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Co dziwne nie wiem dlaczego nie pojmuje matmy. Wyobraznie przestrzenna mam świetną,logiczne myślenie też.Gdy wejde w zadanie które mi pasuje roziwąze je spokojnie.Plus zadania gdzie inni rozwiazuja układami etc ja robie na logike. Nie wiem o chodzi :/
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2015 przez Kropka1 Użytkownik (520 p.)
Jak się uczyć?  Nie wszystko zależy od Ciebie, ale także od nauczyciela - to fakt. Pozwól zatem, że polecę Ci portal, który współtworzę, http://kenis.pl .

Nasi profesorowie z pewnością pomogą lepiej Ci sie uczyć ;).

Poniżej masz link do działu - matematyka:

http://kenis.pl/kategoria,matematyka,6

Poza tym, znajdziesz różne ciekawe kursy, jak kurs html, excel etc.

Stale powiększamy naszą bazę wideokursów oraz filmów edukacyjnych.

Pozdrawiam,

do zobaczenia na kenis.pl ;)
komentarz 27 maja 2015 przez Marysssia Nowicjusz (140 p.)

Moim zdaniem zdecydowanie trzeba postawić na pomoc w nauce matematki w internecie. Najlepszą pratformą e-learningową pomocną przy nauce matematyki jest www.zrozummatme.pl . Jej funkcje dostosowują się do potrzeb użytkownika, są przyjazne. Jest test, który pokazuje popełnione błędy i od razu odsyła do lekcji która mówi co i jak, tłumaczy rewelacyjnie każde zagadnienie. Nie ma napięcia, nerwów, każdy robi co trzeba w swoim tempie. 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,736 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w Offtop przez tede774 Bywalec (2,650 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 1,165 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez Encet Początkujący (430 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,573 wizyt

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,416 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...